Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Cena

  • 499 Kč - 2 229 Kč

Barva vína

Značka

Ročník

Odrůda

Přívlastek

Obsah alkoholu

BIO faktor

Burgundsko

Vinařská oblast Burgundsko

Aktivní filtry

Burgundsko - ráj vína, který vás omámí!

 

Burgundsko je region ve východní Francii, který je známý svými světovými víny, malebnými vinicemi a vynikající kuchyní. Je to kouzelné místo, kde je vinařství nejen tradicí, ale i způsobem života. Burgundsko má více než 100 různých apelací a produkuje jedny z nejrozmanitějších a nejkomplexnějších vín na světě. Od legendárních červených až po osvěžující bílá vína - Burgundsko má všechno a my vám rádi ukážeme, proč je tato oblast rájem pro milovníky vína!

 

Terroir Burgundska

 

Terroir je francouzský termín označující jedinečnou kombinaci půdy, podnebí a geografických podmínek, která dodává vínu jeho charakteristickou výraznou chuť a vůni. Burgundský terroir je jedním z nejunikátnějších na světě, se složitou směsí vápence, jílu a zkamenělých mušlí, které poskytují hroznům živiny potřebné k produkci toho nejlepšího vína na světě!

 

Burgundsko se dělí na pět hlavních oblastí: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise a Mâconnais. Každá oblast má svůj vlastní terroir, díky němuž jsou vína z každé oblasti jedinečná. Například vína z oblasti Chablis jsou známá svou svěží kyselinkou a mineralitou, zatímco vína z Côte de Nuits jsou známá svými výraznými tříslovinami a bohatou ovocnou chutí.

 

Burgundsko

 

Systém klasifikace burgundských vín

 

Klasifikační systém burgundských vín je jako soutěž krásy vín, kde vinařství Grand Cru a Premier Cru jsou supermodelky a běžná vína jsou jako... no, řekněme, že jsou stále zatraceně chutná! Systém klasifikace je založen na kvalitě vinice a určuje cenu a prestiž vína. V Burgundsku existují čtyři stupně rozdělující vína podle kvality: Grand Cru, Premier Cru, venkovská a regionální apelace.

 

Grand Cru je nejvyšší stupeň klasifikace, který je vyhrazen pro nejlepší a nejprestižnější vinice v Burgundsku. Pouze 2 % burgundských vinic jsou klasifikovány jako Grand Cru a produkují jedny z nejvyhledávanějších vín na světě. Premier Cru je druhým nejvyšším stupněm klasifikace, vyhrazeným pro vinice, které jsou o něco méně prestižní než Grand Cru. Venkovská vína se vyrábějí z hroznů vypěstovaných v určité burgundské vesnici nebo obci, zatímco regionální vína se vyrábějí z hroznů vypěstovaných v širším burgundském regionu.

 

Burgundské stálice - Pinot Noir a Chardonnay

 

Co se týče burgundského vína, stačí si zapamatovat pouze dvě odrůdy: Pinot Noir a Chardonnay. Samozřejmě tyto dvě odrůdy nejsou jediné, najdeme tu také Aligoté, Pinot Blanc, Pinot Gris nebo Sauvignon Blanc. Nicméně, těmi nejpěstovanějšími je právě Pinot Noir pro výrobu Bourgogne Rouge a Chardonnay pro výrobu Bourgogne Blanc.

 

Hrozny Pinot Noir se pěstují v Côte de Nuits a Côte de Beaune, dvou podoblastech, které jsou proslulé výrobou jedněch z nejlepších červených vín na světě. Hroznům Pinot Noir se v burgundském chladném podnebí a na vápenec bohaté půdě dobře daří a výsledkem jsou vína, která jsou známá svou jemnou a vytříbenou chutí.

 

Hrozny Chardonnay se pěstují po celém Burgundsku, ale nejznámější bílá vína pocházejí z podoblastí Chablis, Côte de Beaune a Mâconnais. Burgundské víno Chardonnay jsou proslulá svou máslovou a krémovou strukturou s chutí zeleného jablka, citronu.

 

Degustace - připravte své chuťové pohárky

 

Pokud jde o ochutnávání burgundského vína, není to jen tak, že se napijete a jdete. Je to jako taneční párty v ústech, kdy chutě a vůně bubnují cha-cha-cha na vaše chuťové pohárky! Burgundské víno je známé svou komplexností a hloubkou a nabízí širokou škálu chutí a vůní, které se v průběhu ochutnávky mění.

 

Co je hlavní, při degustaci burgundského vína nesmíme zapomenout na důležitost teploty. Červená burgundská vína by se měla podávat při teplotě mírně nižší, než je pokojová teplota, tedy kolem 15-18 °C, aby vynikla jejich ovocná a květinová vůně. Bílá burgundská vína je nejlepší podávat chlazená, přibližně při teplotě 10-13 °C, aby vynikla jejich jemně krémové citrusové tóny.

 

Při degustaci burgundského vína nejde jen o chuť, ale také o zážitek. Věnujte chvilku tomu, abyste ocenili barvu vína, jeho vůni a pocit, který máte v ústech. Nechte víno, aby k vám promluvilo a vyprávělo vám svůj příběh.

 

Poznávání bohaté kultury a historie Burgundska

 

Burgundsko není jen o víně, je to také místo s bohatou historií a kulturou. Od středověkého města Beaune po úchvatné opatství Fontenay - Burgundsko má co nabídnout i milovníkům historie a kultury. Region je také známý svou vynikající kuchyní, kde se s místními víny skvěle snoubí pokrmy jako Boeuf Bourguignon a Coq au Vin. A nesmíme zapomenout na ty sýry! Burgundsko je domovem jedněch z nejlepších sýrů ve Francii, například Epoisses a Cîteaux.

 

Burgundsko - opatství Fontenay

 

Pokud se cítíte dobrodružně, vydejte se na let horkovzdušným balonem nad burgundskými vinicemi a poznejte krásy regionu z výšky. Nebo si půjčte kolo a prozkoumávejte krajinu vlastním tempem se zastávkami u vinařství a zámků po cestě.

 

Pozvedněte sklenku a pijete na Burgundsko!

 

Burgundsko je místo, které si získá vaše srdce i chuťové pohárky. Je to region, který je prosycený tradicí a historií. Ať už jste milovníci vína, historie, nebo jen hledáte krásné místo k odpočinku a relaxaci, Burgundsko nabízí něco pro každého. Tak na co ještě čekáte? Pozvedněte sklenku na Burgundsko a nechte se kouzlem tohoto regionu přenést na místo čirého blaha.

Na zdraví!

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.