Všechna Stávkova vína, včetně některých skoro doprodaných, najdete na adrese www.vino-klub.cz/stavek Zaostřeno na Frankovku
Podívejme se, jak se víno pěstuje ve světě - v nejvyhlášenějších vinařských oblastech světa se také soustředí jen na 1 až 2 odrůdy - v Chablis na Chardonnay, v Burgundsku na Chardonnay a Pinot noir, v Údolí řeky Loiry a v novozélandské oblasti Marlborough zas na Sauvignon blanc a například v jihozápadním Štýrsku zas na odrůdu Blauer Wildbacher, kterou zde dělají v mnoha barevných i chuťových odstínech.
Frankovka bývá u nás opomíjenou odrůdou, nese si totiž pověst tvrdých, tříslovitých vín. Důvodem je častý prodej mladých nevyzrálých vín této mnohdy podceňované odrůdy.
„V našich končinách (v Modrých horách) má Frankovka velký potenciál, pokud se nepěstuje na kvantitu, ale na kvalitu a dostane odpovídající péči také při zpracování. V porovnání s ostatními modrými odrůdami se vyznačuje vyšší kyselinkou a dozrává později, proto se úroda musí redukovat a nechat jí čas na vinici, v sudu i v lahvi“ , říká Honza Stávek.
Chytrý Honza (Stávek) z Modrých hor se tedy soustředí na Frankovku. Díky své Bílé Frankovce vytvořil celou paletu barev a stylů vín z modré odrůdy Frankovka. V kategorii tichých vín z ní tedy vyrábí bílé, růžová a několik druhů červených vín a růžový sekt.
To, že to Honza Stávek dělá dobře, potvrzuje např. i úspěch v soutěži Vinařství roku, kde získal celkové prvenství a pro své vinařství vybojoval titul
Vinařství roku 2017. Zároveň obhájil vítězství v kategorii malá vinařství s produkcí do 50.000 litrů vína, kterou opanoval i v roce 2016.
O vinařství J. Stávek
Rodinný podnik sídlí v Němčičkách na č. p. 176, v prostorách Vinařského dvora, statku postaveného pradědečkem dnešního vinaře Jana Stávka Františkem Kopřivou v roce 1898. Vinařská tradice v rodině Kopřivů měla již tehdy hlubokou historii. František Kopřiva byl ale ve dvacátých letech dvacátého století v okolí obzvlášť vyhlášeným vinařem, jeho vína se dodávala na stoly měšťanů pražských, ale například také do Vídně. Pradědeček František dal také základ rustikálnímu cuvée
Karmazín. Hosté se ke Kopřivům sjížděli nejen za výborným vínem, ale také kvůli vynikající kuchyni prababičky Marie Kopřivové. V roce 1913 se Františkovi a Marii narodil syn Boleslav Kopřiva, který o Vinařský dvůr a vinaření pečoval dál. Ve stejném roce se na druhém konci obce Němčiček narodil v rodině prostého viničního dělníka Josef Stávek.
Jožka Stávek byl malým vinařem, ale o to více společenským a veselejším člověkem. Ostatně jeho šibalsky dlouho zatajovaným receptem je
cuvée Dědova večerka. Během svého života vychoval tři syny, tři dcery a dvanáct vnoučat, kteří se téměř všichni v dnešní době vinařstvím zabývají. Jožkův syn Jaroslav Stávek se přiženil právě do rodiny Kopřivů a vinaření na Vinařském dvoře převzal. Z jeho vinaření vyplynulo cuvée
Áčko, které odraží styl jeho oblíbených vín.
Momentálně Vinařský dvůr vede čtvrtou generací Jaroslavův nejmladší syn Jan, který se v roce 2020 stal
Enologem roku! V roce 2013, na stoleté výročí narození dědečka Boleslava Kopřivy a dědečka Josefa STÁVKA, se vinařství přejmenovává z názvu Vinařský dvůr na VÍNO J. STÁVEK.
JAK JSME SE POZNALI S HONZOU STÁVKEM
Honza Stávek z Němčiček je velmi sympatický mladý muž s obrovským úsměvem na tváři a jiskrou v oku. Pro vinařinu je absolutně zapálený a kromě svého domácího vinařství se stará o rozkvět ostatních vinařů v okolí skrze sdružení VOC Modré hory, kterého je předsedou.
Poprvé jsme se poznali tak, že nám udělal piknik a představení svých vín ve vinici, za kterou navíc zapadalo sluníčko. Tehdy jsem mu řekla, že mým favoritem z jeho portfolia je jednoznačně ROSÉ RŮŽENÝ (tehdy ročník 2011). Odpověděl mi:
„i Vašemu tatínkovi včera moc chutnal.“ :-)