GRENACHE - GARNACHA - CANNONAU
U příležitosti Mezinárodního dne odrůdy GRENACHE, který se slaví vždy třetí pátek v měsíci září, se jí podíváme na zoubek, přesněji řečeno na kořínek. Je to totiž jedna z nejdůležitějších a nejrozšířenějších odrůd na světě. Ve Francii, kde se jí říká Grenache, a je zde třetí nejvýznamnější odrůdou, ve Španělsku se jí říká Garnacha a na žebříčku odrůd je stejně vysoko jako ve Francii, i když je na ústupu, protože jí z trůnu sesazuje v Rioje se rozmáhající Tempranillo. Ve Španělsku je nejrozšířenější v oblasti Priorat (cca 100 km od Barcelony), kde se pěstuje na 40% vinic. Stabilní pověst má v Itálii, zejména na Sardinii, kde se jí říká Cannonau a zde patří mezi dvě nejrozšířenější místní odrůdy.
Tato odrůda, která se hodí do horkých, suchých a návětrných oblastí, pochází ze Španělska, z oblasti Aragonie, která v minulosti ovládala i oblast italského ostrova Sardinie a jihofrancouzské oblasti Roussilon. Proto je tato odrůda v těchto končinách a zemích dodnes velmi rozšířená. Zajímavostí jistě je, že se jako jedna z prvních odrůd dostala až do Austrálie, kde jí až v roce 1960 převálcoval Shiraz.
GRENACHE - nejzářivější hvězda
Jancis Robinson, významná vinná publicistka, o této odrůdě napsala: "Grenache je aktuálně nejzářivější hvězdou na světovém odrůdovém nebi". Díky schopnosti dobře vyzrávat a díky tomu, že nemá ostré třísloviny, se často používá do kupáží velkých vín. Často ji najdete ve vínech z údolí řeky Rhony (Cotes du Rhone) včetně slavných Chateauneuf du Pape. Do těchto vín se dokonce používá i její bílý klon - Grenache blanc. Jako 100% odrůdovka je vyráběna v jihofrancouzském Languedocu nebo na Sardinii, ale pod jménem Cannonau di Sardegna.
V Provance se používá do kupáže pevných růžových a dobře zrajících vín - Tavel. V Austrálii se nejčastěji míchá do takzvaných GSM kupáží - Grenache + Mourvedre + Syrah. Dále se pěstuje v Jižní Africe a Kalifornii. V těchto končinách ale ještě nedosáhla takového věhlasu. Je důležité, aby byla úroda hodně redukována, protože keře rodí hodně, a když se na ně nedohlédne, vznikne z toho málo koncentrované, plytké, málobarevné víno.
GRENACHE - dezertní
Když se ale úroda zredukuje, hrozny vytvoří hodně cukru a společně s nízkým obsahem tříslovin se hodí pro výrobu fortifikovaných (přírodně sladkých) vín, které v jižní Francii dělají v kategorii Vin doux naturel tak, že nejdřív nechají mošt tři dny kvasit na slupkách a poté kvašení zastaví přidáním neutrálního vinného destilátu.
GRENACHE - bílá i růžová
Klony Grenache Noir (červené) jsou Grenache Blanc (bílá), která je čtvrtou nejrozšířenější bílou odrůdou ve Francii a která patří mezi 13 povolených odrůd na výrobu slavných vín Chateauneuf du Pape.
Můj letošní objev je Grenache Gris (šedá), ze které se ale vyrábí svěží růžové víno cibulové barvy a svěží chutě červeného bobulovitého ovoce.