- Vyprodáno
Vína v kolekci
Růžová vína k jídlu
V této kolekci najdete šest růžových vín s vysokým gastronomickým potenciálem, takže by byla škoda si tento potenciál neužít.
Růžové Primitivo
Rosé z Primitiva jsou velkou vzácností. Hrozny odrůdy Primitivo nejsou snadno použitelné pro růžovou vinifikaci kvůli intenzivním pigmentům v bobulových slupkách. Avšak šikovný vinař dokáže tyto hrozny oblíbené modré odrůdy proměnit ve speciální růžové víno!
Růžové Primitivo AKA z vinařstvá Produttori di Manduria se vyrábí metodou Saignée. Jak se takové růžové víno vyrábí, se dočtete v našich Vínovinách →
Výraznější styl staví toto růžové víno na roveň červeným vínům, která v létě plně nahradí při párování s pokrmy. Takže pokud si budete chtít na grilu udělat pořádný hovězí steak, nebojte se otevřít si výrazné růžové víno. Když se vám povede AKU a jí podobná nedopít, vydrží vám v lednici pod špuntem hodně, hodně dlouho. Můžete si dát ke každé letní večeři třeba jen skleničku.
Růžová Garnacha
Už jste někdy pili růžové víno z odrůdy Garnacha? Je velmi osvěžující a zahalí vás omamná vůně červeného ovoce. Opravdové osvěžení do letních veder. Stejně jako AKA, je i Garnacha vyrobena metodou Saignée.
Dejte si k němu jednoduché tapas - chléb s rajčaty a ančovičkami. Skvělá bude i uzená španělská šunka nebo sýry brie či camambert.
Růžová Garnacha je také skvělá jako aperitiv, k lehkým předkrmům, jako jsou listové saláty s ovocem, nebo k lososovi a drůbeži. Hodí se k těstovinám se sýrovou nebo smetanovou omáčkou a k jídlům, která obsahují vejce - míchaná vejce, sázené vejce nebo plněná vejce natvrdo. Perfektně ji můžete párovat k pikantním asijským pokrmům.
Růžový Pinot Meunier
Ochutnat víno, v kterém je jednoodrůdový Pinot Meunier, je poměrné vzácné. Odrůda, které se česky říká Mlynářka, se moc nepěstuje a většinou se s ní potkáte v Champagne. Pinot Meunier je jedna ze tří povolených odrůd na výrobu šampaňského. Nyní - díky Jirkovi Hortovi - máte možnost ochutnat toto víno ve své nahé kráse.
Na klaret přímo rekordní, bezcukerný extrakt. Nízký cukr a vyšší kyselinka ho předurčují jako nejlepšího osvěžovače v týmu. Jeho největší předností jsou herní kombinace s širokou škálou vybraných pokrmů - od rybích specialit, přes panenku v parmazánové krustě až po roastbeef. Pinot Meunier je taková degustační třešnička našich letošních kolekcí, či spíše lesní jahůdka.
Hermon Rosé
Hermon Rosé se vyrábí na Golanských výšinách v oblasti Izraele jako směs, a to převažně ze Syrahu, Tinta Cau s trochou Tempranilla. Révy o průměrném stáří kolem 20 let prospívají na štěrkové půdě na podkladu sopečného původu, čediče a tufy. Hermon Rosé je košer víno.
Hermon Rosé s intenzivním ovocným charakterem představuje čistou vůni jahod, malin, červeného rybízu, jablek s tóny citrusů a růží. V těle je středně plné a harmonické s atraktivní kyselinkou. Celkem je toto rosé velmi příjemné a osvěžujicí se středně dlouhým a ovocným závěrem. Díky Syrahu se toto růžové skvěle hodí k odvážným jídlům. Vyzkoušejte ho ke grilovaným hamburgerům, žebírkům nebo třeba grilovanému lilku či žampionům portabello, ke grilovaným klobásám, k těstovinám na bázi rajčat. Pokud máte chuť na ryby, vyzkoušejte ho s grilovaným tuňákem nebo lososem.
Le Rosé
Předposledním vínem kolekce je francouzské rosé s velkým L - Le Rosé (v angl. překladu The Rosé ;-) z apelace AOC Minervois od našeho známého vinaře a filozofa Michela Escandu. Le Rosé využijete vždy, kdy byste si měli otevřít červené, ale venkovní teplota tomu neodpovídá. Skvěle doladí a uhladí pokrmy z červeného masa. Hodí se ale i ke smetanovým omáčkám. Je vyrobeno z hroznů malé vinice, jejíž nejstarší keře byly vysázeny v roce 1880 a bylo mezi nimi identifikováno 42 odrůd!
Tavel
Ikona růžových s archivačním potenciálem! Má větší tělo a strukturu než většina růžových vín a je považováno za víno s charakterem dobrého červeného vína. Tavel je apelace AOC - s kontrolovaným původem. Byla založena jako jedna z prvních ve Francii, protože leží na jižní Rhoně, kde také leží slavné Chateauneuf-du-Pape (přes řeku od Tavelu) a to se o vytvoření apelačního systému zasadilo. Proto je Tavel následoval tak brzy (v roce 1936).
Zajímavostí je, že poloha apelace Tavel se skládá ze tří geologických formací: na západě od města se nachází kopce s vápencovým a břidlicovým podložím vinohradů, zde se rodí těžší a aromatičtější vína. V blízkosti města v nížině jsou půdy písčito-kamenité, zde hrozny dobře vyzrávají a vinice se líp obdělávají. Na východě města (směrem na Chateauneuf-du-Pape) se nachází podloží s valouny, podobnými jako mají vinice v Ch-d-P.
Přestože toto je jediné růžové víno ve Francii, do kterého se mohou přidávat i bílé odrůdy, tak je ze všech růžových Francie nejtmavší v barvě.
K Tavelu si udělejte pohodičku, hoďte na gril bůček, vezměte do ruky knihu "Stařec a moře" (Tavel miloval Ernest Hemingway) a pohodlně se usaďte a vychutnejte si sklenku této růžové lahůdky.
Tavel se hodí k uzeninám, sýrům, rybám, kuřecímu masu, kachně, mořským plodům, telecímu, vepřovému a hovězímu masu. Hodí se k těstovinám, kořeněným jídlům, ovoci, česneku, křepelkám, středomořské kuchyni, polévkám, pečené zelenině a jarním salátům. Je to víno na grilování, víno k pizze, víno k čínskému jídlu, víno ke kari.
Devět odrůd, ze kterých se může vyrábět Tavel: červené - Grenache Noir, Cinsault (max. 15 %), Syrah, Carignan (max. 10 %), Mourvedre and Calitor; bílé - Clairette, Picpoul a Bourboulenc.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.