O KOLEKCI BEST OF... MOKRUŠA 2017
Představujeme vám prvních šest vín ročníku 2017 z mutěnického sklepa Petra Mokruši.
Nejžhavější novinkou je jeho panenský Solaris. Najdete v něm tóny angreštu, kiwi a žlutého melounu. Je polosladký, ale díky svěží kyselince i nádherně šťavnatý.
Solaris je odrůda vzniklá mezidruhovým křížením révy. Zraje brzy, dobře dělá cukry a je odolná plísňovým chorobám, takže je vhodná i pro bio produkci hroznů. Vznikla v Německu, ale v jeho křížení je i významná česká stopa Prof. Krause. Více se dočtete zde.
Osvědčenou aromatickou stálicí ze sklepa Petra Mokruši je broskvičkový polosuchý Hibernal.
Hibernal je také interspecifická odrůda, která vznikla křížením Seibel 7053 x Ryzlink rýnský. Dozrává později, podobně jako Ryzlink, ale má míň kyselinek.
Mokrušovou vlajkovou odrůdou je ovšem seriózní, tradiční odrůda révy vinné, Rulandské šedé. Pochází z vynikající, svažité a jižně orientované, staré vinice ve viniční trati Mutěnská hora. V ročníku 2017 není tak hutná, jako v minulých letech, zachovala si však svou typickou aromatiku (voní jako šťavnatá anglická pomerančová marmeláda). Vinař říká, že místo jedné lahve za večer zvládnete vypít dvě ;-)
Mým největším favoritem kolekce je ovocně vonící, třešňový Merlot rosé s osvěžující chuťovou linkou červeného rybízu. Věřím, že tímto růžovým Merlotem společně (konečně) přivoláme jaro!
Musím říct, že mimo geografického okolí Pálavy, mě uspokojí málokterá tekutá Pálava. Tato Mokrušova je příjemně mandarinková, polosladká, ale díky kyselince ne až tak moc, a v dochuti je jen lehce pikantní.
Stará, tradiční odrůda - Neuburské, se povede jen v některých ročnících (to je důvod, proč z vinic ve velkém mizí). V ročníku 2017 máme opět vzácnou příležitost si tento suchý Neuburg užít.
Všechna Mokrušova vína najdete na adrese: www.vino-klub.cz/mokrusa.
VINAŘSTVÍ MOKRUŠA
Petr Mokruša, narozený a odkojený v Mutěnicích, nabyl své vinařské vědomosti studiem střední vinařské školy, Mendelovy univerzity v Lednici na Moravě a poté u našich germánských sousedů, v Německu a Rakousku. Nakonec se rozhodl vrátit zpět do Mutěnic a zúročit získané zkušenosti ve svém vlastním vinařství, které založil v roce 2007.
Vinařství Mokruša leží přímo v srdci mutěnských vinných sklepů zvaných “Búdy”. Toto malé a mladé vinařství je zaměřené na výrobu menších partií vín, která připravuje šetrným způsobem z hroznů převážně vlastní produkce. Vlajkovou lodí vinařství je Rulanda šedá, protože zraje na 29leté vinici s hlinitopísčitou půdou a se sprašovým podložím, kde se jí náramně daří. Petrova vína každoročně sbírají ocenění na přehlídkách vín a největší radost mu udělala v roce 2009 komise evropských someliérů, když se rozhodla jeho vína podávat v Bruselu při předsednictví Česka v Radě Evropské unie.
ODPOVĚĎ NA KVÍZOVOU OTÁZKU Z NEWSLETTERU:
Co znamená číslo 69 na etiketě Petra Mokruši?
A/ Číslo jeho sklepa
B/ Ročník jeho narození
C/ Počet hektarů vinic v jeho oblíbené viniční poloze
Správná odpověď je za B.