CHÝNĚ - PO - PÁ -9 hod - 16 hod

PRAHA 1 - PO - PÁ - 9 hod - 21 hod 

BRNO -  PO - SO - 15 hod - 21 hod 

 

Odrůdy
VÍNA (2504) KOLEKCE (75) ALKOHOL POCHUTINY DEGUSTACE

VŠECHNY AKCE KTERÉ U NÁS CHYSTÁME

VINOMAT
 

.Odrůda č. 03: CHARDONNAY

Ihned k odběru: 2 ks

Odrůdový seriál - naučte se nejdůležitější moravské odrůdy

Jednou za 14 dní vydáme kolekci, ve které Vám představíme nejzásadnější a nejreprezentativnější vína vybrané odrůdy. Pokud se prochutnáte (objednáte) minimálně 50 % z prezentovaných odrůd, získáte titul. Jaký? Dočtete se níže...

Chardonnay - pozdní sběr Chardonnay - pozdní sběr - Valtická Terroir - Chardonnay - výběr z hroznů - Vracov, Klínky Petanque - Chardonnay - výběr z hroznů - Slunečný vrch Chardonnay barrique - pozdní sběr - Hrubé pole Traditional line - Chardonnay - výběr z hroznů - Rosentické
Víno
Katalogové číslo: BOX-5083996
Cena za kolekci: 1 449 Kč nebo 4 576 korků
Zisk korků za balení: 45

OBSAH KRABICE

  • ČR - BMVinařství - Chardonnay - pozdní sběr, 2016
    Salón vín ČR

    Víno má žlutou až zelenožlutou barvu. Vůně je intenzivní, harmonická, minerální až křemenná s tóny pomerančového květu. Velmi bohatá chuť s tóny tropického ovoce, kdoulí a moruší. Suché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaNevyplněná hvězdička (23)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
  • ČR - Reisten - Chardonnay - pozdní sběr - Valtická, 2015
    Elegantní vůně jablíčka a oříšků se nese na vlně smetanové aromatiky s dotekem máslového toustu. Hladká chuť je plná, lehce smetanová s výraznou ovocnou dochutí, ve které převažuje grepové zabarvení.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdička (2)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
  • ČR - Zámecké vinařství Bzenec - Terroir - Chardonnay - výběr z hroznů - Vracov, Klínky, 2015
    Prague wine trophy - stříbrná medaile

    Ve vůni ananas a lískové oříšky. V chuti pevné, s dobrou strukturou a šťavnatou kyselinkou. V dochuti jemně grepové. Suché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaNevyplněná hvězdička (15)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
  • ČR - Nové Vinařství - Petanque - Chardonnay - výběr z hroznů - Slunečný vrch, 2016
    Král vín - Zlatá medaile

    Víno je trochu hustší. Napadne vás nejdříve smetana, pak objevíte banány a pak si vzpomenete, jak jste to jako děti mívaly smixované dohromady. Chuť všechno ještě podpoří - banánový koktejl. Suché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaPůlhvězdička (13)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
  • ČR - BV - Bábíček Vacenovský - Chardonnay barrique - pozdní sběr - Hrubé pole, 2013
    V intenzivní a bohaté vůni vystupuje exotické tropické ovoce. V chuti je plné, extraktivní, zakončené elegantními tóny francouzského dubu. Suché.
    nehodnoceno (0)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
  • ČR - Mikrosvín - Traditional line - Chardonnay - výběr z hroznů - Rosentické, 2015
    Galerie Rulandských vín ČR - zlatá

    Víno barvy lipového květu se zelenkavými odlesky. Jemná vůně manga a zelených lískových oříšků. Chuť je široká a příjemně šťavnatá. Je zde cítit ananas a žlutý meloun. Víno je extraktivní s medovou dochutí. Polosuché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaPůlhvězdička (4)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
 

VÍNOVERZITA - ODRŮDA Č. 3 - CHARDONNAY


Ve třetí koLEKCI našeho ročního odrůdového kurzu se zaměříme na jednu z nejvýznamnější a nejrozšířenějších světových odrůd – Chardonnay.

Chardonnay pochází z Burgundska, kde vzniklo samovolným křízením Pinotu a Heunische. Má podobné rysy a vlastnosti jako odrůda Pinot blanc (Rulandské bílé), proto byly vzájemně dlouho zaměňovány. Ve Francii je oficiálně rozdělily v roce 1896, u nás až v roce 1987, kdy bylo Chardonnay zapsáno do Státní odrůdové knihy. Přestože se ve starých výsadbách vyskytovaly Chardonnay a Rulandské bílé nekontrolovaně vedle sebe, musela být vína prodávána jen jako Rulandské bílé. Odrůda Chardonnay mohla být na lahvi deklarována jen pokud pocházela z nových výsadeb po roce 1987. Před sametovou revolucí jste si teda možná pochutnávali na Chardonnay, i když bylo na lahvi nápsáno Rulandské bílé.

Chardonnay je velmi tolerantní odrůda, daří se jí na různých typech podloží a v různých klimatických podmínkách. Díky tomu patří mezi nejpěstovanější odrůdy na světě co do počtu oblastí, ve kterých je vysazena. Nejslavnější je v oblasti AOC Chablis, v burgundské oblasti AOC Cote de Beaune, ale i v Champagne. (100% Champagne ze Chardonnay se nazývá Blanc de Blancs). Nejpopulárnější odrůdou byla v 70. a 80. letech 20. století, načež byla pro svou univerzalitu odsuzována antiglobalizačně naladěnými konzumenty!

U nás je aktuálně vysázena na cca 4 % vinic a drží se vysoko na žebříčku nově vysazovaných odrůd, takže její podíl ještě poroste. Je to trendy odrůda, společně s Ryzlinkem rýnským, který ji v prvním desetiletí 21. století sesadil ze světového trůnu, a se Sauvignonem.

CHARDONNAY VE SVĚTĚ


Mnohostrannost Chardonnay vede k jeho širokému využití. Vyrábí se z něj kvalitní tichá a šumivá vína. Je to vhodná odrůda i ke zkrášlování na kvasnicích, v dubových sudech nebo do kupáže s jinými víny, ať už z burgundské rodiny - Pinot blanc či Pinot gris nebo ve světě s odrůdami - Sémillonem či Chenin blanc.

Ve francouzském Chablis se na křídovém podloží vyrábí hodně suchá a minerální vína, která vydrží 8 - 10 let. Z Burgundsku zas ochutnáte plná tělnatá vína, která vznikají ležením na kvasnicích, čímž se jim životnost prodlužuje na 10 - 30 let. V chladnějším podnebí Champagne hrozny Chardonnay tolik nedozrají, takže mají vyšší kyselinku a lehce zelené tóny ve vůni, což je pro výrobu prestižních šumivých vín žádoucí. V Novém světě (USA, Austrálie, Nový Zéland) je zas Chardonnay charakterizováno zráním v dubu (tzn. vanilkovou příchutí). Na rozdíl od elegantního francouzkého dřeva burgundských dubových sudů, je americký dub agresivnější a výraznější. V USA se nebarikové Chardonnay téměř nesežene. V Austrálii zas musí do 10% Chardonnay barikovat vždy, i když se snaží o výrobu lehčího ovocnějšího vína, aby lidi poznali, že je to Chardonnay. Jinak by to považovali za chybu a nedorozumění. Na Novém Zélandě se nebarikované Chardonnay dělá prakticky jen pro evropský trh (na etiketě je označení Unoaked).

CHARDONNAY U NÁS


I když je přílišná odrůdová pestrost našich vinic mnohdy kritizována, jsou polohy a vinaři, kteří umí vyrobit Chardonnay světových kvalit. Vzpomeňme na Chardonnay 2004 panenské od Jožky Valihracha, který s ním jako první z ČR zabodoval (získal stříbrnou medaili) na nejslavnější jednoodrůdové soutěži světa - Chardonnay du Monde 2009. Za své Chardonnay 2006 výběr z hroznů získal v roce 2011 zlatou medaili a celkové třetí místo.

Chardonnay je vděčná odrůda, která se dobře kombinuje s jídlem, a je vhodná i k archivaci.

V naší nabídce najdete Chardonnay lehčí i těžší, ovocnější i neutrálnější, sušší i sladší, burgundských i barikových typů. Ze všech Chardonnay můžete vybírat zde: www.vino-klub.cz/chardonnay. My jsme Vám vybrali tato:

Doufám, že se Vám téma dnešní (ko)lekce líbilo. Další tekutou látku Vám představíme za 14 dní.



VÍNOVERZITA - ROČNÍ KURZ ODRŮD


Dvousemestrový kurz, který pro Vás připravil akademický tým Katedry Nevinné teorie a vinné praxe Fakulty vinných studií Benediktské vínoverzity v Praze v čele s prof. Veronikou Šilinkovou, WP (Wine Professor), vedoucí katedry a vědeckou kapacitou mezinárodního formátu (vysledovatelný intelektuální dopad až na Moravu!)

Kurz s názvem ÚVOD DO TEORIE ODRŮD bude probíhat formou e-learningu a praktických degustačních ukázek, díky kterým studenti (tedy Vy, milí kolegové) získají základní znalosti o moravských odrůdách. Podmínky udělení zápočtu, zkoušky a titulu se dozvíte v následujícím sylabu.

ÚVOD DO TEORIE ODRŮD - SYLABUS


Rozsah:
Přímá výuka každých 14 dní. Mezi přednáškami se předpokládá důsledné samostudium.

Konzultace jsou možné v konzultačních hodinách – každý pracovní den od 14,00 do 21,00 v kanceláři Víno-klub-Baru, Benediktská 3, Praha 1.

Vyučující:
prof. Veronika z Víno-klubu, WP, Univerzita v Benediktské (přednášející, intelektuálně zaštiťující)
prof. Radek z Víno-klubu, WP (přednášející, ležící, spící)

studijní oddělení: Pavlína z Víno-klubu (objednávky vyřizující, studentům napomáhající, stále se plaše usmívající)

Cíle kurzu:
Naučte se znát nejdůležitější moravské odrůdy. Každých 14 dní pro Vás připravíme průřezovou kolekci jednou z našich nejdůležitějších odrůd. Vybereme pro Vás 6 našich nejlepších vín, dodáme Vám studijní materiál a necháme Vás prochutnat si odrůdy, které s u nás nejčastěji pěstují.

Osnova:
S ohledem na ustanovení § 199 zákona č. 140/1961 sb. o šíření poplašné zprávy budou témata přednášek odtajňována postupně.

Literatura:
Jako základní pramen studia Vám poslouží naše newslettery, facebookový profil a internetové stránky Víno-klubu. Využít můžete také osobních setkání s námi v konzultační místnosti našeho BARU v Benediktské 3.

Výukové metody:
Převážně e-learningový kurz kombinující prvky e-výuky a získávání praktických zkušeností v podobě ochutnávek soukromých (v pohodlí Vašeho domova) i méně soukromých (v pohodlí našeho BARu).

Podmínky pro udělení zápočtu, zkoušky, titulu
- pro zisk víno-titulu Autorizovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 50 – 80 % víno-kreditů
- pro zisk víno-titulu Certifikovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 80 – 99 % víno-kreditů
- pro zisk titulu Sommeliér Víno-klubu, čímž se akademicky vyrovnáte kapacitám v oboru vinné teorie, prof. Veronice a prof. Radkovi!!!, je třeba získat min. 80 % víno-kreditů a složit zkoušku v rozpoznávání slepých vzorků bez etiket s kolekcí Slepý Sommeliér_odrůdový.

V odrůdovém seriálu, který pro Vás budeme celý akademický rok připravovat, vyjde celkem 20 kolekcí, z toho 10 bílých a 10 červených. Kredity získáváte jejich nákupem.

Pokud se rozhodnete některou z ko/lekcí vynechat, můžete kompenzovat tento svůj výpadek v plnění Vašich studijních povinností u nás na BARu, kde pro Vás bude připraveno údoučování ve formě degustačního menu 6 vzorků vín, které aktuální kolekce obsahuje.

UPOZORNĚNÍ: Zkoušející odborná asistentka Lucie má právo provést namátkovou kontrolu znalostí studentů.

(Neformálním způsobem můžete titul získat tak, že nám pošlete 5 000 Kč na bankovní účet pod tajným variabilním symbolem CHCITITUL, a my Vám obratem zašleme požadovaný diplom :-))))



 
Mohlo by Vám také chutnat
 

DISKUZE K VÍNU

 
 

Nebyly nalezeny příspěvky k vybranému zboží!

PŘIDAT NÁZOR


Vkládat příspěvky do diskuze mohou pouze přihlášení uživatelé.

GoPay

Vyrobil: Zengon s.r.o.

Víno-klub.cz, s.r.o.  Benediktská 3,  110 00 Praha 1     Objednávky a zákaznická linka: + 420 724 239 045

 

ITA - Val di Suga - Rosso di Montalcino DOC, 2010

....Novosvětská červená

 .....VINAŘ ROKU 2018 - vítězná kolekce (5 lahví)