- Vyprodáno
- PAŠTIKA JE BÁJEČNÁ VĚC
Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
Než vám dám svůj osvědčený a velmi jednoduchý recept na domácí paštiku, tak se podívejme, jaká vína si k těmto delikatesám užijete.
Alsasko je jedinou vinařskou oblastí na světě, kde se mohou produkovat Grand Cru Sylvány. Ze všech 51 alsaských Grand Cru poloh je Sylvánům zasvěcen pouze jeden jediný kopec - tedy Grand Cru Zotzenberg. Vinice na tomto kopci vlastní právě rodina Gilgů.
K přípravě zvěřinové paštiky budete potřebovat fortifikované víno, takže pokud vám zbylo portské z naší vánoční kolekce, máte vyhráno. Pokud ne, tak vám doporučujeme zakoupit Kings Tawny Port nebo Stávkovu fortifikovanou Frankovku. Obě vína jsou vhodná nejen k přípravě zvěřinové paštiky, ale také jako doprovod této delikatesy nebo k dezertům či kávě.
Tak a teď ten slíbený recept!
Nebojte, je jednoduchý. Připravit kuřecí paštiku jsem naučila i mou nevařící kamarádku Janu a ta tuto delikatesu pravidelně s velkým úspěchem připravuje na všechny naše večírky. Silvestra už si bez Jany a kuřecí paštiky ani nedovedeme představit :-)
Budete potřebovat:
hodně másla - 200 g a 50 g na zalití, 500 g kuřecích jater, 1 cibuli nakrájenou nadrobno, 200 ml drůbežího vývaru, 150 ml suchého bílého vína, 1-2 lžičky provensálského koření, 100 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, 12 lístků šalvěje.
Játra očistěte a pokrájejte na kostky. V pánvi na dvou lžících másla zpěňte cibulku, přidejte játra a míchejte, než zesvětlí a zatáhnou se. Zalijte vývarem a vínem. Osolte, opepřete, přidejte provensálské koření, přiklopte a vařte 10–15 minut doměkka. Játra by měla být minimálně do poloviny ponořena v tekutině. Vypněte a vlijte směs do hlubší mísy s plochým dnem. Přidejte pokrájené máslo a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky. Ochutnejte, příp. přidejte sůl a pepř. Směs dejte do misky nebo do několika menších. Rozehřejte 50 g másla se šalvějí a zalijte povrch paštiky. Nechte vychladnout, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice. Vydrží v ní 5 dnů a je možné ji i zamrazit.
TIP! Bílé víno můžete nahradit sektem, nebo dát 75 ml bílého vína a 75 ml portského. Prostě vyzkoušejte, jaká kombinace vám bude chutnat nejvíc.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.