Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
Bacchus - velká zlatá medaile Galerie Rulandských vín ČR - zlatá Národní soutěž vín - zlatá medaile - Slovácká Oenoforum - Zlatá medaile prague wine trophy - premium gold Salón vín ČR Valtické vinné trhy - zlatá medaile Salon vín 2024 - zlatá
  • -305 Kč
6 ODSTÍNŮ DUBU v CHARDONNAY
6 ODSTÍNŮ DUBU v CHARDONNAY
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín 6 ODSTÍNŮ DUBU v CHARDONNAY

výběr ukázkových barikových Chardonnay

Kolekce, která voní po vanilce, karamelu a opékané topince s máslem. Vína byla školena v dubových sudech, protože Chardonnay si velmi dobře rozumí se dřevem...

CHARDONNAY A DUB

Víno z odrůdy Chardonnay si velmi dobře rozumí se dřevem, které pak hraje nejvýznamnější roli v jeho konečné chuti. Chardonnay můžou vinaři nechat v dubových sudech už kvasit, nebo ho tam nechají ležet a promíchávají ho na kvasnicích, anebo ho nechají načichnout ve speciálně vypálených sudech - tzv. barikování.

Barik je u nás v Čechách aktuálně něco jako sprosté slovo. Něco podobného, co zažilo BIO ve vínech před zhruba pěti lety. Lidi nevěřili, že víno může být chutné a zároveň BIO. Vinaři to na etikety proto raději nepsali. Bariková vína jsou u nás většinou odmítána, většinou to ale pramení z neznalosti, strachu nebo předchozí špatné zkušenosti.

Pojďte to s námi zlomit! Pojďte si s námi ochutnat ukázkový set barikových Chardonnay, která byla různě ovlivněna dřevem. Máme k tomu pefektní výukový materiál!

Připravili jsme vám k tomu tři kolekce ukázkových Chardonnay - jednu složenou jen z čistých, nepřikrášlených Chardonnay, druhou kolekci vonící po vanilce, karamelu a opékané topince s máslem (vína byla školena v dubových sudech) a třetí kolekce je výběr nejlepších moravských Chardonnay

 

6 ODSTÍNŮ DUBU – 6 ukázkových barikových Chardonnay

 
americký – francouzský dub

 

Auvigue | Pouilly-Fuissé - Les Villages

100% Chardonnay z polohy Fuissé, Solutré a Pouilly, Chaintré

"Les Villages" je směsí hroznů z několika vinic v okolí vesnice Solutré a je skvělým úvodem do jedinečného stylu rodiny Auvigue. Křupavá kyselinka a vydatný, uklidňující charakter se navzájem dokonale vyvažují. Ve vůni se objevují živé vůně bílých květů, citronu, broskví a opečených oříšků, které jsou podpořeny nadčasovou mineralitou. V ústech se výrazněji projevuje vliv kvasničných kalů a dubového zrání. Je pružné a kulaté, s chutí jablek, ořechů, zimolezu, krémové vanilky a ocelově mokrého kamene.

Tento ročník zrál: 35 % v nerezových kádích, 35 % v sudech starých 2 až 5 let a 30 % v nových sudech

Hrozny pro výrobu tohoto vína se sklízí se ručně a v plné zralosti. Víno kvasilo v dubových sudech. Poté zrálo na jemných kalech. Frekvence míchání se přizpůsobuje vlastnostem ročníku.

 

First Press | Chardonnay - Napa Valley

Tohle je Amerika! Novosvětská Chardonnka. Chardonnay bez dubu v chuti je na americkém trhu v podstatě neprodejné. Tamní potřebitel chuť čistého, dubem nepřikrášleného Chardonnay, vlastně nezná.

Kalifornské First Press je klasické tělnaté víno z USA, které leželo v americkém dubu se středně vysokým obsahem alkoholu - to je u novosvětských vín běžné, líp to tam prostě vyzrává. Ve vůni i v chuti cítíme citrusové aroma s tóny zralé hrušky a žlutých jablek, krásně doladěné vanilkovými tóny získanými právě z barikového sudu.

 

Golan Heights Winery | Gamla Chardonnay

Chardonnay z Izraele dělané pro americké jazýčky. Víno má světle žlutou, slámovou barvu, ovocné tóny citronu, hrušky a banánu vyvážené atraktivním dubem a vanilkou. Toto Chardonnay je středně plné víno s osvěžujícím a dlouhým závěrem.

 

sud – terroir

 

Esterházy | Chardonnay - Leithaberg DAC

Na starém kontinentu se necháme unášet novosvětskými tóny. Vápencově-minerální Esterházy Chardonnay jsme si naopak interně popsali jako evropské víno s americkým výrazem. Vinařství používá sudy z lokálního ybstallského dubu a každý rok obměňuje 20 % sudů za nové. Takže část vína ležela 9 měsíců ve starých a část v nových sudech. 30 % vína navíc prošlo procesem spontánního jablečno-mléčného kvašení. (To abyste viděli, jak složitou cestou může Chardonnay před nalahvováním projít.)

Toto víno, které budou ozdobou vaší vinotéky, je navíc ovlivněno mineralitou litavského vápence, která prostupuje vínem, a je pěkně zřetelná i přes výrazné barikové tóny.



podíl vína, které zrálo v sudu

 

Zámecké vinařství Bzenec | Terroir - Chardonnay - výběr z hroznů - Vracov, Klínky

Také na Moravě se víno krášlí pomocí sudů. A toto víno nemůže v chardonnkové kolekci chybět. Kromě toho, že má zlatou ze Salonu vín 2024, tak má dalších pět medailí! Prostě trať Klínky je trať šampionů. V tomto Chardonnay objevíte zralé žluté ovoce a lískové oříšky. V chuti je šťavnaté, s dobrou strukturou a výraznou kořenitostí v závěru.

 

Mikrosvín | Traditional Line - Chardonnay - výběr z hroznů - Dobré pole, Rosentické

Chardonnay Rosentické z mikrosvíní nejlepší 25leté vinice bylo tvořeno v 225 a 500 litrových barikových sudech. Sytější zlatá barva. Vůně je výrazná s projevem žlutého ovoce, nádechem lískových oříšků, ušlechtilého dřeva a smetanovým podkresem. V chuti plné a hebké, s krásně krémovou texturou. V závěru s jemným nádechem sušeného ananasu. A abychom nezapomněli, má také zlatou ze Salonu vín 2024 a další tři medaile.


VŠECHNO, CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O SUDECH

Barik je dubový zevnitř vypálený (vytoastovaný) nebo nevypálený sud o objemu 225 litrů, který se používá k vyzrávání vín. Školením v sudu získává víno aroma v závislosti na typu sudu, délce zrání v něm a intenzitě jeho vypálení. Roli hraje také, jaká část z celkového objemu vína v sudu zrála - zda 100 % nebo jen určitý podíl.

Z pohledu výroby se ukázalo jako ideální prostředek zpracování vína dřevo z dubu. Využívá se především dřevo amerického bílého dubu (= americký dub), ze stromů starých alespoň 70 let, a dřevo evropského dubu letního nebo zimního (= francouzský dub) – u nich se stáří stromu pohybuje od 100 let výše. Dubová prkna se pak nechávají zrát (několik let na slunci, nebo kratší dobu v peci). Z jednoho stromu je pak možné vyrobit pouhé dva sudy.

Nákladná výroba sudu se odráží i na jeho ceně – jeden sud vyjde vinaře na cca 20 000 Kč a smí být naplněn pouze třikrát. Z toho je patrno, že každý vinař si dobře rozmyslí, jaké víno má dobrý potenciál pro krášlení barikem.

Vypálení, pokud se vůbec provádí, provádí se ve čtyřech stupních intenzity od lehkého (light), kdy je barva vnitřku sudu stále ještě dost světlá, po těžké (heavy), které opravdu vypadá jako ohořelý kus dřeva.

Během zrání víno ze dřeva sudu absorbuje aromatické látky, jako je vanilin, laktony (vyskytují se u neopáleného nebo lehce opáleného dřeva předávají vínu dřevité tóny a vanilkové, někdy až kokosové aroma), třísloviny a sacharidy (u středně vypálených sudů - dodávají sladké tóny karamelu a pražených mandlí), dehtové látky (u těžce opálených sudů – kořenité aroma hřebíčku, skořice, a také kouřové aroma toastu).

Víno, které zraje v sudu z nového dubového dřeva, v něm získává toastové tóny. Francouzský dub předává vínu kouřově, toastové, zakulacenější aroma. Víno z amerického dubu je pikantnější, štipkavější, vanilkovější.

Důležité je také, zda je sud starý či nový. Případně, o kolikáté ze tří použití se konkrétně jedná. (Po červených vínech bývá často sud naplněn nějakým pěkným destilátem, třeba brandy nebo rumem.)

Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Světle slámově žlutá barva vína. Ve vůni cítíme křupavé hrušky a tóny jemného karamelu. V chuti je nápadný černý pepř, následují kouřové minerální tóny. Školení vína v sudu zajišťuje krémovost a plnost. Pěkná kyselinka a dlouhá dochuť. Suché.

Související články na blogu

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.