VÍNOVERZITA - ODRŮDA Č. 8 - PÁLAVA
Pálava je jednou z našich nejoblíbenějších odrůd a suvenýrem z výletu na jižní Moravu. Odrůda vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Víno z ní se vyznačuje zlatožlutou barvou a hutnou, olejovitou chutí. Ve vůni ucítíte aromatické látky Tramínu – růže, vanilku a muškát. Intenzivní aroma často podtrhuje vyšší obsah zbytkového cukru. Slaďoučkou a voňavou (jako i suchou a voňavou) Pálavu můžete z Pálavy přivézt komukoliv – chutná jemným ženám i drsným mužům. Pokud máte už po dovolené a tekutý suvenýr Vám ve vinotéce došel, tato v pořadí osmá výuková ko-LEKCE pomůže dovést Vaše těžce nabyté letní znalosti k dokonalosti.
Aromatický Tramín červený má tu nevýhodu, že má nízké kyseliny a bez vyššího obsahu cukru je víno chuťově nevýrazné. Müller Thurgau sice oplývá kyselinkou, která chuť vína osvěžuje, ale na druhou stranu je Müller velmi náchylný k chorobám.
"Malý úvod do velké genetiky"
Pálava v sobě nese to lepší z obou svých rodičů (ideální situace, kterou si všichni přejeme, že?). Je odolnější vůči chorobám vinné révy než maminka Müllerka a zároveň si po tatínkovi zachovává tramínovou aromatiku. Skvělé víno odrůdy Pálava si proto vychutnáte ve všech variantách – od suché po sladkou. Suchá Pálava je samozřejmě vzácnější, ale není nemožné se s ní setkat. Aktuálně máme v nabídce suchou Pálavu od Jožky Valihracha v pozdním sběru ročníku 2007. Pálava se potatila i co do vzhledu – má stejnou načervenalou barvu hroznů jako Tramín, kterému se říká „červený“ právě kvůli charakteristickému odstínu slupek hroznů.
Příjemným aspektem spojení těchto dvou odrůd z pohledu vinařů také je, že plodnost
Hledáním odolnější aromatické odrůdy s příjemnou kyselinkou se kromě našich enologů zabývali i u sousedů. Slovenskou obdobou Pálavy je odrůda Děvín, jenž je křížencem Tramínu a Veltlínského červenobílého.