V této kolekci si prochutnáte rozdíl mezi starosvětským a novosvětským Sauvignonem.
První tři vína jsou z proslulé oblasti Marlborough na Novém Zélandu, odkud pocházejí ty nejsvěžejší a nejintenzivněji vonící vína. Někteří vědci tato specifika sice přisuzují tamním ozonovým dírám, nicméně Sauvignon je aromatická odrůda a aroma ve víně se rodí ve slupkách bobulek. Zdejší velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí nutí bobulky vytvářet silnější a odolnější slupky - tj. více aroma a kyselinek v nich. Následná dlouhá a studená macerace slupek vede ke kýženým, světově unikátním výsledkům.
Druhá polovina kolekce je z Francie. Nejminerálnější Sauvignony, které mají zároveň nejvyšší archivační a gastro potenciál, pochází z vyhlášených francouzských oblastí v Údolí řeky Loiry - Sancerre a Pouilly Fumé. K tomu jsme vám zařadili ještě jeden svěží Sauvignon z Languedocu od naší oblíbené Claude Jourdan.
V těchto vínech jsou ovocné tóny upozadněny, vůbec zde nehledejte mladé svěží nazelenalé tóny, ale spíš dotek zralých plodů a výrazné minerální tóny identifikované jako tóny kouře, pazourku, křesnutí křemene či arabské gumy. Odrůdovost v nich často objevíte až na další či několikáté napití. K těmto velkým vínům se musíte propít a rozhodně je doporučujeme kombinovat s jídlem.
SNOUBENÍ SAUVIGNONU S POKRMY
Sauvignon se samozřejmě hodí k lehkým pokrmům z ryb, a zejména pak, pokud jsou doplněny citrusy nebo česnekovými omáčkami. Dále se hodí k zeleninovým salátům, kde se vyskytují rajčata nebo papriky, a dobře se také snáší se zálivkou vinaigrette. Ze sýrů se nám Sauvignon vždy dobře páruje s kozí goudou, samotnou či bylinkovou (mladý jetel, kopřivy). Velmi dobře si rozumí i s chřestovými specialitami, což se zrovna teď hodí.
O SAUVIGNONU
Odrůda Sauvignon blanc je ideální odrůdou pro začátečnické degustátory, protože má intenzivní aroma, které se dá velmi dobře identifikovat, a tudíž naučit - listy černého rybízu (nebo kopřiv - záleží na úhlu pohledu), vůně broskve, angreštu nebo lépe josty (což je angreštorybíz).
Doplňkově v něm ucítíte nezralé fíky a další tropické ovoce, listy rajčete, chilli papriku, černý bez, šalvěj, rozmarýn, ve zralejších pak vařený chřest, anýz. Podle podloží dále odhalíte vápennou omítku, kouř, pazourek nebo křesnutí křemenem.
Více o Sauvignonech si můžete počíst na našich Vínovinách.
Doplňkově v něm ucítíte nezralé fíky a další tropické ovoce, listy rajčete, chilli papriku, černý bez, šalvěj, rozmarýn, ve zralejších pak vařený chřest, anýz. Na základě specifičnosti podloží dále odhalíte vápennou omítku, kouř, pazourek nebo křesnutí křemenem.
O Sauvignonech si můžete počíst na našich Vínovinách.