Na rozdíl od jiných není tato odrůda charakteristická aromatem, ale svou plností a tělnatostí. Oproti Rulandskému šedému, které má v chuti typicky chlebovou kůrku nebo dokonce máslo, směřuje Rulandské bílé spíše k ovocným chutím (jahůdky). Tato odrůda se vyvinula zřejmě ze svého staršího bratra Rulandského šedého, dokládat to lze tím, že se na některých keřích občas přirozeně vyskytují jak bílé, tak šedivé hrozny.
Odrůda je to sice náročná na vystižení správného momentu sklizně – hrozny nesmějí být ani nedozrálé, ani jich na jednom keři nesmí být příliš mnoho – na druhou stranu je réva celkem odolná vůči chorobám, které ji postihují. Nejvhodnější podmínky pro dosažení dobré kvality hroznů pro Rulandské bílé představují vápenité půdy.
Typická barva vína je světle žlutá až zelenožlutá. Ve vůni ucítíte hrušky nebo broskve a oříšky – lískové a také mandle. Chuť je ovocná (jahůdkovo-máslová), mírně kouřová, spolu se svěžím aroma a vyzrálou kyselinkou dělá z dobrého Pinotu blanc elegantní degustační zážitek. Je mnohem pitelnější než těžší a na delší cestu připravený Pinot gris. Pro to, aby bylo víno příjemné, je potřeba docílit alespoň přívlastku pozdní sběr, z Rulandy bílé se však často dělají i botrytické výběry a velmi často se dnes setkáváme s kvalitními šumivými víny z této odrůdy.
I v České republice je Rulandské bílé nedoceněnou odrůdou. Prodává se mnohem hůře než hůře pitelné Rulandské šedé. Musíme proto vyzdvihnout vinaře, kteří za ni bojují. Asi nejvýznamnější postavení má v portfoliu vinařství Zlomka & Vávry. Pinot blanc je jejich vlajkovou lodí. Dědeček chodí před sklizní otáčet všechny hrozny tak, aby viděly na sluníčko. Naštěstí pro dědečka, a na neštěstí pro nás, má vinice jen 1,5 hektaru.
RULANDA BÍLÁ U NÁS
http://www.vino-klub.cz/rulandske-bile.