- -105 Kč
- Vyprodáno
Vína v kolekci
Chtěli jste někdy objevit Izrael? S námi a s naší kolekcí Best of IZRAEL můžete.
Galil Mountain Winery
Naši vinařskou pouť začneme v Galileji, v oblasti, kde se odehrála většina událostí z Ježíšova života - nedaleko Galilejského (Genezaretského) jezera, největšího vodního zdroje v Izraeli. 25 km odsud, v kibucu Jir´on, sídlí Galil Mountain Winery. Mladé (založené až v roce 2000), progresivní vinařství využívá znalosti a zkušenosti s moderními technologiemi staršího a slavnějšího sourozence. V kibucu Jir´on žije asi jen 400 lidí - na jedno malé vinařství tak akorát ;-)
VERONIČIN OBJEV ROKU! Ochutnejte cuvée White, z odrůd Sauvignon a Viognier, a ve sklence se vám rozvoní květ pomerančovníku z Izraele. Řada Galil Mountain se vyznačuje velmi ovocným stylem, všechna vína jsou vyráběna výhradně v nerezové oceli, aby se zajistila ovocnost a svěžest.
Na naší pouti si od Galil Mountain Winery ochutnáte ještě báječný, zemitý Syrah. Chutná po lesních borůvkách a s 15 % zbytkového alkoholu je to bezkonkurenčně nejsilnější víno výletu. (Všechno o Syrahu se dozvíte zde →)
Golan Heights Winery
Pokračujeme v nejsevernějším cípu Izraele, v pohoří Golanské výšiny. Nadmořská výška je pro vinařinu v převážně horké, pouštní zemi určující - čím je vyšší, tím jsou podmínky pro pěstování révy lepší. Golanské výšiny dosahují 400 - 1200 m n. m. V této nejchladnější oblasti země v zimě dokonce sněží!
Vrcholky hory Hermon bývají k vidění se sněhovou čepicí. Studený vzduch vanoucí od Středozemního moře ochlazuje vinice. V oblasti panují vysoké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Tamní vulkanické půdy jsou dobře propustné. To vše dělá z regionu nejlepší oblast pro pěstování vína v Izraeli. I tak je ale nutné neustále hledat inovativní způsoby, jak vinice na Golanech udržet.
Patrně na počest velkého inovátora, barona Rotschilda, který přinesl do Izraele francouzské odrůdy, založil první dvě vinařství v oblasti a předal je do kolektivního vlastnictví místních farmářů, vzniklo úžasně lahodné víno Mount Hermon Red z Golan Heights Winery - cuvée bordeauxských odrůd Cabernetu Sauvignon, Merlotu, Cabernetu Franc, Petit Verdotu s malou příměsí Malbecu! Opulentní černorybízová chuť (typická pro Bordeaux) přechází v tóny višní a čokolády (Cabernet Franc a Malbec). Na patře je víno opojně plné. Jiný, než vyšší obsah zbytkového alkoholu bychom v Izraeli ani nečekali ;-)
Máme velkou radost, že máme po letech zprátky v nabíce Mount Hermon White, krásně svěží cuvée Chardonnay, Sauvignonu s malým množstvím Semillonu a Viognier. Víno má komplexní chuť a objevíte v něm tóny tropického ovoce, melounu, citrusových plodů, broskve a zeleného jablka.
Ochutnejte také jejich sourozence - Mount Hermon Rosé - cuvée Syrahu, Tinta Cao a Tempranilla. V chuti ucítíte jahody a červený grep a mineralitu sopečného podloží Golanských výšin.
V roce 1967 regionem přelétla Šestidenní válka, v roce 1973 Jomkipurská válka. Tou dobou navštívil Golanské výšiny profesor vinařství a enologie Cornelius Ough z Kalifornské univerzity a uznal, že podmínky pro pěstování révy jsou na Golanech velmi dobré. Jeho hodnocení vzaly jako výzvu čtyři kibucy a čtyři mošavy, a potom, co odstranily 250 vyhořelých tanků v golanském Údolí slz, vysázely vinice, které se nakonec staly základem Golan Heights Winery. Dnes je to třetí největší izraelské vinařství. V roce 2012 bylo časopisem Wine Enthusiast vyhlášeno Nejlepším vinařstvím Nového světa!
I přes bohatou historii a dokonce přes to, že úplně první víno v historii lidstva možná vzniklo v oblasti dnešního Izraele, se pro svou progresivitu a inovativní přístup k vinařství dnes tato země považuje za vinařský nový svět, narozdíl od sousedního starosvětského Libanonu.
A když se řekne novosvětské Chardonnay, pak se musí dodat také barik. Chardonnay Gamla z Golan Heights Winery, které najdete v kolekci, je dubem přikrášlené jen tak akorát. Není tolik aromatické jako kalifornské 1924 Chardonnay, které zrálo ve sudech po skotské whisky, ani tak expresivní jako Chardonnay Reserva z chilského vinařství Ventisquero. Bude chutnat barikovým začátečníkům a všem, kdo si toastové tóny v Chardonnay užívají v decentní míře.
Víno a hummus
Jak párovat vína k blízkovýchodní kuchyni
Spárování vína a hummusu je jen začátek. Pokrmy z Blízkého východu to jsou různá jídla obsahující mnoho čerstvých ingrediencí, které je možné párovat s velkým množstvím vín.
Pokrmy blízkovýchodní kuchyně jsou neuvěřitelně univerzální! Zatímco některá jídla obsahují maso, mnoho z nich je vegetariánských nebo veganských.
Blízkovýchodní kuchyně se často zaměřuje na určité ingredience, zejména bylinky a koření, které jsou skvělým základem pro párování vín.
Některá základní pravidla pro párování blízkovýchodního jídla a vína:
Blízkovýchodní jídlo obsahuje spoustu bylinek a koření. Víno by mělo odpovídat intenzitě pokrmu.
Pokud pokrm obsahuje maso vařené v omáčce, párujte víno s omáčkou.
V pokrmech na Středním a Blízkém východě se často používá syrový česnek a cibule. Vysoká křupavá kyselinka pomůže zjemnit ostrost těchto chutí, aniž by je maskovala.
Jak najít ta správná vína pro některé z nejběžnějších surovin blízkovýchodní kuchyně? Podívejte se na seznam ingredienci a můžete se pustit do experimentování. Určitě se vám bude hodit kolekce Best of IZRAEL.
Petržel: bylinné tóny s kyselinkou - Sauvignon Blanc, Veltlínské zelené
Cibule: křupavá bílá vína - Sauvignon Blanc, Pinot Grigio
Koriandr: aromatické bílé s kyselinkou - Albariño, Verdejo
Česnek: bylinné tóny s kyselinkou - Sauvignon Blanc, Veltlínské zelené
Kmín: osvěžující bílé, šumivé bílé nebo zemité červené - Riesling, Pinot Noir, Syrah (s červeným masem)
Tahini (sezamová pasta): aromatické bílé - zralejší Ryzlink rýnský, Viognier
Citron: citrusové bílé s vysokou kyselinkou - Sauvignon Blanc, Ryzlink rýnský (z Mosely)
Harissa (chili pasta s kořením): aromatické bílé - Tramín červený, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené
Jaká jídla z exotického Izraele se budou hodit k našim vínům?
Ke klasickému hummusu si dejte Hermon Rosé, k hummusu s paprikami Hermon Red.
K falafelu se hodí Sauvignon a Vionier, takže Galil Mountain White nebo Hermon White.
K salátu Tabbouleh se hodí Sauvignon.
Ke gyrosu či kebabu si otevřete Cabernet Sauvignon, Tempranillo nebo Malbec, takže Hermon Red, nebo Hermon Rosé.
Baba Ghanoush z lilku bude skvělý k Syrahu.
K plněným paprikám se hodí Syrah nebo Hermon Red.
IZRAELSKÁ VÍNA: najdeme budoucnost tam, kde všechno začalo?
V Izraeli, v místech, kde se zrodila civilizace a kráčela historie, rozprostírala se v dávných dobách oblast vhodná pro zemědělství, tzv. úrodný půlměsíc. Dnes se tu však vede válka s pouští. Izraelští vinaři ve složitých podnebných podmínkách, ukazují světu, jak se při pěstování vína vyrovnat extrémními výkyvy teplot a se suchem a jak zúrodnit půdu tak, aby na ní rostly silné a zdravé keře révy po mnoho desítek let. Izraelská vína v současnosti bezpochyby patří na světovou vinařskou scénu, i když na tom tamní vinaři pracují teprve od 70. let minulého století. Vydejme se spolu nyní na pouť severním Izraelem, projďeme spolu Galileu i Golanské výšiny a zastavme se jako poutník ve vinařských oblastech této svaté země a pokusme se najít odpovědi na velké otázky typu: A když Ježíš změnil vodu ve víno - jaká to byla odrůda? Co je to znamená košer le-mehadrin?
Odpovědi na tyto otázky a plánek putování najdete v našich Vínovinách →