- Vyprodáno
Vína v kolekci
- Ventisquero | Clásico - Cabernet Sauvignon Rosé - Valle Central, 2019
- Ventisquero | Cabernet Sauvignon Reserva - Valle del Maipo DO, 2018
- Ventisquero | Sauvignon Blanc Reserva - Valle de Casablanca DO, 2019
- Ventisquero | Chardonnay Reserva - Valle de Casablanca DO, 2018
- Ventisquero | Queulat - Carménère Gran Reserva - Valle del Maipo DO, 2020
- Ventisquero | Yelcho - Carménère Reserva Especial - Valle de Colchagua DO, 2018
Průřezová kolekce toho nejlepšího z chilského vinařství VENTISQUERO. Vína z tohoto vinařství každoročně dosahují 93 bodů a výše v žebříčku Tima Atkina a v mezinárodně uznávaných soutěžích.
Všechna naše vína z Chile najdete tady.
Náš výběr
Bílá a růžová polovina kolekce je pod praktickým šroubovým uzávěrem, takže se dobře přenáší a na pikniku se vám na nerovném povrchu jejich obsah nevylije. Červená jsou pod korkem, protože zrála v sudu a hodí se, aby dále zrála v lahvi.
Sauvignon Blanc Reserva je pěkný suchý svěží Sauvignon, žádná voňavka. V nádechu má jen jemné náznaky lipového květu (lípy právě kvetou), v chuti ucítíte svěží, kopřivové tóny. Víno pochází z podoblasti Valle de Casablanca (oblast Aconcagua), která získala apelaci DO až v 80. letech 20. století, a pěstují se tam nejlepší Sauvignony a Chardonnay v Chile. Krásně vám doplní grilovaný chřest nebo grilovaného lososa s koprovým dipem.
Chardonnay Reserva je druhým zástupcem Valle de Casablanca v kolekci. Víno mě velmi příjemně překvapilo. Je tělnaté, v chuti ucítíte výrazné barikové tóny tak, jak to u dobrého amerického Chardonnay máme rádi, vanilkový jogurt, opečený toast (nebo spíš kukuřičná tortilla). Připomnělo mi mezi vámi oblíbené kalifornské Woodhaven Chardonnay, ale je šťavnatější. Ochutnejte si ho s na grilu opečeným chlebíkem s máslem a uzenou solí.
Cabernet Sauvignon Rosé je pěkné, suché, svěží rosé z Valle Central (nejznámější chilský region) s dobrou kyselinkou, v nose cítíme maliny a zralý červený rybíz, chuť pak ovládnou jahodové tóny a, jak je u cabernetových roséček dobrým zvykem, cítíme i zelené sauvignonové tóny rybízových lístečků. Dejte si ho dobře vychlazené ke grilovaným krevetám nebo ke krevetám v tempuře s wasabi majonézou.
Oblast Colchagua Valley proslula svými Carmenere. Yelcho - Carmenere Reserva Especial jako správný představitel chilské národní odrůdy má tmavě červenou barvu s fialovými odlesky, v chuti lesní plody, převládají černé bobule, barikové tóny jsou přítomné, ale ještě nad vínem nepřevzaly vládu, zrálo totiž v sudu jen 4 měsíce. Metodou zpracování je toto víno podobné španělským vínům typu Roble, svou chutí plnou ovoce mi připomnělo Luzón Roble, 2018 z vinařství Bodegas Luzón. Yelcho Carmenere si otevřete ke šťavnatému grilovanému masíčku.
Naopak Quelat - Carmenere Gran Reserva z oblasti Valle del Maipo zrálo v sudu řádných 12 měsíců. Do nosu vám zavoní paprikové aroma, chuti jsou kromě paprik patrny dubové tóny, třešně a višně, třísloviny jsou pěkně sladěny s celkovým projevem vína, v dochuti pak cítíme kořeněné tóny. Udělejte si k němu třeba tradiční francouzský Ratatouille.
Valle del Maipo je chilskou oblastí s nejdelší historií, která sahá až ke španělským dobyvatelům. V 19. století sem byly importovány francouzské odrůdy z Bordeaux, mezi kterými vyniká především Cabernet Sauvignon. Nadmořská výška vinic regionu dosahuje téměř k 800 m, kombinace horkého chilského slunce opírajícího se do svahů a chladných horských větrů vytváří perfektní podmínky pro elegantní Cabernety. Cabernet Sauvignon Reserva ležel 10 měsíců v sudu a poté ještě 3 měsíce v lahvi. Víno je kulaté, v chuti cítíme červené bobule a tóny sladké vanilky, vyzrálé třísloviny, které jsou dobře sladěny s jemnými akcenty koření a čokolády. Perfektní víno pro opravdové barbecue se vším všudy - steaky, krkovice, výrazné kořenité omáčky, dobří přátelé, přesně tak se toto víno po celém světě pije.
O VINAŘSTVÍ VENTISQUERO
Vinařství Ventisquero vlastní vinice v nejznámějších chilských oblastech - v údolích Colchagua, Maipo a Casablanca. Vlastní také vinice v oblasti Huasco, kde réva roste v těsné blízkosti kaktusů, protože Huasco už podléhá klimatu pouště Atacamá. Extrémní klimatické podmínky pro pěstování révy představují největší výzvu i v ostatních oblastech.
Valle Central je nejproduktivnější a mezinárodně nejvíc známý chilský region, půdní podloží je nicméně poznamenáno vysokým obsahem soli. Řeka Maipo protékající regionem se v obrovské míře zemědělsky využívá pro zavlažování, její voda s sebou přináší soli, které po odpaření zůstávají v půdě. Na druhou stranu, zavlažování vinic je jediný způsob, jak révu a další plodiny v horkých chilských oblastech vypěstovat. Ve Ventisqueru proto experimentují s přesně cílenými zavlažovacími technikami a s podnožemi odolnými vůči suchu, což nás v tuzemsku bude brzy velmi zajímat.
Přes tyto výzvy je Ventisquero často oceňovaným vinařstvím na domácí i mezinárodní scéně. Vína, která máme v nabídce, dostávají vysoký počet bodů v žebříčcích jako je Robert Parker, Descorchados, La Cav, Tim Atkin, Wine Enthusiast Magazine a další.
Byl jsem prijemne prekvapen.