J.Stávek - Frankovka Reserva 2015 výběr z hroznů
Nejlepší Frankovka od Frankovkového krále!
Naštěstí jsme si u této Frankovky Reservy udělali velkou Rezervaci, takže Vám ji nyní můžeme nabízet jako jediní na této planetě. Toto víno pochází z tzv. Modrých hor, kde se prý rodí nejlepší červená u nás. Konkrétně roste na terasovitém jižním svahu v obci Němčičky ve viniční trati zvané Kolberg. Ve výjimečném a teplém ročníku 2015 dozrály všechny hrozny krásně, ale na keřích této Frankovky se ve finále opalovaly už jen bobule, kterých bylo tak 10 - 15 na keři, tj. přibližný odhad výnosu byl 300 g na keř. Pro porovnání zde uvádím, že sklizeň 1,5 kg hroznů na keři je považována již za velmi redukovanou. Takto vysokou přírodní redukci způsobilo sprchnutí hroznů při kvetení, toliko k těm okolnostem.
Tato Frankovka Reserva je VÍNO ČÍSLA 20. Zrála totiž 20 měsíců ve čtyřech různých barikových sudech ze špičkových bednářství. V předprodeji se rozebrala za 20 hodin a vzhledem k nízkému výnosu byla z vinice partou šikovných pomocníků za 20 minut posbíraná. K tomu už jen dodávám vinařem doporučenou dobu archivace v horizontu 20 let.
Těšte se na pevné a nádherně vyladěné strukturované víno s komplexní ovocnou a kořenitou aromatikou (pecky přezrálých tmavých višní, aronie, toust s máslem, brusinky, uzená krkovice, pečený čaj z černého ovoce, čokoláda s čili). I přes značnou zralost poskytuje stále svěží dochuť pocházející z koncentrovaných hroznů vysušených na keři.
I přes zrání v bariku si zachovala nezaměnitelný odrůdový charakter, protože to bylo pevné víno a zrálo v sudech, které podtrhují odrůdový charakter, tj. nejsou přepáleny, více než 1,5 roku.
Zlomek & Vávra - Cabernet Sauvignon 2015 pozdní sběr, barrique
Nejlepší vyrobené víno v historii vinařství Zlomek & Vávra
Když mi Tomáš Vávra 13.11.2018 psal, že vyrobili své vůbec nejlepší červené víno, byla jsem skeptická a roztála jsem až poté, co jsme ho při ochutnávání naslepo v konkurenci s vybranými zahraničními stálicemi zvolili jako vítěze v kategorii červených vín do naší vánoční kolekce. Úplně jsem si z něj sedla na ... židli. Je to Cabernet jak vyšitej, rozuměno tak, že má učebnicový odrůdový charakter. Černý rybíz, ostružiny a borůvky v něm ladí s tóny tabáku a hořké čokolády.
Výhodou našich červených vín, oproti novosvětským, je to, že si i přes svou vyzrálost zachovávají svěží a čistou dochuť. Že tam prostě nemají takovou rozplizlou marmeládovitost. Takže se i moc příjemně pijí.
Podobně jako Stávkova Frankovka, zrál i tento Zlomko-Vávrův Cabernet Sauvignon po dobu 20 měsíců v nových barikových sudech, vyskládaných ve sklepení 364 let starých Jezuitských sklepů v Uherském Hradišti.
Tento Cabernet Sauvignon je hrdým vlajkonošem nového grafického stylu, který vinařství Zlomek & Vávra letos nalahvovalo. My na toto víno máme navíc uváděcí exkluzivitu, takže ho nekoupíte nikde jinde na planetě, než u nás. Trochu si také myslím, že s tempem jeho prodeje se nám ta exkluzivita může rozšířit i na celkovou exkluzivitu, protože jim ho možná do konce roku vyprodáme... Samozřejmě, jen s Vaším přispěním ;-)
Mikrosvín - Cabernet Sauvignon + Merlot 2015 pozdní sběr
Vinařství Mikrosvín Mikulov je proslulé svými Ryzlinky vlašskými pocházejících z vápencového podloží Pálavských vrchů. Červená vína vyrábí naprosto výjimečně a jen v těch nejlepších ročnících. Takže to ve výjimečném ročníku 2015 nemohlo být jinak. Bohužel, tohoto vína už zbývá jen pár lahví. V lahvi totiž vyzrálo do krásy a už se po něm téměř slehla zem. Těšit se ale můžete na jejich dalšího červeného reprezentanta v ročníku 2017, který pro Vás teď zraje v sudech.
I toto červené víno vyrobené v Bordeaux stylu zrálo 20 měsíců v barikových sudech, ovšem v tomto případě se jednalo o sudy použité, aby se co nejvíce zachoval odrůdový charakter vína. Nelekejte se maličko světlejší barvy vína, která je typická pro vína pocházející z vápencového podloží. Těšte se na tóny tmavého ovoce, jako jsou černé moruše a švestky, doplněné vůní kakaových bobů a sladkého dřeva. V chuti je víno krásně plné a lahodné s elegantní tříslovinou. Chuť osvěžuje příjemná kyselinka a hebká dochuť připomínající mandle.