Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
Prague Wine Trophy - Regional Champion
  • Vyprodáno
DRINK PROSECCO II
DRINK PROSECCO II
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín DRINK PROSECCO II

6x Prosecco - skvělá italská šumivá vína

Keep calm and... DRINK PROSECCO! Ochutnejte slavné šumivé italské víno Prosecco v šesti provedeních, stylech a chutích a NOVĚ ve dvou barvách. It's Prosecco time!

DRINK PROSECCO

Dotek Itálie. To je Prosecco, které si můžete dát jako odpolední skleničku čili aperitivo, ale můžete ho také párovat s jídlem. Anebo si ho otevřít k nedělnímu brunchi.

 

Co je Prosecco?

Slavné italské šumivé víno Prosecco je čím dál oblíbenější. Co do vyráběného objemu už předstihlo francouzské Champagne a poptávka po dobrých a cenově příznivých bublinkách z Itálie stále roste, zejména mezi mladými ;-) Díky vyšší poptávce samozřejmě roste i plocha vinic, na kterých se aktuálně pěstuje pro Prosecco povolená odrůda Glera. Ty nejlepší polohy jsou od roku 2009 vyčleněny do apelace DOCG Superiore di Valdobiadene. Prezident tohoto apelačního sdružení pochází z rodiny majitelů vinařství LA FARRA. V kolekci DRINK PROSECCO najdete hned tři lahve z produkce tohoto vinařství.

V kolekci také najdete dvě růžová Prosecca. To je naprostí novínka! Název Prosecco může být použit pouze pro šumivé a perlivé víno z oblasti Veneto a Friuli, které je vyrobené ze 100 % z odrůdy Glera. A jelikož je Glera bílou odrůdou, logicky z toho vyplývá, že Prosecco dosud nikdy nemohlo být růžové.

 

Co se tedy stalo, že Prosecco najednou může být růžové?

Italové moc dobře věděli, že jim chybí růžová varianta Prosecca. Proto většina členů apelace podpořila plán výroby růžové varianty a v srpnu 2020 povolil italský ochranný úřad ve spolupráci s ministerstvem zemědělství uvést tuto exkluzivní novinku na trh. A kde se vzala růžová barva? Z hroznů odrůdy Pinot Noir (Rulandské modré, Burgunda modrá), která doplňuje z 10 až 15 % odrůdu Glera. Výroba růžového Prosecca je trochu složitější, neboť pravidla pro výrobu jsou přísnější než u bílé varianty. Každá sranda něco stojí :-) Například je třeba dodržet nižší výnos na vinici a deklarovat konkrétní ročník - z tohoto ročníku musí pocházet min. 85 % suroviny - a povoleny zůstávají pouze styly Brut nature až Extra dry.

 

Co nám říká etiketa?

Apelace DOCG Superiore di Valdobbiadene - nejlepší polohy pro pěstování hroznů pro Prosecco se nachází v kopcovitém terénu mezi městy Con egliano a Valdobbiadene, v nadmořských výškách 200 - 500 m. n. m. Z této oblasti pochází nejlepší, nejtypičtější a zároveň nejdražší Prosecca. Extra Dry - údaj o zbytkovém cukru na etiketě značí, že se zde pohybujeme v rozmezí 12 - 17 g/l. Tato kategorie patří mezi úplně nejoblíbenější, vyrábí se tak až 2/3 všech bublinek z apelace Prosecco. Díky perlení je toto víno svěží a díky obsahu cukru je v puse plné a velmi dobře se pije.

 

Jak Prosecco pít?

Coby osvěžující ne moc alkoholický aperitiv, vychlazené na 8 °C, ideálně ve sklenicích tulipánového tvaru. S pitím neotálejte, bublinky celkem rychle vyprchávají. Nearchivujte! Prosecco se ideálně pije mladé. I proto jej výrobci do lahví plní až na základě poptávky. Lahvuje se třeba 4x ročně. Bublinky totiž vznikají ve velkých nerezových tancích metodou Charmat. Jak opustí tank, začne víno zrát. V posledních letech frčí míchané drinky, např. hořkosladký Aperol Spritz (3 díly Prosecca Extra Dry, 2 díly likéru Aperol, 1 díl sody - to vše nalít na led. Já to ale míchám bez sody a počítám s vodou, která se mi do nápoje rozpustí z ledu ;-) nebo Bellini s broskvovým nektarem (1 díl broskvového nektaru a 2 díly Prosecca, dle chuti zakápnout limetkou).

 

I TY, BRUTE?

Apelační Prosecco se může vyrábět pouze jako Brut nature až Extra Dry. A protože u šumivých vín je to s dělením podle zbytového cukru jinak než u tichých, tak se v tom pojďme zorientovat.

Brut nature: 0 – 3 g/l

Extra brut: 0 – 6 g/l

Brut: 6 – 12 g/l

Extra Dry: 12 – 17 g/l

Sec: 17 – 32 g/l

Demi-sec: 32 – 52 g/l

Doux: 50+ g/l

 

Jak vidíte, Extra Dry není nejsušší model, jak si hodně lidí myslí, ale naopak "nejsladší" ze suchých. Právě díky bublinkám působí suše.

Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.
07.01.2023
Václav H

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Související články na blogu

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.