- -229 Kč
- Vyprodáno
Vína v kolekci
Prosecco v akci 5+1
Prosecco je ideální jako aperitiv, ale skvěle se hodí i k jídlu. Svou svěží chutí a ovocným buketem si získalo chuťové buňky milovníků šumivých vín po celém světě. Skvěle se hodí k přípravě propracovaných koktejlů nebo lahodných Spritzů.
Recept na Sangria Bianca & Prosecco
Bílá Sangria je letní koktejl par excellence, oblíbený v Katalánsku, ale milovaný po celém světě. Je to triumf vůní a sladkosti, který si každého získá na první doušek, ideální pro oživení večera s kamarády a dodání "caliente" a slavnostní barvy nejklasičtějšímu aperitivu.
Co budete potřebovat:
10 cl Rocca dei Forti Prosecco DOC, 3 cl vodky, 1 meloun cantaloupe, 2 okurky anguria, 1 citron, 1 limetku, 4 lžíce hnědého cukru, 1/2 vanilkového lusku, bazalku podle chuti, led podle chuti
Meloun nakrájejte na kostičky a okurky na plátky. Vložte je do mísy a přidejte hnědý cukr, nasekanou bazalku a limetkovou šťávu. Přidejte semínka z vanilkového lusku a směs nechte půl hodiny louhovat. Přidejte Rocca dei Forti Prosecco, vodku a na tenké plátky nakrájený citron. Dobře promíchejte a nechte v chladničce alespoň 1,5 hodiny. Do sklenic na servírování dejte led a zalijte ho Sangriou.
Nejprodávanější Prosecco
Prosecco pochází ze severovýchodní Itálie, jeho srdcem je malý region v Benátsku zvaný Conegliano Valdobbiadene. V minulosti se hroznům používaným k výrobě Prosecca říkalo jak Prosecco, tak Glera. Tento zelený hrozen s tenkou slupkou se již stovky let pěstuje v oblastech Veneto a Friuli v severní Itálii.
V roce 2009 však zvýšený počet výsadeb v Novém světě vedl italské úřady k tomu, že požádaly o právní ochranu názvu "Prosecco" a překřtily odrůdu na "Glera". Byl to krok podobný tomu, jaký kdysi udělali Francouzi, když si nechali zaregistrovat název Champagne jako místo původu. V tomto roce se také označení Conegliano Valdobbiadene stalo 44. italskou Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).
Prosecco je víno vyrobené výhradně ve třech konkrétních určených apelacích, která obsahuje nejméně 85 % odrůdy Glera. Je však známo, že výrobci v zahraničí používají tento termín i pro šumivá vína vyrobená mimo toto území, což vyvolává právní spory.
Glera má tendenci k vysokým výnosům, a čím vyšší je výnos, tím neutrálnější je výsledné víno.
Díky středně vysoké kyselosti je tato odrůda vhodná pro výrobu šumivých vín. Poskytuje krásnou vůni melounů, broskví, hrušek a bílých květů. Výsledná vína jsou obvykle lehká až středně plná. V závislosti na stylu výrobce a množství zbytkového cukru se obsah alkoholu může pohybovat od 8,5 % do 12,5 % u zcela suchých vín.
Perlivost a sladkost Prosecca
Ačkoli se vyrábí z odrůdy Glera i tiché víno, Prosecco je frizzante (šumivé) nebo spumante (plně perlivé). Vína frizzante mají nižší atmosférický tlak (1-2,5 barů) a často stojí méně než Prosecco Spumante (5 barů).
Co se týče sladkosti, Prosecco DOC se vyrábí ve čtyřech stupních. Od nejsuššího po nejsladší: Brut, Extra Dry, Dry a Demi-Sec. Superiore DOCG se však vyrábí pouze v prvních třech stupních.
Prosecco Col Fondo
Za zmínku stojí ještě jeden styl, a to Prosecco Col Fondo. Pro milovníky pétillant naturel (pét-nat), přírodně orientovaných vín s minimálními zásahy, nabízí tento styl frizzante jiný pohled na Prosecco.
Při výrobě Col Fondo výrobci kvasí odrůdu Glera a další původní odrůdy v lahvích namísto kvašení v tancích a upouštějí od demineralizace. V láhvi tak zůstávají mrtvé kvasinky (kaly), které vytvářejí sediment a zákal. Vína kvasí do úplného vysušení a mohou zrát i několik let. Prosecca Col Fondo jsou výrazná, svébytná a v oblibě je mají zákazníci, kteří vyhledávají neobvyklá vína.
Skvělé Prosecco a v této kolekci za skvělou cenu...
Produkt obsahuje siřičitany.