Vína v kolekci
Vína z italského regionu Friulli
Touto kolekcí vám představujeme skvělé severoitalské vinařství Vinicola Antonutti a jejich řadu Collevento. Číslo 921 na jejich jednoduchých a poutavých etiketách trefně odkazuje na přesný rok jejich založení (1921). Collevento reprezentuje vinařský region Friuli, který těží ze své strategické polohy mezi Alpami a Jadranem, díky čemuž proslul především aromatickými a minerálními bílými víny.
A co ochutnáte?
Dnes vám doporučujeme šťavnatý a intenzivně vonící Sauvignon a klasické, pěkně čisté Pinot Grigio s tóny mandlí (to v kolekci najdete hned dvakrát).
Naším osobním favoritem je ovšem jejich šumivé 921 Spumante, které vypijete dřív, než napočítáte do tří. Ovocná chuť Glery (odrůda, z níž se vyrábí Prosecco) se v něm krásně snoubí s krémovitější konzistencí Chardonnay. Jemně aromatické osvěžení s příjemnými bublinkami s dlouhou perzistencí.
Z červených vín, které jsou ve Friuli v 30% menšině, jsme vám vybrali třešňovo-malinový Merlot a typické friulské Cabernetové cuvée (80 % Cabernet Sauvignon + 20 % Cabebernet Franc) - nádherně vyvážené červené víno se svěžími tóny černorybízových lístečků a lahodnými tóny zralých švestek.
Oblast Friuli-Venezia Giulia
Friuli-Venezia Giulia je autonomní region Itálie, který se nachází na severovýchodě země a na severu sousedí s Rakouskem a na východě se Slovinskem. Označení DOC, které zahrnuje celou oblast, je známé buď jako Friuli, nebo pod delším názvem.
Celkem se tato vinařská oblast může pochlubit čtyřmi DOCG, dvanácti DOC a třemi IGP a je známá především produkcí bílého vína. Bílé víno tvoří 77 % vína z této oblasti, což je jeden z nejvyšších podílů ze všech italských regionů.
Charakteristickou bílou odrůdou Friuli je Friulano. Kdysi se mu říkalo Tocai Friulano, ale zavádějící asociace s prestižním maďarským vínem Tokaj si vyžádaly změnu podle mezinárodního práva (nyní se nazývá jednoduše Tai).
Další místní odrůdou, která se používá k výrobě svěžích a živých stylů vín, je Verduzzo, které se hojně používá v celém regionu. Další vyhlášenou místní specialitou je Picolit.
Mnoho bílých vín v regionu se však vyrábí z tradičních odrůd, jako je Sauvignon Blanc, Chardonnay, Ryzlink rýnský a Pinot Bianco, vedle typicky italského Pinot Grigio.
Výroba červených vín se zaměřuje na mezinárodní odrůdy, jako je Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Vedle tichých vín se začínají objevovat šumivá vína, která se obvykle vyrábějí metodou Charmat, a v regionu se vyrábí také velké množství Prosecca.
O vinařství Vinicola Antonutti
Casa Vinicola Antonutti je vinařství v kraji Friuli Venezia Giulia. Čtyři generace rodiny Antonutti pěstují vinnou révu v srdci Grave del Friuli již více než sto let. Vinařství nyní vlastní přibližně padesát hektarů vinic. Řeky Meduna, Cellina a Taglimento přinesly do oblasti velké množství dolomitckého vápence a samotná oblast je chráněna před severními větry, ale těží z blízkosti moře. Vinná réva na vinicích rodiny Antonutti roste v místě zvaném Barbeano, kde je půda oblázková. Rozdíl mezi denními a nočními teplotami je velký, takže hrozny se mohou sklízet později, když jsou již plné vůní.
Produkt obsahuje siřičitany.