MAKE CHARDONNAY COOL AGAIN
Chardonnay patří mezi 6 nejpěstovanějších odrůd na světě. Je to způsobeno tím, že ze všech bílých odrůd má Chardonnay nejuniverzálnější charakter. Daří se mu na široké škále terroirů - v chladnějších (
Chablis) i teplejších oblastech (
Kalifornie). Vyrábí se proto prakticky po celém světě. Chardonnay je ale také velice tvárná odrůda. Umožňuje vinařům pohrát si s ním, krášlit ho, školit ho a předvést jeho různé podoby a styly -
od minerálních vín (Chablis) , v jejichž chutích cítíte křídový prach, přes
aromatičtější vína s tóny tropického ovoce (Morava), až po extravagantní, dubem pomazlená
novosvětská vína.
Když jsme s Víno-klubem začínali, bylo ještě Chardonnay na světovém trůně. Ve světě bylo na vrcholu už v 90tkách, u nás trochu později. Vinaři se předháněli v jeho výsadbě, produkci a zejména pak v "dokrášlování" dřevem s využitím různých (i různě nákladných) praktik, až toho bylo prostě příliš. A čeho je moc, to se časem přepije a přestane být cool. Vzniklo dokonce hnutí ABC - "Anything But Chardonnay", které sdružuje pravověrné a aktivní odpírače Chardonnay.
My jsme vám připravili kolekci jen čistých, dubem nepřikrášlených chutí, prochutnejte si šest krásných, ukázkových Chardonnay. Pojďme založit malou frakci Víno-klubu s názvem
Make Chardonnay Cool Again (MCCA) ;-) Už dlouho jsme totiž neměli
tak dobrý výukový materiál, jaký teď máme k Chardonnay!!!
Připravili jsme vám k tomu tři kolekce ukázkových Chardonnay - jednu složenou jen z čistých, nepřikrášlených Chardonnay, druhou kolekci vonící po vanilce, karamelu a opékané topince s máslem (vína byla školena v dubových sudech) a třetí kolekce je pěkně průřezová - takový Barik x Nebarik rychlokurz ;-) 6 UKÁZKOVÝCH CHARDONNEK
mineralitaPokud máme začít logicky podle obsahu cukru, musíme si jako první otevřít nejznámější francouzské Chardonnay, které dostalo jméno podle oblasti
Chablis. Pokud máte rádi suchá suchá (suchá) vína, s Chablis neuděláte nikdy chybu. Chablis vyniká vysoce minerální chutí. V našem vzorku
Chablis z Domain Fevre se odráží hlavně tóny křídového podloží. Rakouský
Esterhazy - Chardonnay z řady Estoras nám pak připomene terroir založený na litavském vápenci. Víno zrálo pět měsíců na kalech, což jinak minerálnímu vínu dodává aromatičnost a komplexnost.
Přirozeně je Chardonnay v porovnání s ostatními odrůdami vlastně málo aromatické. Vyskytují se v něm nejčastěji vůně a chutě
másla, ořechů a taky exotického ovoce (od citrusů po melouny).
aromatičnostNovosvětská vína, pokud nejsou
bariková (na americkém trhu jsou "unoaked" Chardonnay v podstatě neprodejná, protože spotřebitelé jej bez chuti vanilky a toastu na patře nedokáží identifikovat), bývají kulatá a chutnají po vyzrálém exotickém ovoci - vyzkoušejte to na našem vysokohorském
Chardonnay z vinařství Finca el Origen, vinice v nadmořské výšce 1200 m produkují hrozny s dobrou kyselinkou, víno má proto čerstvý, svěží, živý projev. Spolu s
Chardonnay z Domain Ferrandiere tvoří v naší kolekci pěkně svěží živou dvojici. Tento languedocký vzorek je přece jen lehce aromatičtější. Po dekantaci se v něm objevují máslovější tóny podobné Chablis.
šťavnatostAromatická a šťavnatá Chardonnay pak najdete u nás, ve střední Evropě - ochutnejte
moravské Chardonnay z tratí Vracov a Klínky od Zámeckého vinařství Bzenec a srovnejte si ho s rakouským
Ried Schillingem od Weinwurmů, hledejte pěknou kyselinku a zřetelnou citrusovou linku.