- -135 Kč
- Vyprodáno
- NEJ VINAŘ 24 bronzový

Za vinařem Jiřím Uherkem jsme se vydali do Dolních Bojanovic, v srdci slováckého Podluží, v létě 2021. Setkání s Jiřím zanechalo příjemnou vzpomínku v našich vínomilských srdcích. Ne náhodou si jako podtitul pro své vinařství zvolil heslo "vína srdcem". Svůj vztah k vínu, napojení a úctu k tradicím místa, odkud víno pochází, vtělil Jiří i do grafiky na svých etiketách. Zjednodušený folklórní motiv srdce, jimž jsou označena jeho odrůdová vína, malovala bojanovská malérečka.
Představujeme vám kolekci, ve které dostanete šest srdcí najednou. Šest vín, která vás chytnou za srdce!
Nejradši bychom do kolekce Best of... VINAŘ ROKU 2024 dali všechna Jirkova vína, ale protože to nejde, tak jsme s těžkým srdce, abychom potěšili vaše srdce, vybrali aktuálních šest top letních vín.
Do aktuální průřezové kolekce jsme zařadili (nejen) novínky ročníku 2023, které nám učarovaly na naší poslední degustaci dne 25. 4. 2024. Tou nás osobně provázel sám pan vinař. V našem aktuálním výběru se soustředíme zejména na vína přesně určená na zimní období, tedy na vína, která vás zahřejí a navodí příjemnou atmosféru.
Sylvánu je jako šafránu a my si vážíme každého skvělého exempláře. Lehký Sylván, který prošel kratším mícháním na jemných kvasnicích v akátovém sudu. Ve vůni je příjemně ovocný do zeleného jablka a dozrávající hrušky.
Cuvée IGNIS je reprezentantem řady Element - Živly. Intenzivní a plné červené víno je vyrobeno kupáží Neronetu a Merlotu. Ve vůni zaujmou tóny tmavé čokolády a lesního ovoce. Hluboce temný element IGNIS je intenzivní a těžký s vysokým potenciálem k ležení. Po dvouletém zrání v sudech jeho třísloviny krásně sládnou a nabírá tak na komplexnosti. V archivu vydrží mnoho let, ale již nyní jej lze párovat k tmavým masům či výrazným redukcím.
Atraktivní Hibernal s výrazným aroma bílého rybízu, tropického ovoce, mučenky a bílé broskve se závěrem bezového květu. Na svěží počátek chuti navazuje vyšší středová plnost s mohutnější dochutí. Prodlouženou kryomacerací a minimálním kontaktem s kaly se Hibernal udržel skutečně svěží. Drobný zbytkový cukr podporuje jeho šťavnatost a podbízivý charakter. Toto je jediné polosuché víno z kolekce, ale málokdo to pozná.
Dále v kolekci najdete tři suchá bílá vína. Nejsušším z tohoto našeho zimního trojlístku je výrazný Sauvignon s vůní rybízového poupěte, zeleného angreštu a plané broskve. To vše společně s 0,4 g/l zbytkového cukru z něj dělá velmi lehké víno.
Následuje vysoce návykový Vlašák, na kterém je poznat, že byl vyroben z hroznů uzrálých pod Pálavskými vrchy v obci Perná. Je lehce botrytický, ale přitom si stále zachovává svěžest. Má pikantně suchou a zároveň krásně ovocnou chuť s tóny červeného grepu a slanou dochutí. Je až těžko uvěřit, že má jen 1 g zbytkového cukru na litr. Schválně nechte své hosty tipovat.
Ve výběru nesmí chybět toto Chardonnay ze dvou kvalitních tratí a starých vinic - Kukvička & Kučky. Kvasilo v dubových sudech i nerezu za účasti malolaktické fermentace. Intenzivní autolýzou kvasnic ještě více nabralo na plnosti a neobyčejně sametovém závěru. Vyšší obsah alkoholu je dobře zapracován a jen podporuje jeho dlouhověkost. Víno je vhodné kombinovat s předkrmy, plody moře, výraznými rybami, masy na rožni, steaky a různými druhy polotvrdých sýrů. Podávejte vychlazené na 8-10 °C.
Další Uherkova vína se nám do kolekce už nevešla, zde jsou naše tipy pro domácí užití:
- nový SEKT BRUT v ročníku 2023 - na nový ročník jsme čekali zatím nejdéle v historii. Je to ten sekt, který se rozlévá v pražském Alcronu na skleničku. Rok od roku je sušší, začínali jsme s ním v kategorii Extra dry. Vysoká gastronomie a poučený konzument si ale žádá stále sušší vína, která svou chuť neschovávají za cukr.
- nový DORNFELDER 2023 - nabušené, ale přitom sametově ovocné červené víno. Skvěle a směle doprovodí grilované steaky.
- plné červené Zweigeltrebe 2021 - pokud máte souseda nebo švagra, který se stále naváží a pochybuje o moravských červených vínech, nalijte mu tento Uherkův Zweigl. Jirka vyrábí červená vína jen v nejlepších ročnících a dává jim prostor, čas i kvalitní dřevo. Jeho vychutnávání ale chce klid a čas. Tento Zweigl uzrál na starší vinici se silně redukovaným výnosem v perspektivním ročníku 2021.
- nové SECCO 2023 - naše letní stálice získala v novém ročníku i nové odrůdové složení. Saphira zde byla nahrazena Sauvignonem a ovoněna typickým Muškátem moravským. A nejen to, v novém ročníku získala i slušivý nový kabátek. Těšit se můžete na lehké, voňavé, ovocně-šťavnaté a jemně perlivé víno, které je opravdu (i tabulkově, nejen pocitově) suché! V létě rozjasní každou tvář i zahradní party ;-)
- Tramín červený 2022 - má jen 0,6 g/l zbytkového cukru. Po prodloužené maceraci kvasil a následně zrál v nových sudech. Po důsledné batonáži se krásně zakulatil a nyní zaujme tóny kandované pomerančové kůry ve vůni přes svou bohatost v chuti až po dlouho trvající závěr. Pro svou plnost, až korpulentnost, unese řadu těžkých a výrazných pokrmů.
Mladý, sympatický vinař Jiří Uherek pochází z Brna, ale osud a láska k vínu ho zavedl až do Sudoměřic, kde s neuvěřitelnou pokorou a láskou vyrábí svá vynikající vína, která mají na vinném lístku nejlepší restaurace v ČR. Jiří je jednou z našich mladých vinařských naději a my jsme moc rádi, že máme tu čest mít jeho vína v nabídce.
velké překvapení - skvělá vína!
Produkt obsahuje siřičitany.