Všechny tyto Pálavy navíc pochází z genetické vinice, kterou strejda vlastní a ze které se nyní berou očka na množení všech dalších sazeniček této odrůdy. Naše loňské pasování na dosud nekorunovaného Krále Pálav, (to se musí napravit!), dále potvrdili i autoři nového cestopisného seriálu ČT - Krajinou vína, kdy se celý první díl o odrůdě Pálava točil v úterý 5.6. u Šilinků! Tož na zdraví, strejdo!
PÁLAVA
Pálava je jednou z našich nejoblíbenějších odrůd a suvenýrem z výletu na jižní Moravu. Odrůda vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Víno z ní se vyznačuje zlatožlutou barvou a hutnou, olejovitou chutí. Ve vůni ucítíte aromatické látky Tramínu – růže, vanilku a muškát. Intenzivní aroma často podtrhuje vyšší obsah zbytkového cukru. Slaďoučkou a voňavou (jako i suchou a voňavou) Pálavu můžete z Pálavy přivézt komukoliv – chutná jemným ženám i drsným mužům.
Aromatický Tramín červený má tu nevýhodu, že má nízké kyseliny a bez vyššího obsahu cukru je víno chuťově nevýrazné. Müller Thurgau sice oplývá kyselinkou, která chuť vína osvěžuje, ale na druhou stranu je Müller velmi náchylný k chorobám.
"Malý úvod do velké genetiky"
Pálava v sobě nese to lepší z obou svých rodičů (ideální situace, kterou si všichni přejeme, že?). Je odolnější vůči chorobám vinné révy než maminka Müllerka a zároveň si po tatínkovi zachovává tramínovou aromatiku. Skvělé víno odrůdy Pálava si proto vychutnáte ve všech variantách – od suché po sladkou. Suchá Pálava je samozřejmě vzácnější, ale není nemožné se s ní setkat. Aktuálně máme v nabídce suchou Pálavu od Jožky Valihracha v pozdním sběru ročníku 2007. Pálava se potatila i co do vzhledu – má stejnou načervenalou barvu hroznů jako Tramín, kterému se říká „červený“ právě kvůli charakteristickému odstínu slupek hroznů.
Příjemným aspektem spojení těchto dvou odrůd z pohledu vinařů také je, že plodnost
Hledáním odolnější aromatické odrůdy s příjemnou kyselinkou se kromě našich enologů zabývali i u sousedů. Slovenskou obdobou Pálavy je odrůda Děvín, jenž je křížencem Tramínu a Veltlínského červenobílého.
O VINAŘSTVÍ ŠILINEK
Vinařství Šilinek je středně velká firma, která byla oficiálně založena roku 1991 a která se od té doby neustále rozvíjí. Vinařská tradice se v této rodině přenáší již po několik generací, v současné chvíli její otěže drží otec a syn - oba Jirkové. Hospodaří na 8 ha vlastních vinic, jež jsou rozesety na nejlepších viničních tratích na úpatí kopce Pálavy - dominanty, která nejen určuje ráz krajiny, ale i charakter počasí a půdy.
Díky vápencovému složení tohoto nádherného kopce leží obec Pavlov téměř ve srážkovém stínu. Pálava působí jako akumulační kamna, která se sluníčkem rozehřejí, a následně odhání mraky. Vápenec, který se vyskytuje v půdě, zase dává vyniknout minerálním tónům ve víně, jimiž se zejména proslavila odrůda - Ryzlink vlašský, kterému se říká "Pavlovský vlašák". V okolí mu není obdoby.
Další zajímavou a výjimečnou odrůdou, typickou pro tento kraj, je odrůda Pálava. Je to aromatické víno, kříženec Tramínu červeného a Mülleru Thurgau. Pálava se podobá Tramínu, i když jí chybí kořenitost. Její vůně je obohacena o vanilku. Výhodou je, že dává větší a pravidelnější úrodu než Tramín. Pěstuje se pouze na 0,6 % plochy vinic, proto je velmi vzácná a vyhledávaná jako suvenýr návštěvníků Pavlova a okolí.
Vinařství Šilinek Jiří se zaměřuje na moderní metody a technologie zpracování hroznů tak, aby zde dosahovali maximálně kvalitní a odrůdově i oblastně typická vína. Vyznávají šetrné metody obhospodařovávání vinic a podobně jako vinařství Reisten jsou zapsáni v systému pro Integrovanou produkci hroznů a vína. Snaží se vyrábět vína s minimálním obsahem oxidu siřičitého.