- Vyprodáno
- SEN O ZÁPADNÍM POBŘEŽÍ
Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Více informací |
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení |
Přijmout zvolené cookies |
Všechna naše kalifornská vína najdete ZDE.
Připravili jsme pro vás kolekci 6 krásných kalifornských vín, určených přesně pro takové dny a večery, které nás čekají. Jsou to vína s kořenitými vůněmi, v chuti nesou tóny zralého ovoce. Bílá vína jsou tělnatá, s viskóznější konzistencí. Červená jsou kulatá, plná a koncentrovaná - vždyť některá z nich pocházejí ze 110 let starých, pokroucených keřů!
Sychravé počasí a okolnosti totiž vyzývají, abychom v následujících dnech zůstali doma. Rady psychologů pro současnou situaci jsou: soustředit se na přítomnost a věnovat se malým radostem. Teplo domova, úzký kruh blízkých lidí, dobré jídlo a pití.
V tomto výběru vám představujeme typické kalifornské odrůdy: Zinfandel (Primitivo), Pinot Noir a Cabernet Sauvignon. Jelikož je v Kalifornii hodně sluníčka, převládá produkce vín červených, často se ale setkáte i se Chardonnay (v naprosté většině ovoněné americkým dubem) nebo s Viognierem.
Vše, co jste chtěli vědět o bílých barikových vínech najdete v kolekci 6 odstínů dubu.
Viogniery jsou typické podzimní pití - odrážejí aroma a chuť zralého ovoce s pikantními kořenitými tóny, jejich struktura je taková, nebojíme se to říct, až mazlavá. Kalifornské Viogniery také mívají znatelně vyšší obsah alkoholu než jinde. Tento vzorek dosahuje až 14,5 %, takže i zahřeje ;-)
Většina vinařských oblastí nyní spadá pod místní apelační systém AVA (American Viticultural Areas). Podmínky v AVA nejsou pro pěstování vinné révy a výrobu vína tak přísné jako v Evropské unii, upřesňují pouze zeměpisné umístění dané oblasti a vyžadují, aby všechna vína označená jako AVA byla vyrobena z 85 % hroznů z daného místa. Na odrůdy, na výnosy nebo na způsob výroby vína se nevztahují žádná omezení. Aby se navrhovatelé mohli kvalifikovat pro status AVA, musí prokázat, že posuzovaná oblast je dobře známá, že existují klimatické a geografické rysy, které ji odlišují od ostatních a že hranice mají historický základ.
Kalifornie má svou „vlastní“ odrůdu. Je jí právě Zinfandel, který Američani zkracují jen na Zin. Dokonce existují její fan kluby, natolik je oblíbená. Donedávna se vedly dohady o jejím původu. DNA analýzou se však nedávno ukázalo, že Zinfandel rovná se Primitivo, pravděpodobné přivezené italskými osadníky přímo z Puglie. A stopy vedou až do Chorvatska.
Zinfandel se také ve formě White Zinfandel, což je mírně nasládlé rosé.
Podívejte se i na jiná vína odrůdy Zinfandel/Primitivo z naší nabídky.
Největší vinařský stát severní Ameriky vyprodukuje přes 90% veškerého vína v USA. Panují tam totiž nejlepší klimatické podmínky. Kalifornská vína jsou oblíbená hlavně v USA a příliš se jich donedávna ani neexportovalo. Na západním břehu USA se daří především modrým ale také bílým odrůdám, nejvíce Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir a především odrůdě Zinfandel.
Tyto dva velké vinařské státy jsou jako oheň a voda. Milovníci dobrého vína jsou často zastánci jednoho či druhého tábora. Kalifornie přesvědčila o své kvalitě zejména v 70. letech na slavné Pařížské ochutnávce. Tam ve slepé degustaci zvítězily právě kalifornské Cabernety nad tím nejlepším z francouzské Bordeaux. Od té doby se Kalifornie začala brát vážně a co víc, některé „kultovní Cabernety“ mohou být opravdu velmi, velmi drahé.
______________________________________________________________
OCHUTNEJTE TAKÉ: kolekci australských VÍN OD PROTINOŽCŮ
Víno začali v Kalifornii pěstovat už španělští misionáři – jednoduše jim v Novém světě chybělo mešní víno. Americkým vinařským průmyslem ve dvacátých a třicátých letech 20. století otřásla prohibice. Zákon velel zničit vinice i sklepy. Z této pohromy se vinaři vzpamatovali až v 60. letech, kdy řada z nich začala zkoumat a využívat skutečný potenciál svých regionů. Dnes je v Kalifornii více než 1 200 vinařství.
Kalifornie byla první novosvětskou vinařskou oblastí, která byla mezinárodně uznávána jako zdroj kvalitních vín. Slavný Robert Mondavi naučil Američany, co je to dobré víno a dobré jídlo. Vinařství jako to jeho v Napě, tedy takové, ve kterých jsou návštěvníkům dveře (a sklepy) otevřen, slouží nyní jako vzor vinařské turistiky po celém světě i u nás.
Kalifornie se stala synonymem pro oblast velkých červených a tělnatých bílých dubem vonících vín. Jsou to především chladné tichomořské větry foukající ze západu, kde jsou nasávány do údolí teplým vzduchem, které stojí za úspěchem výroby vína Kalifornii. Větry ochlazují vinice nacházející se až 50 mil směrem do vnitrozemí.
Nejvýznamnější vína pocházejí právě z takových chladnějších oblastí v blízkosti studených tichomořských proudů. Půdy v celé Kalifornii jsou rozmanité a vína se vyrábějí v mnoha různých zeměpisných šířkách, takže tato "tichomořská klimatizace" je pravděpodobně hlavním určujícím prvkem vinařství v tomto regionu.
Dvě nejznámější oblasti, které dominují kalifornskému vínu, jsou Napa a Sonoma, ale vynikající pověst si získaly také oblasti jižně od San Francisca - Paso Robles, Monterey, Santa Cruz Mountains a Santa Maria Valley, z nichž poslední je sice blíže k Los Angeles než k San Franciscu, ale právě díky vlivu Pacifiku se jedná se o chladnější oblast, než je severněji položená Napa Valley.