- -275 Kč
- Kameny v podloží

Naše studijní kolekce máme nejradši. Člověk ochutná dobrý mok a ještě se u toho ochytří. Tato kolekce je vhodná i pro geology :-)
Pět německých Ryzlinků ze čtyř různých podloží s převládajícím "šutrem" - k degustačnímu porovnání čedič, břidlice, vápenec a křemenec - mineralita/slanost se projevuje na jazyku, proto ta podobnost názvu s ROLLING STONES ;-) A nezapomeňte na jazyku pořádně poválet!
V průběhu milionů let se zde na planetě Zemi znovu a znovu odehrávaly pravidelné sopečné vývěry, které na povrch vynášely různé typy půd - od porfyru, červeného pískovce, břidlice a marglu až po kvarcit, jíl, spraš a zvětralou hlínu. A právě tyto půdy dnes formují vína, která se na těchto půdách pěstují:
- Břidlice se projevuje jak ve vůni, tak na patře, kde přináší bohatou mineralitu a dlouhotrvající slaný závěr.
- Štěrkovité půdy z období permu dávají vzniknout pozoruhodně šťavnatým vínům se žlutým ovocem a aromatickými tóny broskví, meruněk a kořenitého pazourku.
- Křemenec má zase charakteristickou zemitost, kořenitost, hloubku a trvalý, téměř strohý minerální charakter.
Studijní materiál obsahuje:
Důležitým faktorem pro kvalitu vína - vedle odrůdy hroznů a způsobu pěstování - je poloha vinice a samozřejmě půda, ve které je réva zakořeněná.
Půda vyživuje kořeny, potažmo révu, vodou a živinami. Ovlivňuje také zachování tepla a následně vývoj révy a zrání hroznů. Vůni a chuť hotového vína tak může ovlivnit druh půdy a její zvětralost.
Německé vinařské oblasti pokrývají širokou škálu různých typů půdy a struktury. Je to vlastně taková paměť přírody uložená v zemi. Každá zaznamenaná geologická historie produkuje určité chutě a kvality vína, vzhledem ke svým geografickým zvláštnostem. Pokud je například půda tvarována břidlicí nebo vápencem, najdou se tyto složky také ve víně a charakterizují ho. Všechny tyto různé půdní struktury v jednotlivých regionech – od kyprého písčitého podloží přes hlinitou a spraš až po křehkou břidlici nebo tvrdou žulu – tedy zaručují širokou škálu jedinečných, osobitých vín z Německa.
Vyvřelé půdy vznikají ochlazováním a tuhnutím magmatu nebo lávy ze zemské kůry.
Sopečná půda, zejména čedič, je extruzivní půda vytvořená z ochlazené, ztvrdlé a zvětralé lávy. I když je půda složitá, bývá jemně zrnitá, dobře odvodňuje, zadržuje a odráží teplo a zadržuje vodu. Sopečná půda také obsahuje vysoké podíly železa, což vede k černě nebo červeně zbarvené zemi a má se za to, že někdy dodává vínům popelavou, rezavou chuť.
Známé oblasti: Sicílie, Kanárské ostrovy
Eugenův Riesling Basalt je výběrem z vyzrálých, ručně sbíraných hroznů z vinic Musenhang, Pechstein a Ungerheuer, které všechny patří mezi nejlepší lokality pro Ryzlink rýnský ve Falci. Půdy jsou zde hlinitopísčité a hlinité, proložené čedičem a vápencem, tvoří tak základ pro minerální a ovocná vína.
Metamorfované půdy byly přeměněny z jiného typu horniny působením tepla a tlaku po miliony let.
Břidlice je jemnozrnná sedimentární hornina, která zvětrává do jílovitých půd a láme se do listů. Břidlici lze dobře odvodnit, zvláště pokud jsou roviny nakloněny směrem vertikálně. Břidlice je tmavá s proměnlivou barvou, snadno se láme, ale nepodléhá tak zvětrávání jako jiné půdy. Pohlcuje a odráží teplo a napomáhá dozrávání hroznů. Každý, kdo se vážně zajímá o víno, musel slyšet o legendárních břidlicových půdách Mosely - tak dobře odvodněných, že zde nemůže přežít ani révokaz (phylloxera).
Známé oblasti: Mosela, údolí Douro
Vinařství Dr. Loosen vlastní na Mosele jedny z nejušlechtilejších a nejlepších vinic na světě. Vinná réva roste na charakteristické moselské břidlicové půdě, která podporuje mineralitu v chuti i dochuti klasického moselského Rieslingu. Devonská břidlice vykazuje v Moselském údolí velkou rozmanitost barev v závislosti na jejím specifickém minerálním složení. Tyto rozdílné půdní podmínky v kombinaci se specifickými klimatickými podmínkami dodávají vínu jeho výrazné aroma.
Antonův Ryzlink ze starých keřů ze slavné vinice Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese Alte Reben - trocken, má ve vůni máslovou drobenku na meruňkovém koláči. Je to velmi elegantní Ryzlink s dlouhou dochutí. Díky klikaté řece Mosele, jejich příkrým břehům, které sluníčko opaluje celý den, s podporou grilovacích účinků odrážejících se slunečních paprsků od vodní hladiny, v oblasti obklopené pahorky, které ji chrání od severních větrů, ale zakončené lesy, které jim pouštějí studený vánek v noci, dosahujíc tak vysokých rozdílů mezi denními a nočními teplotami, které jak je známo, mají pozitivní vliv na vývoj množství kyselin a aromatických látek v hroznech, neztrácejíc však koncentraci hroznového cukru, chráněných teplem zespoda z naakumulovaného břidlicového podloží.
Ryzlink rýnský Blauschiefer je odrůdové víno ze známého vinařství Dr. Loosen. Vyrábí se z hroznů, které dozrávají na typických modrých břidlicových půdách střední Mosely. Díky tomu toto víno ztělesňuje velmi typický terroir oblasti. Jedná se o velmi klasický Rýňák, které díky břidlicovému charakteru působí pikantně a má úžasně mohutné tělo. Milovníci vína, kteří jsou k "moselským vínům" stále kritičtí, dostanou s tímto vínem lekci, která zcela změní jejich vnímání.
Víno září ze sklenice světle žlutou barvou. Vůně přináší chuť žlutých peckovin, ale i černého rybízu a limetkové kůry. V kombinaci s kamenitým břidlicovým tónem působí vůně téměř étericky. V chuti je víno krásně ovocné, ale především s přesnou a živou kyselinkou. Ta přetrvává v závěru v harmonii s téměř slanou mineralitou a jemným náznakem sladkosti.
Sedimentární půda se skládá ze ztuhlých minerálních nebo organických usazenin, které často zanechávají vodní plochy.
Někteří vyzdvihují vápenec jako nejkvalitnější vinařskou půdu na světě a skutečně se nachází v mnoha slavných oblastech. Tvoří se z rozložených těl měkkýšů, ryb a dalšího organického materiálu, který kdysi žil ve starověkých mořských dněch a útesech. Vápenec a křída (druh vápence) dobře odtékají, ale také zadržují vodu pro vinnou révu, kterou v případě potřeby absorbuje. Vína vyrobená ve vápencových půdách jsou obecně dlouhověká a mají jasnou, lineární kyselost.
Známé oblasti: Burgundsko, Champagne
Před miliony let ležela oblast dnešní Falce na břehu prehistorického oceánu. Díky němu zde ze schránek mořských organismů vznikly vápenné útesy, které mají i po milionech let stále velký vliv na terroir tohoto Rieslingu. Půda je velmi bohatá na vápenec (německy Kalkstein). Její pórovitost dovoluje révě hluboce zakořenit. Na těchto vinicích proto vznikají vyvážená vína s příjemnou kyselinkou. Falc (nebo Pfalz a historicky také Palatin) je jednou z nejvýznamnějších vinařských oblastí Německa.
Ryzlinku se ve Falci daří jinak než v deštivějších a chladnějších oblastech země. Hrozny zde velmi dobře vyzrávájí a mošt dosahuje vyšší koncentrace, vína jsou pak pěkně tělnatá, aromatická (s kořenitějšími tóny než je tomu u Ryzlinků z Mosely) s příjemnou kyselinkou.
Křemenec je nefoliovaná metamorfovaná hornina složená téměř výhradně z křemene. Vzniká, když se pískovec bohatý na křemen změní působením tepla, tlaku a chemické činnosti při metamorfóze (přirozená vývojová změna). Při metamorfóze dochází k rekrystalizaci zrn písku a křemenného tmelu, který je spojuje. Výsledkem je síť vzájemně propojených křemenných zrn s neuvěřitelnou pevností. Jsou to horniny tvrdé, ale křehké.
Křemencové půdy jsou suťové půdy. Hornina obvykle zvětrala do hrubých bloků až v době ledové. Šedohnědý rigozol se skládá z drúz a kamenů kvarcitu a také z břidlic. Obsah kamene je vysoký, takže voda se zde ukládá jen v malém množství. Půda je hluboce zrytá, tedy volně ulehlá a snadno prokořenitelná. Réva vinná může snadno prorazit kořeny hluboko skrz skalní pokryv a hledat zásoby vody a živin. Hrubá písčitohlinitá půda se rychle prohřívá a velmi dobře akumuluje teplo. Přestože se zásoba vody ve svrchní vrstvě půdy rychle spotřebovává, nedochází téměř k žádnému nedostatku vody. Vinná réva nachází zásoby. Podloží přijímá svahové vody z vyšších svahů. Zásoba minerálních živin v bezvápnité půdě je nízká vzhledem k vysokému obsahu kamene a vysokému obsahu křemene v jemné půdě. Sprašová hlína ve svrchní vrstvě půdy zlepšuje bilanci živin a vody. Mírně suché stanoviště, které se rychle zahřívá a podporuje rychlé dozrávání.
Typický, lehký, suchý a ovocný Riesling. Kabinett je vlajková loď vinařství Schloss Vollrads. Vlastní vinice v okolí zámku Schloss Vollrads se nacházejí v okrese Winkel a po staletí tvoří jádro vinařské tradice. Jemné ovoce, jako je vinohradnická broskev a meruňka, charakterizuje toto typické víno z Vollrads. Jako VDP.ORTSWEIN je toto víno klasickým představitelem křemencových půd Winkelu.
Produkt obsahuje siřičitany.