- Vyprodáno
- Poslední lahve
Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
Hrozny pro výrobu vín se pěstují na šesti vinicích ve dvou viničních tratích obce Mutěnice. Je to Mutěnská hora s jižně až jihovýchodně orientovanými svahy s písčitohlinitou půdou a Vyšicko, které jak název napovídá je výše položená, vzdušná, náhorní rovina s půdou hlinitou s příměsí jílu a písku. Podložím jsou v obou případech sedimenty obsahující mušle a další ulity korýšů z období pleistocenu a kvarteru.
Základními odrůdami VINAŘSTVÍ MOKRUŠA jsou Rulandské šedé, Sauvignon a Ryzlink rýnský.
Většina jejich vín je suchá, připravená s důrazem na čistotu, ovocnost, svěžest, šťavnatost, dlouhou dochuť, pikantní kyselinu a zřetelný odrůdový charakter každého vína. Některá vína se vyrábí složitější metodou, s delším pobytem moštu na slupkách hroznů a následným zráním vína v sudech spolu s vinnými kvasnicemi. Vznikají tak vína velmi robustní, krémová a houževnatá.
Petr Mokruša, narozený a odkojený v Mutěnicích, nabyl své vinařské vědomosti studiem střední vinařské školy, Mendelovy univerzity v Lednici na Moravě a poté u našich germánských sousedů, v Německu a Rakousku. Nakonec se rozhodl vrátit zpět do Mutěnic a zúročit získané zkušenosti ve svém vlastním vinařství, které založil v roce 2007.
VINAŘSTVÍ MOKRUŠA leží přímo v srdci mutěnských vinných sklepů zvaných “Búdy”. Toto malé a mladé vinařství je zaměřené na výrobu menších partií vín, která připravuje šetrným způsobem z hroznů převážně vlastní produkce. Petrova vína každoročně sbírají ocenění na přehlídkách vín a největší radost mu udělala v roce 2009 komise evropských someliérů, když se rozhodla jeho vína podávat v Bruselu při předsednictví Česka v Radě Evropské unie.