Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
  • -211 Kč
  • Vyprodáno
VIVA LA SICILIA (mix)
VIVA LA SICILIA (mix)
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín VIVA LA SICILIA (mix)

kolekce nejznámějších vín ze Sicílie

Vydejte se s námi na výlet po horké Sicílii. Ochutnejte nejznámější sicilské BÍLÉ i ČERVENÉ autochtonní odrůdy. Objevte jejich svěží ovocný projev s jemnými náznaky soli.

Podívejte se také na kolekci SICILSKÁ BÍLÁ složenou ze šesti bílých vín.

 

V kolekci VIVA LA SICILIA ochutnáte tyto odrůdy:

 

GRILLO - nejznámější svěží sicilské bílé víno s typickou vůní pomerančových květů.
 

CENT´ARE - Grillo - hrozny pochází z několika vinic v oblasti Mazara del Vallo - 150 m.n.m. Víno je krásně lehké, má jen 12% alkoholu, velmi dobře se pije ihned po otevření. Doporučujeme s ním moc neotálet (ani po otevření, ani ve sklepě). Dokonalou mnemotechnickou pomůckou si zapamatujete, že Grillo je nejlepší ke grilované rybě a nebo k tradičním sicilským těstovinám busiate alla trapanese s pestem z čerstvých rajčat

 

INZOLIA je naším největší degustačním překvapením! Zajímavostí je, že tato odrůda se pěstuje nejen na Sicílii, ale i v přímořském Toskánsku v oblasti Maremma, kde je známá jako Ansonica.

Sicílie má pro pěstování hroznů révy vinné skvělé podmínky. V této oblasti pořád a velmi intenzivně fouká. Vítr hrozny chrání před přehřátím i plísňovými chorobami. Ve zdravých hroznech se pak zachová pěkná kyselinka a dobrá ovocnost, která vás v každé lahvi potěší společně s minerální slaností danou písčitým podložím v blízkosti moře. 

TARENI - Insolia - příjemné, svěží a v dobrém slova smyslu "lehké" bílé víno jen s 11,5 % alkoholu. Takových v nabídce moc nemáme. Je to ideální víno na skleničku třeba už k obědu. Potěší vás tóny sladkých hrušek, žlutého melounu a žlutých broskví (odtud žlutá zadní etiketa ;-). Celkově je to takové milé víno. Úplně ho vidíme ke špagetám vongole.

 

CATARRATTO je italská bílá odrůda pěstovaná především na Sicílii, kde je nejrozšířenější odrůdou. Catarratto dokáže vyrobit plná vína s citrónovými tóny.

Ve vinařství Carlo Pellegrino rostou keře odrůdy Catarratto na vinicích o ploše 17,5 ha v nadmořské výšce 150 m nad mořem. Půda je vápenito písčitá, patří k červeným půdám Středomoří. Vnitrozemí Sicílie zažívá prudké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Hrozny byly sklízeny ve druhé polovině září.

CATARRATTO Kelbi je víno s ovocným aroma s výraznými tóny hrušek a aromatických bylin jako je šalvěj, ucítíte také anýz a pomerančový květ. Bude skvělé s rybami třeba s fenyklem, korýši, s zeleninovým kuskusem, s pastou s humrem nebo plněnými kalamáry.

 

NERELLO MASCALESE - je vysoce ceněná sicilská autochtonní odrůda, která byla pro víno MATERICO zpracována v bio režimu z hroznů, které pochází z vinic v oblasti Salaparuta - 350 m.n.m. Podnebí je zde po většinu sezóny suché. Réva je stresována nedostatkem vláhy, takže přirozeně redukuje hrozny. Obliba zemitých červených vín z odrůdy Nerello Mascalese vyznačující se ovocnými a bylinnými tóny se zřetelnou mineralitou stoupá především v posledních 10 letech. Vína z Nerello Mascalese bývají často přirovnávána k Barolu a k burgundským. Poslední testy DNA ukázaly, že Nerello Mascalese má blízký vztah ke královně italských odrůd Sangiovese.

 

FRAPPATO - pít Frappato je jako skočit do obřího bazénu pestrobarevných plastových kuliček. Typické Frappato - původní odrůda ze Sicílie - má v chuti granátové jablko, slaďoučkou jahodu, bílý pepř, tabák a hřebíček. Mimo Sicílii se s touto odrůdou nesetkáte. Frappato je jedno z mála červených vín, které se nebere příliš vážně. Voní sladce po ovoci a má světle červenou barvu. Frappato může být geneticky příbuzné se Sangiovese (jedno z nejlepších italských červených vín). Navíc je pěstováno na vinicích v okolí sopky Etny.

TARENI - Frappato je jasně červené víno s akcenty tmavě modré barvy. Ve vůni intenzivní aroma červených bobulí, sušených švestek a fialek. V chuti ovocné, plné, s tóny švestek a třešní, s nádechem sušeného ovoce a granátového jablka. 

 

NERO D´AVOLA - je sicilská národní odrůda, která se dříve používala převážně do kupáží, nyní však stále více dokazuje svou svébytnost. Nejdůležitější odrůda červeného vína na Sicílii je často přirovnávána k odrůdě Cabernet Sauvignon díky svému plnému stylu a chuti černých třešní a tabáku. V tomto italském víně nejčastěji ucítíte právě černou třešeň, černou švestku, lékořici, tabák a chilli papričky. Víno bývá nejčastěji suché, se středně plným tělem a středně vysokými tříslovinami

PASSIMORA NERO D'AVOLA se vyrábí z hroznů vysušených na sicilském slunci metodou appassimento. To dodává vínu bohatý ovocný buket, mnohem ovocnější, než kdyby bylo víno vyrobeno tradičně a dostává tak širokospektrálnější projev. Toto červené víno z odrůdy Nero d'Avola je podmanivé od prvního doušku - je okouzlující, vytrvalé s intenzivním charakterem.

Myslíme si, že se Nero d'Avola díky hřejivým tříslovinám a bohaté ovocné chuti může stát vyzyvatelem Primitiva. Dejte nám vědět, jak vám Passimora chutná a kdo u vás vyhrál tento zajímavý souboj.

 

 

ZÁPADNÍ SICÍLIE

Západní Sicílie je kraj razovitý, rozpálený, ošlehaný mořskými větry. Z hlediska pěstování vína je nejdůležitější to, že horké subtropické klima ostrova (do Afriky je to odsud, co by kamenem dohodil) neustále ochlazují mořské větry. Réva proto není vystavena riskantním úmorným vedrům. Navíc teplotní rozdíly mezi dnem a nocím zajišťují pěknou kyselinku. Vína nejsou fádní. Mají ovocný svěží projev a v jejich chuti se projevuje vysoký obsah soli v půdě.

 

Na Sicílii najdete několik důležitých autochtonních (původních) odrůd. Mezi nejvýznamější bílé patří jednoznačně GrilloCatarrattoGrecanico (Garganega) a Inzolia.

 

Mezi autochtonní červené odrůdy patří historicky významné a v posledních letech velmi populární Nero d´Avola a mezi vinaři i konzumenty vysoce ceněné Nerello Mascalese. Ochutnáte je v naší kolekci složené z bílých a červených sicilských autochtonních odrůd VIVA LA SICILIA.

 

Od roku 2011 se všechna vína odrůd Catarratto, Inzolia a Nerello Mascalese klasifikují v rámci apelace Terre Siciliane IGT, zatímco odrůdy Grillo a Nero d´Avola pojímá nově vytvořená apelace Sicilia DOC

 

Vinařství Carlo Pellegrino a Marsala

V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii. Do vedení společnosti významě zasáhla Josephine Despagne, manželka Carla Pellegrina. Měla cit pro révu a přinesla do podniku své francouzské znalosti o vinařství, a položila tak základ dnešnímu úspěchu Cantine Pellegrino.

Vinařství se od svého založení soustředí na fortifikované proslulé víno Marsala (obdoba sherry, Madeiry nebo portského), které nese jméno po přístavu na jihozápadě Sicílie. Díky Marsale se Cantine Pellegrino dostalo do popředí zájmu o sicilská vína. Dnes však produkuje také velmi kvalitní tichá vína pro Sicílii netypických odrůd jako je například Syrah.

Více vín z proslulého sicilského vinařství Carlo Pellegrino najdete zde →

Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.
11.03.2023
Pavel Ž

02.01.2023
Tomáš B

05.10.2022
Romana Z

11.04.2022
Petr K

26.01.2021
miroslav t

19.01.2021
Iva M

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.