Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
Weinparade Poysdorf - stříbrná medaile
  • Vyprodáno
Odrůda č. 05: RULANDSKÉ MODRÉ
Odrůda č. 05: RULANDSKÉ MODRÉ
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín Odrůda č. 05: RULANDSKÉ MODRÉ

Odrůdový seriál - naučte se nejdůležitější moravské odrůdy

VÍNOVERZITA - ODRŮDA Č. 5 - RULANDSKÉ MODRÉ

Pátou koLEKCI naší Vínoverzity věnujeme Radkově nejoblíbenější odrůdě Rulandskému modrému, Pinotu Noir a Pinotu Nero. Není to tak, že by se Radek nemohl rozhodnout pro jednu jedinou odrůdu. Konec zmatků v názvech burgundských odrůd je mimo jiné to, co si dnešní koLEKCE klade za cíl.

RULANDSKÉ MODRÉ - PŮVOD

Pinot Noir pochází z Burgundska. Původní hypotéza, že tato odrůda vznikla křížením Pinotu Meunier (Mlynářka) a Tramínu červeného, se zdá být překonána. Podle výsledků posledních výzkumů je totiž Pinot Noir v přímé vývojové linii s divokou révou, která ve Francii rostla ještě na konci 19. století. Záznamy o existenci této odrůdy se dochovaly už ze 4. století. Karel Veliký ji ve své době nechal převézt z Burgundska a vysadit v okolí Bodamského jezera. I o transport do Čech se postaral mocný panovník – sám Karel IV. podle legendy věnoval první sazenice vinařům na Mělníku za pomoc v boji s tehdejšími sociálně patologickými jevy (Mělničtí se prý zasloužili o potírání lapků na Labi). Jejich bohulibá činnost v oblasti prevence kriminality se tak vyplatila všem dalším pokolením, dychtícím po vůni sušených švestek a povidel, kouře hořícího dřeva a kůže a chuti černých třešní (v mladém Pinotu ještě spíš ucítíte ostružiny a jahody).

RULANDSKÉ MODRÉ U NÁS

Před druhou světovou válkou bylo Pinotem Noir osázeno 36 % celkové plochy vinic na území České republiky. V roce 1994 bylo touto odrůdou osázeno však už jen 0,8 % plochy vinic. Takto dramatický pokles si vysvětlujeme tím, že po zestátnění půdy musela zemědělská družstva přizpůsobovat vinice mechanickému obdělávání (aby se tam vešel velký traktor). Staré vinice musely být vyklučeny a v nových se už nenašel prostor pro citlivou, náročnou a málo rodící odrůdu. Se stále větší vinařskou edukací u zákazníků, ale i samotných vinařů, obliba Rulandy modré rok od roku stoupá a v roce 2010 již podíl plochy vinic činil 4,2 %.

RULANDSKÉ MODRÉ VE SVĚTĚ

Rulandské modré je choulostivé především z hlediska teploty. Jeho tenká slupka je velice citlivá na klimatické podmínky. Příliš na severu hrozny nedozrají, na jihu zas dozrají moc brzy a potenciál, vůní a chutí, které slupka ukrývá, zůstane nerozvit. Ze soutěže o nejlepší Pinot Noir jsou tak automaticky vyloučeny jinak úspěšné vinařské země horkého jihu, jako je Španělsko a Itálie (tam se pěstuje pouze v severní části Apeninského poloostrova). Ideální podmínky pro zrání tak pro Rulandu vznikají na poměrně omezeném území, kde teploty ještě nedosahují takových výšek, ani nízkých pozic, aby hrozny nedozrávaly příliš brzo nebo pozdě. Nejcennější Pinot pochází samozřejmě z Burgundska. Nejprestižnější a nejdražší Pinot noiry na světě pochází z Domaine de la Romanée-Conti. Druhou nejdůležitější destinací milovníků Pinotu Noir je americký stát Oregon. Kalifornie (jak byste asi tak mohli tušit) je pro Pinot Noir příliš horká a soustředí se proto spíš na Cabernet Sauvignon, Merlot, Zindfandel a Shiraz. Výjimkou je nejchladnější kalifornská apelace Russian River Valley, kterou ochlazuje studený vzduch z Pacifiku. Zastávkou turisty po světových variacích Pinotu Noir by měl být také Nový Zéland, kde vína této odrůdy dosahují nejvyšší intenzity v chuti. Pinot Noir je zde považován místní nejdůležitější červenou odrůdu. Apelaci Marlborough Vám nemusíme představovat. Pro Pinot Noir od Kima Crawforda nemusíte vážit cestu k protinožcům, máme ho pro Vás v naší nabídce. Když se vrátíme zpátky do Evropy, nezbývá nám už mnoho míst, kde by se Pinotu Noir dařilo. V Německu se odrůdě Pinot Noir říká „Spätburgunder“ a prospívá především na Bádensku. Na pěkné modré Pinoty lze narazit i v Rakousku, zejména v oblasti Traisental.

RULANDSKÉ MODRÉ VS. PINOT NOIR

A nakonec (když už jsme v tom Německu) jedna slibovaná jazyková vsuvka. Z jakého důvodu je „Rulandské modré“ českou alternativou názvu odrůdy, kterou s Vámi dnes probíráme? Z těžko vysvětlitelného. České označení „Rulandské“ pro všechny tři burgundské odrůdy (Rulandské šedé, Rulandské bílé a Rulandské modré) je světovou raritou. Odrůda u nás prošla složitou historií přejmenovávání, takže se připravte na lingvistický exkurz, ostatně když jsem to vystudovala, tak proč bych to tu neprodala;-) Původní český název všech tří burgundských odrůd byl lakonický – říkalo se jim prostě Burgundské šedé, Burgundské bílé a Burgundské modré. Souvislost s místem původu je nasnadě. Pod tlakem Francie, která si nepřála zavádějící označení pro víno, které nebylo vyrobeno v Burgundsku, proto bylo od tohoto názvu upuštěno. Výběr nového jména však nebyl úplně šťastný. Označení „Rulandské“ nebo „Rulanda“ má svůj význam totiž pouze u odrůdy Pinot gris (Rulandské šedé), protože vychází z německého názvu pro tuto odrůdu („Rulander“) na počest Johanna Segera Rulanda. Právě tento německý obchodník se totiž významně zasloužil o rozšíření odrůdy, která je hlavním tématem tohoto článku, ve své vlasti. O další burgundské odrůdy se ale milý Johann nezasloužil a v Německu po něm také vůbec pojmenovány nejsou. Na druhou stranu z francouzštiny pocházející označení „Pinot“ má jasnou etymologickou spojitost s francouzským slovem „pin“ – „borovice“. Zralé hrozny Pinotů totiž skutečně připomínají uzavřenou šišku borovice (hrozny jsou těsně u sebe). V českých zemích jsme si Rulandské paradoxně vztáhli na všechny Pinoty, které známe, i když s obchodníkem ze Speyeru nemají nic společného. Johannovo příjmení tak u nás zní daleko častěji než v domovině tohoto muže.

KO-LEKCE č. 5 – RULANDSKÉ MODRÉ

Vína z odrůdy Rulandské modré jsou vysoce ceněna zejména znalci a dostatečně propitými milovníky vín. Jeho charakteristika se totiž vymyká všemu, na co jsme u ostatních červených zvyklí a co si u nich považujeme. Nejvýraznějším znakem je velmi světlá cihlová nebo jantarová barva a velmi hladké třísloviny. Vysvětlením obého je tenká slupka kuličky hroznu, ve které jsou látky obsahující bravivo a třísloviny obsaženy, u Rulandského modrého ale jen ve velmi omezeném množství. Dobrými reprezentanty jsou elegantní vína vyrobená tradiční metodou, která mají velký potenciál ke zrání. V chuti je u nich dávána předost ovocné plnosti a dlouhé dochuti, kterou dále protahuje odrůdově typická výraznější kyselika, před sytou barvou a přísnými třísly.

DOPLŇKOVÉ SAMOSTUDIUM – VOLNĚ VOLITELNÉ VZORKY

Nejsprávnější burgundský Pinot Noir musí trochu smrdět. Ne nijak strašně, ucítíte třeba zatuchlé venkovské stavení, siláž, prý i zpocené koně, také například kořenovou zeleninu... A do toho všeho, ale samozřejmě mnohem více až v chuti, se vám zamontují tóny přezrálých třešní, někdy i višní... Nečekejte hutné víno, ale naopak hladké červené víno se slabší (až cihlovou) barvou, které si často drží vyšší kyselinku (a tím i potenciál ke zrání). A toto vše dohromady je to, čemu bude Váš sommeliér říkat, že je to víno rafinované a komplexní (mrk ;-) a taky že je! Nebojte, moravské Rulandy modré nejsou tím pravým hardcore čichovým zážitkem. Pokud se budete chtít tímto směrem dále vzdělávat, doporučujeme ochutnat: Domaine Follin-Arbelet - Aloxe Corton 1er Cru Vercots, 2005 za 1541 Kč Domaine Joseph Voillot - Volnay 1er Cru Les Fremiets, 2006 za 1829 Kč Domaine Lambrays - Morey St. Denis 1er Cru Les Loups, 2007 za 2499 Kč nebo některý z dalších burgundských Pinotů, který si můžete vybrat zde: http://www.vino-klub.cz/pinot-noir-burgundsko.

VÍNOVERZITA - ROČNÍ KURZ ODRŮD

Dvousemestrový kurz, který pro Vás připravil akademický tým Katedry Nevinné teorie a vinné praxe Fakulty vinných studií Benediktské vínoverzity v Praze v čele s prof. Veronikou Šilinkovou, WP (Wine Professor), vedoucí katedry a vědeckou kapacitou mezinárodního formátu (vysledovatelný intelektuální dopad až na Moravu!) Kurz s názvem ÚVOD DO TEORIE ODRŮD bude probíhat formou e-learningu a praktických degustačních ukázek, díky kterým studenti (tedy Vy, milí kolegové) získají základní znalosti o moravských odrůdách. Podmínky udělení zápočtu, zkoušky a titulu se dozvíte v následujícím sylabu.

ÚVOD DO TEORIE ODRŮD - SYLABUS

Rozsah: Přímá výuka každých 14 dní. Mezi přednáškami se předpokládá důsledné samostudium. Konzultace jsou možné v konzultačních hodinách – každý pracovní den od 14,00 do 21,00 v kanceláři Víno-klub-Baru, Benediktská 3, Praha 1. Vyučující: prof. Veronika z Víno-klubu, WP, Univerzita v Benediktské (přednášející, intelektuálně zaštiťující) prof. Radek z Víno-klubu, WP (přednášející, ležící, spící) odborná asistentka Tereza z Víno-klubu (asistující, píšící, pící) odborná asistentka Lucie z Víno-klubu (namátkově zkoušející) studijní oddělení: Jana z Víno-klubu (objednávky vyřizující, studentům napomáhající, stále se plaše usmívající) Cíle předmětu: Naučte se znát nejdůležitější moravské odrůdy. Každých 14 dní pro Vás připravíme průřezovou kolekci jednou z našich nejdůležitějších odrůd. Vybereme pro Vás 6 našich nejlepších vín, dodáme Vám studijní materiál a necháme Vás prochutnat si odrůdy, které s u nás nejčastěji pěstují. Osnova: S ohledem na ustanovení § 199 zákona č. 140/1961 sb. o šíření poplašné zprávy budou témata přednášek odtajňována postupně. Literatura: Jako základní pramen studia Vám poslouží naše newslettery, facebookový profil a internetové stránky Víno-klubu. Využít můžete také osobních setkání s námi v konzultační místnosti našeho BARU v Benediktské 3. Výukové metody: Převážně e-learningový kurz kombinující prvky e-výuky a získávání praktických zkušeností v podobě ochutnávek soukromých (v pohodlí Vašeho domova) i méně soukromých (v pohodlí našeho BARu). Podmínky pro udělení zápočtu, zkoušky, titulu - pro zisk víno-titulu Autorizovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 50 – 80 % víno-kreditů - pro zisk víno-titulu Certifikovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 80 – 99 % víno-kreditů - pro zisk titulu Sommeliér Víno-klubu, čímž se akademicky vyrovnáte kapacitám v oboru vinné teorie, prof. Veronice a prof. Radkovi!!!, je třeba získat min. 80 % víno-kreditů a složit zkoušku v rozpoznávání slepých vzorků bez etiket s kolekcí Slepý Sommeliér_odrůdový. V odrůdovém seriálu, který pro Vás budeme celý akademický rok připravovat, vyjde celkem 20 kolekcí, z toho 10 bílých a 10 červených. Kredity získáváte jejich nákupem. Pokud se rozhodnete některou z ko/lekcí vynechat, můžete kompenzovat tento svůj výpadek v plnění Vašich studijních povinností u nás na BARu, kde pro Vás bude připraveno údoučování ve formě degustačního menu 6 vzorků vín, které aktuální kolekce obsahuje. UPOZORNĚNÍ: Zkoušející odborná asistentka Lucie má právo provést namátkovou kontrolu znalostí studentů. (Neformálním způsobem můžete titul získat tak, že nám pošlete 5 000 Kč na bankovní účet pod tajným variabilním symbolem CHCITITUL, a my Vám obratem zašleme požadovaný diplom :-))))
Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.