James Suckling - 91 bodů
  • -505 Kč
  • Nové
Best of... RIOJA
Best of... RIOJA
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín Best of... RIOJA

Když se řekne Španělsko, většina milovníků vína odvětí Rioja. Pojďte s námi prozkoumat tuto nejznámější vinařskou oblast.

Víno Rioja: Od Crianzy po Gran Reservu

Rioja je prestižní vinařská oblast v severním Španělsku, známá svými výjimečnými červenými víny, zejména z odrůdy Tempranillo. Klasifikace vín Rioja se odvíjí od délky zrání, což ovlivňuje jejich chuťový profil a strukturu.

 

Klasifikace vín Rioja

  • Joven (Mladé víno): Vína v prvním nebo druhém roce, která si zachovávají svou svěžest a ovocnost.
  • Crianza: Červená vína zrající minimálně jeden rok v dubových sudech a několik měsíců v lahvi. Bílá vína vyžadují minimálně šest měsíců zrání v sudech. Tato vína jsou cenově dostupná a často se vyznačují jemnými tóny dubu.

  • Reserva: Vybraná červená vína z nejlepších ročníků, která zrají minimálně tři roky, z toho alespoň jeden rok v sudech. Nabízejí vyváženost mezi ovocnými a dubovými tóny.

  • Gran Reserva: Vína z výjimečných ročníků, která zrají minimálně dva roky v sudech a tři roky v lahvi. Tato vína mají největší potenciál pro zrání a často se vyznačují komplexními chutěmi s výraznou tříslovinovou strukturou.

 

Region Rioja

Oblast Rioja se nachází v severním centrálním Španělsku, přibližně dvě hodiny jízdy od Bilbaa, v údolí podél řeky Ebro. Region je chráněn pohořím Sierra Cantabria, které brání přístupu mraků do údolí Rioja. Kromě vína je oblast známá také svými lahodnými artyčoky, bílým chřestem a paprikami piquillo.

Pro milovníky vína představuje Rioja rozmanitost chutí a stylů, které odrážejí bohatou tradici a pečlivou péči věnovanou výrobě každé láhve.

 

Párování pokrmů s vínem Rioja

Vína z Rioja Alta a Alavesa se dobře snoubí se zapečenými těstovinami a dalšími pokrmy na bázi rajčat, kde je přirozená kyselost již vyvážena sýrem a obilovinami. Dobře se hodí i k masům s vysokým obsahem tuku, jako je pečené vepřové maso a klobása chorizo, nebo téměř k čemukoli jehněčímu (oblíbenému v mnoha oblastech Rujány).

Téměř všechny druhy jehněčího masa od pečeného jehněčího přes křehké jehněčí kotlety grilované ve vinném listě (v regionu oblíbené) až po pomalu dušené jehněčí kolínka. Pastýřský koláč, musaka ... Je těžké vymyslet pokrm z jehněčího masa, který by se k Rioje nehodil.

Bohatší a bujnější vína z oblasti Rioja Oriental se budou dobře snoubit s pikantnějšími jídly, jako je chilli con carne, nebo s bohatšími pokrmy, jako je paella, kde struktura vína může poskytnout páteř a doplnit směs chutí a textur.

Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

Produkt obsahuje siřičitany.

 

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.