Festwine - stříbrná medaile
PAŠTIKOVÁ
PAŠTIKOVÁ

PAŠTIKOVÁ

Kolekce vín vhodná k různým paštikám, které si jen dovedete představit. Paštiku si můžete vzít na výlet, na piknik, přinést jako dárek na grilovačku a k ní prostě potřebujete skvělé víno!
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR
Množstevní sleva při nákupu nad 5000 Kč
MNOŽSTEVNÍ SLEVA
PŘI NÁKUPU NAD 5000 Kč

Než vám dám svůj osvědčený a velmi jednoduchý recept na domácí paštiku, tak se podívejme, jaká vína si k těmto delikatesám užijete.

  • K jemným drůbežím paštikám se hodí lehká, aromaticky spíše neutrální vína jako třeba Neuburské z BMVinařství. Toto víno je ve vůni ovocné s tóny broskve a kdoulového džemu. Už jste někdy zkoušeli zvýraznit chuť paštiky vhodným džemem? Ne? Tak si dejte trošku kdoulového džemu na kuřecí paštiku a ocitnete se v sedmém paštikovém nebi! 

 

  • Jemná kachní paštika si bude náramně rozumět s krémovým Chardonnay z argentinského vinařství Finca El Origen. Toto plné víno chutná po hruškách, melounu a zeleném jablku. Přidejte k paštice plátek jablka. Na tento trojboj dlouho nezapomenete.

 

  • K netradiční rybí paštice jsme vám napárovaly alsaský Sylván z vinařství rodiny Gilgů. A vězte, že Sylvánu je jako šafránu, takže natrefit na dobrý Sylván je jako vyhrát jackpot! K rybí paštice nenajdete lepší kombinaci. Víno je totiž minerální s lehce slanou, čistou dochutí.

Alsasko je jedinou vinařskou oblastí na světě, kde se mohou produkovat Grand Cru Sylvány. Ze všech 51 alsaských Grand Cru poloh je Sylvánům zasvěcen pouze jeden jediný kopec - tedy Grand Cru Zotzenberg. Vinice na tomto kopci vlastní právě rodina Gilgů.

 

  • Jestli milujete kuřecí paštiku s brusinkami, tak k té si musíte otevřít Pinot Noir rosé z malého moravského vinařství Pod ořechy. Brusinky a lehká chuť jahod bude dokonalé kombo!

 

  • Díky ospalému jaru ještě koupíte chřest a můžete si připravit králičí paštiku s touto skvělou zeleninou. Tuto zajímavou kombinaci jemného králičího masa a svěžího šparglu skvěle podpoří lehké červené víno A L´Origine - AOC Saint Chinian s buketem po čerstvém ovoci.

 

  • K chuťové výrazné zvěřinové paštice potřebujete dokonalou Frankovku a my vám doporučujeme Stávkův Karmazín - Frankovku vyrobenou tradiční metodou, tzv. studenou cestou. Ve vůni ucítíte podrcené tmavé třešně s tónem dubového dřeva. Na patře vás víno překvapí svou neočesaností zvýrazněnou vyšším obsahem sladcehořkých taninů. I tady doporučujeme doplnit paštiku džemem - tentokrát třešňovým.

 

K přípravě zvěřinové paštiky budete potřebovat fortifikované víno, takže pokud vám zbylo portské z naší vánoční kolekce, máte vyhráno. Pokud ne, tak vám doporučujeme zakoupit Kings Tawny Port nebo Stávkovu fortifikovanou Frankovku. Obě vína jsou vhodná nejen k přípravě zvěřinové paštiky, ale také jako doprovod této delikatesy nebo k dezertům či kávě. 

 

 

Tak a teď ten slíbený recept!


Nebojte, je jednoduchý. Připravit kuřecí paštiku jsem naučila i mou nevařící kamarádku Janu a ta tuto delikatesu pravidelně s velkým úspěchem připravuje na všechny naše večírky. Silvestra už si bez Jany a kuřecí paštiky ani nedovedeme představit :-) 

Budete potřebovat: 
hodně másla - 200 g a 50 g na zalití, 500 g kuřecích jater, 1 cibuli nakrájenou nadrobno, 200 ml drůbežího vývaru, 150 ml suchého bílého vína, 1-2 lžičky provensálského koření, 100 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, 12 lístků šalvěje.

 

Játra očistěte a pokrájejte na kostky. V pánvi na dvou lžících másla zpěňte cibulku, přidejte játra a míchejte, než zesvětlí a zatáhnou se. Zalijte vývarem a vínem. Osolte, opepřete, přidejte provensálské koření, přiklopte a vařte 10–15 minut doměkka. Játra by měla být minimálně do poloviny ponořena v tekutině. Vypněte a vlijte směs do hlubší mísy s plochým dnem. Přidejte pokrájené máslo a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky. Ochutnejte, příp. přidejte sůl a pepř. Směs dejte do misky nebo do několika menších. Rozehřejte 50 g másla se šalvějí a zalijte povrch paštiky. Nechte vychladnout, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice. Vydrží v ní 5 dnů a je možné ji i zamrazit.

TIP! Bílé víno můžete nahradit sektem, nebo dát 75 ml bílého vína a 75 ml portského. Prostě vyzkoušejte, jaká kombinace vám bude chutnat nejvíc.

Hodnocení

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

O vínech v kolekci

Víno atraktivní rubínové barvy. Ve vůni cítíme podrcené tmavé třešně s tónem dubového dřeva. Na patře víno překvapí neočesanost zvýrazněná vyšším obsahem sladcehořkých taninů pomalu se uvolňujících při zrání ve starých dubových sudech. Suché.

Zákazníci, kteří koupili tento produkt, si také zakoupili:

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.