- Vyprodáno
- RYZLINKY Z MORAVY
Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
Ryzlink rýnský z trati Za Cihelnou ze Zámeckého vinařství Bzenec zvítězil s rekordními 93,4 body v soutěži Vinař roku 2021. Rýňáky z jižní tratě Za Cihelnou v Mikulově jsou douhodobě skvělé a tenhle na to má i čerstvý štempl.
Mokrušův Rýňák je úplná lahůdka. Jeho vůně je hluboká, s tónem lipového květu, slanosti a vosku. Chuť je velmi plná, šťavnatá s projevem meruněk, výraznou ryzlinkovou kyselinou a nastupujícími tóny medu a propolisu. Hrozny pochází z mladé vinice ve viniční trati Vyšicko a je prvním vínem v kategorii VOC Mutěnice.
Cépage Ryzlink rýnský NVR z Nového vinařství je víno se smyslnými tóny peckového ovoce. Má jen 0,3 g zbytkového cukru, takže je ultrasuchý, minerální, pro ultra hardcore milovníky Rýňáku. Víno je vyrobeno metodou NVR, což znamená, že při výrobě kvasilo ve speciálních extrakčních nádobách, a tím se v něm přírodní cestou zvýšil počet zdraví prospěšných antioxidantů, mj. Resveratrolu.
Ryzlink rýnský z nanovinařství Švásta & Kadlec je jemně aromatický s vůní jarních květin, v chuti má tóny lipového květu, grepové kůry a mandlí. Jak kluci z Rakvic říkají, k hroznům a vínům přistupují s respektem, snaží se jim pomáhat a moc jim nepřekážet.
NOVÍNKA v naší nabídce je vinařství Jirky Uherka z Dolních Bojanovic. Jeho krášlený Rýňáček vznikl jako kupáž dvou vyhlášených tratí Na Stráni a Staré hory. Došlo tak ke spojení botrytických hroznů se starým klonem z Dolních Bojanovic. Tradičně prošel delším ležením na jemných kvasnicích s batonáží a po 10 měsících byl lahvován. V aroma Ryzlinku dominují sušené meruňky a jeho plná chuť s charakterem slibuje velký potenciál ke zrání.
Jirka Hort svůj Rýňák vyrábí z hroznů z nejfotogeničtějsí vinice na Moravě U tří dubů. V jeho vůni se objevují meruňky a pomerančová kůra s kořenitým výrazem v závěru, v chuti přechází do medové vyzrálosti. Víno je krásně šťavnaté.
V této kolekci se zaměříme na krále bílých odrůd - Ryzlink rýnský. Není králem jen pro svou charakteristiku, ale i proto, že opravdu vévodí světovému žebříčku nejpěstovanějších odrůd, ve kterém přeskočil Chardonnay. S ním a se Sauvignonem patří mezi tři nejvýznamnější světové bílé odrůdy.
Ryzlink rýnský (neboli Riesling), jak už jeho řízný název napovídá, pochází z německé oblasti Rheingau, tedy Porýní. Odtud se rozšířil do celého světa. Není tedy s podivem, že je odrůdou číslo jedna v Německu. Ve velkém se pěstuje také ve francouzském Alsasku, Rakousku, u nás a na Slovensku. Do začátku 90. let byl nejpěstovanější bílou odrůdou v Austrálii, než jej předstihlo Chardonnay. Ryzlinku rýnskému se daří na minerálním (zejména břidlicovém) a písčito-jílovitém podloží.
U nás se Rýňáku nejlépe daří na písčitém Znojemsku, kde mu postavili pomník ve formě apelačního systému VOC Znojmo (společně s Veltlínem zeleným a se Sauvignonem). Druhou nejúspěšnější oblastí z hlediska mezinárodních úspěchů je oblast Slovácka, kde výše položené tratě a kopcovitý terén nechají uzrát velmi reprezentativním kouskům. Velmi zajímavým terroirem je i vápencové podloží Mikulovska s vysokým obsahem volného vápna v půdě, kde bývá réva často stresována nedostatkem vody.
Mladší vína vyrobená z odrůdy Ryzlink rýnský jsou svěží, voňavá a ovocná s říznou kyselinkou. Typicky v nich můžete odhalit tóny meruněk v rozličných formách - od nezralého plodu až po meruňkovou marmeládu. Dále se v nich často vyskytuje vůně lipového květu. Čím starší víno je a z čím minerálnějšího podloží pochází, tím víc v něm bude tónů kamenů, prachu a u vyzrálejších se po delších zráních objeví i tóny petroleje.
Většinová část vyznavačů vinného moku v současné době preferuje mladé a svěží exempláře Ryzlinku rýnského, protože jsou pěkně šťavnaté a ovocné. Nazrálé kousky s neobvyklými vůněmi vyhledávají blázni a znalci - tzv. Hardcore Riesling Lovers.
Když odhlédneme od samotného stáří, zachovává si Ryzlink rýnský mnoho tváří. Vyrábí se z něj lehká, svěží vína, sladší a vyzrálejší kousky, ale dokonce i vzácná dezertní vína - bobulová nebo ledová. Zde hraje svou pozitivní roli jeho přirozená vyšší kyselinka, která chuť vína, obzvlášť i sladšího, krásně vyvažuje a osvěžuje. Dalším důležitým stavebním kamenem je mineralita, která prohlubuje strukturu chuti.
Nádherný, šťavnatý přehled.