Vítěze naší facebookové soutěže o kolekci vín VIVA LA SICILIA najdete v tomto newsletteru.
____________________________________________________
Podívejte se také na kolekci SICILSKÁ BÍLÁ, která je složená jen ze samých bílých autochtonních sicilských odrůd.
____________________________________________________
V kolekci VIVA LA SICILIA ochutnáte tyto odrůdy:
- GRILLO - nejznámější svěží sicilské bílé víno s typickou vůní pomerančových květů ve třech provedeních:
- CENT´ARE - Grillo 2019 - hrozny pochází z několika vinic v oblasti Mazara del Vallo - 150 m.n.m. Víno je krásně lehké, má jen 12% alkoholu, velmi dobře se pije ihned po otevření. Doporučujeme s ním moc neotálet (ani po otevření, ani ve sklepě). Dokonalou mnemotechnickou pomůckou si zapamatujete, že Grillo je nejlepší ke grilované rybě a nebo k tradičním sicilským těstovinám busiate alla trapanese s pestem z čerstvých rajčat.
- INZOLIA - naše největší degustační překvapení! Zajímavostí je, že tato odrůda se pěstuje nejen na Sicílii, ale i v přímořském Toskánsku v oblasti Maremma, kde je známá jako Ansonica.
- TARENI - Izolia 2019 - příjemné, svěží a v dobrém slova smyslu "lehké" bílé víno jen s 11,5 % alkoholu. Takových v nabídce moc nemáme. Je to ideální víno na skleničku třeba už k obědu. Potěší vás tóny sladkých hrušek, žlutého melounu a žlutých broskví (odtud žlutá zadní etiketa ;-). Celkově je to takové milé víno. Úplně ho vidím ke špagetám vongole.
- CATARRATTO & GRECANICO - 2 odrůdy v bio víně
- BIOSFERA 2019 - v sobě snoubí Catarratto - nejpěstovanější sicilskou odrůdu (60% vinic) a Grecanico, které je spíše známé jako Garganega, ze které se v Benátsku vyrábí slavné Soave. Víno je lahodné, lehce minerální a příjemně svěží s tóny citrusů a šalvěje. Má krásných 12,5 % alkoholu. Vynikající bude k pečenému králíkovi se šalvějí a citronem.
- ZIBIBBO - aneb suchý Muškát alexandrijský!
- GIBELE Zibibbo 2019 - nezvyklý styl velmi aromatické odrůdy zpracované "do sucha". Toto víno je pojmenováno podle hory na ostrově Dammusi. Vyznačuje se dlouhotrvající a intenzivní vůní jasmínu a muškátu (testuji otevřené v pokojové teplotě již přes 24 hod), doladěné velmi svěží chutí s výraznými tóny citrónů a zelených jablek. Zkuste si k němu udělat céviche ze pstruha s koriandrem a chilli a dejte nám vědět, jak vám tato asijská variace na mexický pokrm s českou rybou a sicilským vínem chutnala ;-)
Do průřezové sicilské kolekce jsme kromě výše představených čtyř bílých vín přidali dvě červená vína:
- NERO D´AVOLA - je sicilská národní odrůda, která se dříve používala převážně do kupáží, nyní však stále více dokazuje svou svébytnost. CENT´ARE Nero d´Avola 2017 pochází z několika vinic v oblasti Salemi a Mazara del Vallo 160 m.n.m. Je to lahodné, tmavě červené víno s tóny růží, třešní a ostružin. Chutná po černých třešních s jemným dotekem vanilky.
- NERELLO MASCALESE - je vysoce ceněná sicilská autochtonní odrůda, která byla pro víno MATERICO 2018 zpracována v bio režimu z hroznů, které pochází z vinic v oblasti Salaparuta - 350 m.n.m. Podnebí je zde po většinu sezóny suché. Réva je stresována nedostatkem vláhy, takže přirozeně redukuje hrozny. Obliba zemitých červených vín z odrůdy Nerello Mascalese vyznačující se ovocnými a bylinnými tóny se zřetelnou mineralitou stoupá především v posledních 10 letech. Vína z Nerello Mascalese bývají často přirovnávána k Barolu a k burgundským. Poslední testy DNA ukázaly, že Nerello Mascalese má blízký vztah ke královně italských odrůd Sangiovese.
ZÁPADNÍ SICÍLIE
Západní Sicílie je kraj razovitý, rozpálený, ošlehaný mořskými větry. Z hlediska pěstování vína je nejdůležitější to, že horké subtropické klima ostrova (do Afriky je to odsud, co by kamenem dohodil) neustále ochlazují mořské větry. Réva proto není vystavena riskantním úmorným vedrům. Navíc teplotní rozdíly mezi dnem a nocím zajišťují pěknou kyselinku. Vína nejsou fádní. Mají ovocný svěží projev a v jejich chuti se projevuje vysoký obsah soli v půdě.
Na Sicílii najdete několik důležitých autochtonních (původních) odrůd. Mezi nejvýznamější bílé patří jednoznačně Grillo, Catarratto, Grecanico (Garganega) a Inzolia. -----> kolekce SICILSKÁ BÍLÁ
Mezi autochtonní červené odrůdy patří historicky významné a v posledních letech velmi populární Nero d´Avola a mezi vinaři i konzumenty vysoce ceněné Nerello Mascalese.
Od roku 2011 se všechna vína odrůd Catarratto, Inzolia a Nerello Mascalese klasifikují v rámci apelace Terre Siciliane IGT, zatímco odrůdy Grillo a Nero d´Avola pojímá nově vytvořená apelace Sicilia DOC.
Vinařství Carlo Pellegrino
V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii. Do vedení společnosti významě zasáhla Josephine Despagne, dcera slavného francouzského enologa ze Sauternes Oscara Despagne, a zároveň manželka Carla Pellegrina. Měla cit pro révu, přinesla do podniku své francouzské znalosti o vinařství, a položila tak základ dnešnímu úspěchu Cantine Pellegrino.
Vinařství se od svého založení soustředí na proslulé fortifikované víno Marsala (obdoba Sherry, Madeiry nebo Portského), které nese jméno po přístavu na jihozápadě Sicílie. Díky Marsale se Cantine Pellegrino dostalo do popředí zájmu o sicilská vína. Dnes však produkuje také velmi kvalitní tichá vína pro Sicílii typických (autochtonních) i netypických odrůd jako je například Syrah.
Všechna naše vína z vinařství CARLO PELLEGRINO najdete zde.