• Nové
  • Nové
Best of... VENTISQUERO
Best of... VENTISQUERO

Best of... VENTISQUERO

Představujeme vám chilské vinařství VENTISQUERO, které je každoročně zařazováno do nejlepších světových žebříčků. Zároveň vás provedeme po nejlepších vinařských oblastech Chile.

O vínech v kolekci

Průřezová kolekce toho nejlepšího z chilského vinařství VENTISQUERO. Vína z tohoto vinařství každoročně dosahují 93 bodů a výše v žebříčku Tima Atkina a v mezinárodně uznávaných soutěžích.


Všechna naše vína z Chile najdete tady.


 


Náš výběr



Bílá a růžová polovina kolekce je pod praktickým šroubovým uzávěrem, takže se dobře přenáší a na pikniku se vám na nerovném povrchu jejich obsah nevylije. Červená jsou pod korkem, protože zrála v sudu a hodí se, aby dále zrála v lahvi.



Sauvignon Blanc Reserva je pěkný suchý svěží Sauvignon, žádná voňavka. V nádechu má jen jemné náznaky lipového květu (lípy právě kvetou), v chuti ucítíte svěží, kopřivové tóny. Víno pochází z podoblasti Valle de Casablanca (oblast Aconcagua), která získala apelaci DO až v 80. letech 20. století, a pěstují se tam nejlepší Sauvignony a Chardonnay v Chile. Krásně vám doplní grilovaný chřest nebo grilovaného lososa s koprovým dipem.



Chardonnay Reserva je druhým zástupcem Valle de Casablanca v kolekci. Víno mě velmi příjemně překvapilo. Je tělnaté, v chuti ucítíte výrazné barikové tóny tak, jak to u dobrého amerického Chardonnay máme rádi, vanilkový jogurt, opečený toast (nebo spíš kukuřičná tortilla). Připomnělo mi mezi vámi oblíbené kalifornské Woodhaven Chardonnay, ale je šťavnatější. Ochutnejte si ho s na grilu opečeným chlebíkem s máslem a uzenou solí.



Cabernet Sauvignon Rosé je pěkné, suché, svěží rosé z Valle Central (nejznámější chilský region) s dobrou kyselinkou, v nose cítíme maliny a zralý červený rybíz, chuť pak ovládnou jahodové tóny a, jak je u cabernetových roséček dobrým zvykem, cítíme i zelené sauvignonové tóny rybízových lístečků. Dejte si ho dobře vychlazené ke grilovaným krevetám nebo ke krevetám v tempuře s wasabi majonézou.



Oblast Colchagua Valley proslula svými Carmenere. Yelcho - Carmenere Reserva Especial jako správný představitel chilské národní odrůdy má tmavě červenou barvu s fialovými odlesky, v chuti lesní plody, převládají černé bobule, barikové tóny jsou přítomné, ale ještě nad vínem nepřevzaly vládu, zrálo totiž v sudu jen 4 měsíce. Metodou zpracování je toto víno podobné španělským vínům typu Roble, svou chutí plnou ovoce mi připomnělo Luzón Roble, 2018 z vinařství Bodegas Luzón. Yelcho Carmenere si otevřete ke šťavnatému grilovanému masíčku.



Naopak Quelat - Carmenere Gran Reserva z oblasti Valle del Maipo zrálo v sudu řádných 12 měsíců. Do nosu vám zavoní paprikové aroma, chuti jsou kromě paprik patrny dubové tóny, třešně a višně, třísloviny jsou pěkně sladěny s celkovým projevem vína, v dochuti pak cítíme kořeněné tóny. Udělejte si k němu třeba tradiční francouzský Ratatouille.



Valle del Maipo je chilskou oblastí s nejdelší historií, která sahá až ke španělským dobyvatelům. V 19. století sem byly importovány francouzské odrůdy z Bordeaux, mezi kterými vyniká především Cabernet Sauvignon. Nadmořská výška vinic regionu dosahuje téměř k 800 m, kombinace horkého chilského slunce opírajícího se do svahů a chladných horských větrů vytváří perfektní podmínky pro elegantní Cabernety. Cabernet Sauvignon Reserva ležel 10 měsíců v sudu a poté ještě 3 měsíce v lahvi. Víno je kulaté, v chuti cítíme červené bobule a tóny sladké vanilky, vyzrálé třísloviny, které jsou dobře sladěny s jemnými akcenty koření a čokolády. Perfektní víno pro opravdové barbecue se vším všudy - steaky, krkovice, výrazné kořenité omáčky, dobří přátelé, přesně tak se toto víno po celém světě pije.


 


O VINAŘSTVÍ VENTISQUERO



Vinařství Ventisquero vlastní vinice v nejznámějších chilských oblastech - v údolích ColchaguaMaipo Casablanca. Vlastní také vinice v oblasti Huasco, kde réva roste v těsné blízkosti kaktusů, protože Huasco už podléhá klimatu pouště Atacamá. Extrémní klimatické podmínky pro pěstování révy představují největší výzvu i v ostatních oblastech.



Valle Central je nejproduktivnější a mezinárodně nejvíc známý chilský region, půdní podloží je nicméně poznamenáno vysokým obsahem soli. Řeka Maipo protékající regionem se v obrovské míře zemědělsky využívá pro zavlažování, její voda s sebou přináší soli, které po odpaření zůstávají v půdě. Na druhou stranu, zavlažování vinic je jediný způsob, jak révu a další plodiny v horkých chilských oblastech vypěstovat. Ve Ventisqueru proto experimentují s přesně cílenými zavlažovacími technikami a s podnožemi odolnými vůči suchu, což nás v tuzemsku bude brzy velmi zajímat.



Přes tyto výzvy je Ventisquero často oceňovaným vinařstvím na domácí i mezinárodní scéně. Vína, která máme v nabídce, dostávají vysoký počet bodů v žebříčcích jako je Robert Parker, Descorchados, La Cav, Tim Atkin, Wine Enthusiast Magazine a další.

Hodnocení

21.07.2020

Nejnovější tematické kolekce vín

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.