Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
Meiningers Best of Riesling - 88 b.
Zlatá medaile Víno-klubu
  • -95 Kč
  • Nové
RIESLING STONES

6x Riesling - čedič, vápenec, břidlice

Kolekce vín RIESLING STONES

Tři německé Ryzlinky ze tří různých podloží s převládající horninou - čedič, břidlice a vápenec. S touto studijní kolekcí zjistíte, jak podloží ovlivňuje chuť vína.
1 594 Kč
1 499 Kč
Zisk korků: 48
Množství:

Kód: BOX-7347
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR
Množstevní sleva při nákupu nad 5000 Kč
MNOŽSTEVNÍ SLEVA
PŘI NÁKUPU NAD 5000 Kč

Naše studijní kolekce máme nejradši. Člověk ochutná dobrý mok a ještě se u toho ochytří. Tato kolekce je vhodná i pro geology :-)

Tři německé Ryzlinky ze tří různých podloží s převládajícím "šutrem" - k degustačnímu porovnání čedič, břidlice a vápenec - mineralita/slanost se projevuje na jazyku, proto ta podobnost názvu s ROLLING STONES ;-) A nezapomeňte na jazyku pořádně poválet!

 

Studijní materiál obsahuje:

  • 2 lahve naší letošní novínky Rieslingu Basalt od Eugena Müllera (zastupuje čedič) - ve vůni dominují svěží, minerální citrusy s nádechem ananasu a meruněk. Chuť je ovocná, jiskřivá a lehká s jemnou ovocnou kyselinkou.
  • 2 lahve světoznámého Rieslingu Dr. L z vinařství Dr. Loosen (zastupuje břidlici) - klasický moselský Ryzlink jemně nažloutlé barvy. Aroma zelených jablek, kiwi, melounu doplňují tóny břidlice. V chuti je ovoce a příjemná osvěžující kyselinka. Ryzlink má dlouhou, minerální dochuť.
  • 2 lahve našeho nejprodávanějšího vína v roce 2021 Rieslingu Kalkstein z vinařství Kendermanns (zastupuje vápenec) - tento elegantní Ryzlink se vyznačuje jemně kořenitou vůní, minerální chutí a s tóny čerstvého exotického ovoce a zelených jablek.

 

Půda a lokalita

Důležitým faktorem pro kvalitu vína - vedle odrůdy hroznů a způsobu pěstování - je poloha vinice a samozřejmě půda, ve které je réva zakořeněná.
Půda vyživuje kořeny, potažmo révu, vodou a živinami. Ovlivňuje také zachování tepla a následně vývoj révy a zrání hroznů. Vůni a chuť hotového vína tak může ovlivnit druh půdy a její zvětralost.

Německé vinařské oblasti pokrývají širokou škálu různých typů půdy a struktury. Je to vlastně taková paměť přírody uložená v zemi. Každá zaznamenaná geologická historie produkuje určité chutě a kvality vína, vzhledem ke svým geografickým zvláštnostem. Pokud je například půda tvarována břidlicí nebo vápencem, najdou se tyto složky také ve víně a charakterizují ho. Všechny tyto různé půdní struktury v jednotlivých regionech – od kyprého písčitého podloží přes hlinitou a spraš až po křehkou břidlici nebo tvrdou žulu – tedy zaručují širokou škálu jedinečných, osobitých vín z Německa.

 

Které půdy produkují nejkvalitnější vína?

 

Vyvřelé půdy vznikají ochlazováním a tuhnutím magmatu nebo lávy ze zemské kůry.

Sopečné - čedič

Sopečná půda, zejména čedič, je extruzivní půda vytvořená z ochlazené, ztvrdlé a zvětralé lávy. I když je půda složitá, bývá jemně zrnitá, dobře odvodňuje, zadržuje a odráží teplo a zadržuje vodu. Sopečná půda také obsahuje vysoké podíly železa, což vede k černě nebo červeně zbarvené zemi a má se za to, že někdy dodává vínům popelavou, rezavou chuť.

Známé oblasti: Sicílie, Kanárské ostrovy

 

Eugen Müller | Riesling Basalt

Eugenův Riesling Basalt je výběrem z vyzrálých, ručně sbíraných hroznů z vinic Musenhang, Pechstein a Ungerheuer, které všechny patří mezi nejlepší lokality pro Ryzlink rýnský ve Falci. Půdy jsou zde hlinitopísčité a hlinité, proložené čedičem a vápencem, tvoří tak základ pro minerální a ovocná vína.

 


Metamorfované půdy byly přeměněny z jiného typu horniny působením tepla a tlaku po miliony let.

Břidlice

Břidlice je jemnozrnná sedimentární hornina, která zvětrává do jílovitých půd a láme se do listů. Břidlici lze dobře odvodnit, zvláště pokud jsou roviny nakloněny směrem vertikálně. Břidlice je tmavá s proměnlivou barvou, snadno se láme, ale nepodléhá tak zvětrávání jako jiné půdy. Pohlcuje a odráží teplo a napomáhá dozrávání hroznů. Každý, kdo se vážně zajímá o víno, musel slyšet o legendárních břidlicových půdách Mosely - tak dobře odvodněných, že zde nemůže přežít ani révokaz (phylloxera).

Známé oblasti: Mosela, údolí Douro

 

Dr. Loosen | Riesling Dr. L

Vinařství Dr. Loosen vlastní na Mosele jedny z nejušlechtilejších a nejlepších vinic na světě. Vinná réva roste na charakteristické moselské břidlicové půdě, která podporuje mineralitu v chuti i dochuti klasického moselského Rieslingu. Devonská břidlice vykazuje v Moselském údolí velkou rozmanitost barev v závislosti na jejím specifickém minerálním složení. Tyto rozdílné půdní podmínky v kombinaci se specifickými klimatickými podmínkami dodávají vínu jeho výrazné aroma.

 


Sedimentární půda se skládá ze ztuhlých minerálních nebo organických usazenin, které často zanechávají vodní plochy.

Vápenec

Někteří vyzdvihují vápenec jako nejkvalitnější vinařskou půdu na světě a skutečně se nachází v mnoha slavných oblastech. Tvoří se z rozložených těl měkkýšů, ryb a dalšího organického materiálu, který kdysi žil ve starověkých mořských dněch a útesech. Vápenec a křída (druh vápence) dobře odtékají, ale také zadržují vodu pro vinnou révu, kterou v případě potřeby absorbuje. Vína vyrobená ve vápencových půdách jsou obecně dlouhověká a mají jasnou, lineární kyselost.

Známé oblasti: Burgundsko, Champagne

 

Kendermanns | Riesling - Kalkstein

Před miliony let ležela oblast dnešní Falce na břehu prehistorického oceánu. Díky němu zde ze schránek mořských organismů vznikly vápenné útesy, které mají i po milionech let stále velký vliv na terroir tohoto Rieslingu. Půda je velmi bohatá na vápenec (německy Kalkstein). Její pórovitost dovoluje révě hluboce zakořenit. Na těchto vinicích proto vznikají vyvážená vína s příjemnou kyselinkou. Falc (nebo Pfalz a historicky také Palatin) je jednou z nejvýznamnějších vinařských oblastí Německa.

Ryzlinku se ve Falci daří jinak než v deštivějších a chladnějších oblastech země. Hrozny zde velmi dobře vyzrávájí a mošt dosahuje vyšší koncentrace, vína jsou pak pěkně tělnatá, aromatická (s kořenitějšími tóny než je tomu u Ryzlinků z Mosely) s příjemnou kyselinkou.

Hodnocení

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.

Produkt byl přidán do košíku.