- -315 Kč

Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
V Itálii existuje několik světově proslulých oblastí, které by měl každý milovník kvalitních vín znát. V rámci kolekce bílých italských vín Giro Bianco máte možnost ochutnat pět oblastí: Benátsko (Veneto), Sicílii, Kampánii, Friuli a Piemnont. Pojďme se okem milovníka vín podívat na každou z nich.
Révu do Itálie přivezli staří Řekové před více než 2 tisíci lety, a jelikož se jí tu náramně dařilo, pojmenovali tuto zem Oenotria – „země vína“. Za tu dobu se na Apeninském poloostrově a přilehlých ostrovech vyvinulo tolik různých lokálních odrůd a klonů, že se v nich často neorientují ani sami Italové. Od 70. let minulého století vsadili italští vinaři na modernizaci, inspiraci zahraničím (především Francií), nové postupy a zkvalitňovaní produkce.
Další vína z Itálie můžete objevit v průřezové kolekci GIRO ROSSO → a italské bublinky na vás čekají v kolekci GIRO SECCO →
Pinot Grigio z vyprahlé a slunečné Sicílie. Sicílie (104 068 ha) má pro pěstování hroznů révy vinné skvělé podmínky. V této oblasti pořád a velmi intenzivně fouká. Vítr hrozny chrání před přehřátím i plísňovými chorobami. Ve zdravých hroznech se pak zachová pěkná kyselinka a dobrá ovocnost, která vás v každé lahvi potěší společně s minerální slaností danou písčitým podložím v blízkosti moře.
Toto nejznámější italské bílé víno svěží voní jako bílé jarní květy a čerstvou ovocnou chuť připomínají tóny nektarinky a pomerančové kůry. V závěru má jemnou osvěžující kyselinku pobízející k dalšímu doušku.
Ve vůni tohoto vína z Benátska z vinařství Piccini naleznete tóny květin a broskví. Chuť je ovocná a svěží s tóny citrusů a pikantní kyselinkou.
Benátsko patří spolu se Sicílií a Apulií k nejproduktivnějším vinařským oblastem v Itálii. Na 77 644 hektarech se pěstuje např. odrůda Glera - čili Prosecco - nejznámější italské šumivé víno najdete převážně v oblasti Valdobbiadene.
Dále bílá Garganega v okolí Soave a Gambellara. Tato vína jsou suchá a štíhlá s tóny konzervovaného citronu, medového melounu a nádechem zelených mandlí v závěru. Modrá odrůda Corvina je nejdůležitější ze směsi tří hroznů (Corvina, Rondinella a Molinara) používaných ve Valpolicelle a Bardolinu. Vína nabízejí trpkou chuť červených třešní, skořice, rohovníku a zeleného pepře. Skvělým vínem, které stojí za to ochutnat, je Valpolicella Superiore Ripasso. O slavné Valpolicelle a ještě slavnějším Amarone, jak takové víno vzniká, se dočtete v našich Vínovinách →
A konečně Merlot, který se pěstuje téměř po celé Itálii a významné zastoupení má právě v Benátsku, kde vína nabízejí červené třešňové ovoce v elegantnějším stylu. Merlot se v Benátsku používá v několika oblastech (je to jedna z nejvíce vysazovaných odrůd), například Colli Euganei, Colli Berici, Breganze a Vicenze.
Inzolia je naším největší degustačním překvapením! Zajímavostí je, že tato odrůda se pěstuje nejen na Sicílii, ale i v přímořském Toskánsku v oblasti Maremma, kde je známá jako Ansonica.
TARENI - Insolia z vinařství Carlo Pellegrino je příjemné, svěží a v dobrém slova smyslu "lehké" bílé víno jen s 11,5 % alkoholu. Takových v nabídce moc nemáme. Je to ideální víno na skleničku třeba už k obědu. Potěší vás tóny sladkých hrušek, žlutého melounu a žlutých broskví (odtud žlutá zadní etiketa ;-). Celkově je to takové milé víno. Úplně ho vidíme ke špagetám vongole.
Sauvignon Collevento je naše novínka. Pochází z vinařství Vinicola Antonutti, je to svěží aromatické víno s nezaměnitelnou vůní listů černého bezu, kopřivy a šalvěje. V chuti je krásně harmonické s čipernou kyselinkou podtrhující tóny citrusů.
Friuli-Venezia Giulia (19 250 ha) je autonomní region Itálie, který se nachází na severovýchodě země a na severu sousedí s Rakouskem a na východě se Slovinskem. Označení DOC, které zahrnuje celou oblast, je známé buď jako Friuli, nebo pod delším názvem.
Celkem se tato vinařská oblast může pochlubit čtyřmi DOCG, dvanácti DOC a třemi IGP a je známá především produkcí bílého vína. Bílé víno tvoří 77 % vína z této oblasti, což je jeden z nejvyšších podílů ze všech italských regionů.
Charakteristiky vín se mohou lišit v závislosti na tom, zda se vyrábějí ve středomořském klimatu na jihu nebo v alpském kontinentálním klimatu na severu. Typické je, že vína vyráběná v druhé jmenované oblasti jsou svěží a ovocná, jak by se dalo očekávat od vinařské oblasti s chladným podnebím.
Z hlediska terroiru má na vinice v regionu Friuli-Venezia Giulia největší vliv jejich poloha mezi Alpami a Jadranem. Hornatý reliéf na severu a východě zvedá mnoho vinic nad nízkou oblačnost, která je někdy uvězněna mezi kopci a pobřežím. Vinná réva se tak vyhřívá na jasném slunci, zatímco teploty jsou díky nadmořské výšce mírnější. To pomáhá hroznům rozvinout plnou fenolovou zralost a aromatickou hloubku dříve, než dosáhne jejich cukernatost vrcholu. V nižších polohách a blíže k pobřeží se díky mořským podmínkám zmírňují denní výkyvy teplot a počasí je stabilnější a spolehlivější. To umožňuje místním vinařům luxusní počasí.
Cortese, odrůda, z které se vyrábí bílé, štíhlé, suché víno, nejznámější z oblasti Piemontu a znáte ho pod názvem Gavi. Vína mají intenzivní minerálnost připomínající grafit, s bylinkami, citrusy, viskózním tělem a často s tóny grapefruitových jadérek v závěru. Toto Gavi je navíc pěstováno v biodynamickém režimu, je svěží, lehké, minerální. Toto elegantní víno má intenzivní vůni pomerančových květů a heřmánku. V chuti je víno ovocné s tóny žlutého a zeleného ovoce.
Gavi se nejlépe hodí k sushi, rizotu s mořskými plody, grilovaným rybám v citronové omáčce, salátu Niçoise, špagetám vongole, k mušlím na bílém víně, špenátovému salátu s kozím sýrem, focaccii a lehkým pokrmům z kuřecího masa.
V oblasti Piemontu (46 317 ha) se velmi daří modré odrůdě Barbera. Šťavnaté červené víno s dominantní chutí třešní a lékořice s jemným tónem sušených bylin (jako oregano) v závěru. Vína mají nízký obsah tříslovin a dostatek uhasínající kyselinky. Hledávejte Barbera d'Asti a Barbera d'Alba.
Dolcetto je červené víno s nižší kyselinkou, které vyniká chutí černých švestek, borůvek, fialek a někdy i moka příchutí. Vína mají často odvážnější, křupavé třísloviny. Podívejte se na Dolcetto d'Alba a Dolcetto di Dogliani Superiore.
Moscato d'Asti (šumivé): Sladké víno s jemně květinovou vůní, která vyniká aromatem mandarinek, zimolezu, pomerančových květů a hrušek.
Nebbiolo: hrozen z nejznámější piemontské vinařské oblasti Barolo, ale víno je známé i pod několika dalšími regionálními názvy (Langhe Nebbiolo, Barbaresco, Gattinara, Roero atd.). Toto víno nabízí červené třešňové ovoce a květinové jahodové tóny s rámcem odvážnějších svíravých tříslovin.
U názvu Greco di Tufo se lidé domnívají, že jde o řeckou odrůdu. Zdá se však, že nemá žádné genetické vazby na existující řecké odrůdy, takže své jméno pravděpodobně získala podle toho, že se používá ve víně "řeckého stylu".
Vůně bílých květů, sušených meruněk a zeminy. Křupavé, na kost suché, při prvním doušku až trpké. Ale zklidní se do trpkého zeleného jablka se smetanovým povrchem na patře a suchým, lehce tříslovinovým závěrem. Mohou se v něm objevit také tóny kůže, zeleného jablka, ibišku, křemene, medu, a dokonce i pražených oříšků. Obecně je určeno k pití mladé, ale může se docela dobře rozvinout po několika letech zrání.
Tato starobylá odrůda roste na mnoha místech Kampánie, ale její domovskou oblastí je starobylá oblast známá jako Irpinia v okolí města Tufo. Tufo je také italský název pro pórovitou horninu složenou ze stlačeného sopečného popela, který se v této oblasti vyskytuje.
K našemu Grecu di Tufo, které má bylinné aroma, je minerální s tóny mučenky a broskví, si dejte smažené kalamáry nebo grilovanou rybu s citronem a olivovým olejem.
Produkt zatím nemá žádné hodnocení.