- -315 Kč
- Vyprodáno

Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
V této kolekci můžete důkladně propátrat rozdíly mezi kalifornským a italským provedením Primitiva, obsahuje totiž 3 Primitiva a 3 Zinfandely.
Primitivo patří pro svou krásnou hlubokou barvu, výraznou vůni a koncentrovanou, ovocnou chuť červených bobulí s kořenitými tóny, teplé třísloviny, sladkost na patře a vysoký obsah alkoholu k nejoblíbenějším červeným vínům na českém trhu. Z Itálie pochází celých 97 % jeho produkce, zbylá 3 % jsou po světě známá jako kalifornský Zinfandel. Ta nejlepší vína odrůdy Primitivo pocházejí z Mandurie v italské Apulii - známého podpatku Apeninského poloostrova.
Do 90. let bylo Primitivo pro svou strohost a vyšší taniny považováno za dobré leda jako složka kupáží. Odhalení jeho DNA, které je totožné v té době již věhlasným kalifornským Zinfandelem, však otevřelo Primitivu dveře do světa. Od 90. let si tak díky Zinfandelu i zemitější Primitivo postupně získává mezinárodní reputaci.
Více si o Primitivu můžete přečíst v našich Vínovinách →
V Zinfadelech hledejte vyšší sladkost, vyzrálejší malinovou chuť, přecházející až v ostružinovou marmeládu, zatímco Primitiva bývají zemitější, se švestkovými, třešňovými nebo višňovými tóny. Nebojte, vysoký obsah alkoholu zůstává příznačný pro Zin i Primitivo ;-)
Zinfandel je přistěhovalec jako většina Američanů :-)
Sazenice révy z císařských zahrad ze zámku Schönbrunn ve Vídni byly ve 20. letech 19. století převezeny do bostonských skleníků. Tehdy bylo znamením bohatství mít čerstvé hrozny po celou zimu. Zin byl ceněn pro svou schopnost vytvářet dokonalé rozinky.
Zinfandel je stejná odrůda jako chorvatská odrůda Crljenak Kaštelanski. Jeho dědictví sahá až do doby římské říše v roce 32 před naším letopočtem. Primitivo je podle posledních výzkumů klonální příbuzný Zinfandelu.
Hrozny Zinu převezli do Kalifornie v 50. letech 19. století. Začínající vinařství Buena Vista Winery a Oak Knoll Ranch, vysadila Zinfandel a ten se stal nejrozšířenější odrůdou v Kalifornii. Bohužel se jiné odrůdy, jako Alicante Boushet, staly populárnějšími, protože lépe snášely přepravu na východní pobřeží. Aby toho nebylo málo, objevila se Phylloxera a v 90. letech 19. století zahubila více než 2/3 světové populace révy Zinu.
Když přišla prohibice, obchod s vínem si vyžádal další těžké ztráty a mnoho vinic bylo vyklučeno vč. Zinu.
Zinfandel má vyšší kyselinku, která je často popisována jako "kořeněná". Dominantní jsou v chuti bobule, od jahod po ostružiny, v závislosti na zralosti. Pokud máte rádi koření jako hřebíček a skořici, hledejte Zinfandel zrající v dubu. Pokud máte rádi lehčí a delikátnější vína, hledejte ta, která se s dubovým sudem nepotkala.
Ochutnáváme, zatím všechna vína skvělá