Best of... LUZÓN
Best of... LUZÓN

Best of... LUZÓN

Představujeme vám to nejlepší z vinařství BODEGAS LUZÓN z nejlepších viničních poloh málo známé španělské apelace Jumilla DO, jejíž hvězda strmě stoupá vzhůru.

V kolekci najdete dvojici významných modrých odrůd horkého trojúhelníku Španělsko - jižní Francie - Sardinie (a dalších ostrovů v tomto prostoru), a sice Monastrell (Mourvédre) a Garnacha (Grénache Noir).

Čekají na vás tmavě červené sametové chutě jižní Evropy s kořeněnými a vanilkovými tóny. Višně, ostružiny, čokoláda, hřebíček a lékořice. Navíc alkohol u těchto vín se pohybuje mezi 14 a 15 %, ale ani ho tam nepoznáte, protože je perfektně zakomponován v chuti. Pojďte se s námi ponořit do teplého Středozemního moře...

 

JAK SE PONOŘIT DO KOLEKCE BEST OF... BODEGAS LUZÓN?

Vypili jsme pro vás

Degustaci začněte vínem Castillo de Madax, voní po jehličí, chuť má ovocnou s višňovými tóny a jeho příjemná kyselinka vám pomůže zdolat například vepřové výpečky nebo grilované kuře s nakládanými cibulkami.

 

Finca La Solana svou zakulacenou chutí připomene švestky a čokoládu s jemnými toastovými nuancemi. Luxusní bude ke švestkám pečeným ve slanině.

 

Luzón Colección - Monastrell je víno tmavě inkoustové barvy. V chuti je extrémně suché s tóny černé švestky, v závěru je lehce slané a kořenité - asi jako když kousnete do hřebíčku. Pokud ještě nemáte dojedené to grilované kuře, otevřete si k němu i tuto lahev ;-).

 

Luzón Roble je vyroben ze 100 % Monastrellu, "roble" je takový předstupeň stupně "crianza" a znamená, že víno leželo v sudu jen velmi krátkou dobu - pouhé 3 měsíce. Toto víno má neproniknutelně tmavou barvu, v chuti i ve vůni višně, čokoládu, kávu a badyán. Jemná toastová chuť způsobuje nasládlost na patře. Perfektní bude k přes noc pečenému hovězímu masu s kakaem a badyánem.

 

Garnacha Tintorera ležela v sudu o něco déle. V chuti je toto víno velice výrazné s výraznými tříslovinami a tóny lékořice a eukalyptu. Jak jsme se s Radkem shodli, je to víno "pro ty, kdo to mají rádi." Zkuste si s vínem v ústech pohrát, překvapí vás, jak zajímavé škály chutí může tříslo dosáhnout.

 

Luzón Crianza je směs Monastrellu (80 %) a Syrahu (20 %). Víno je pěkně kulaté s výraznými tříslovinami, na patře připomene ostružinovou marmeládu s dlouhou nasládlou kořenitou dochutí. Více o vínech typu "roble" a "crianza" se dozvíte na stránkách jednotlivých vín.

 

O VINAŘSTVÍ BODEGAS LUZÓN

Vinařství BODEGAS LUZÓN bylo založeno v roce 1916 a vlastní více než 500 ha vinic v apelaci Jumilla DO, v oblasti širých plání a údolí. Podnebí v tomto regionu je slunné, suché s malými srážkami, které nedosahují ani 300 litrů na metr čtvereční za rok. Průměrná teplota oblasti je 16 stupňů Celsia. Zimy jsou chladné. Teploty padají až k nule. Léta jsou horká. Teploměr často ukazuje více než 40 stupňů. Půdní profil vykazuje velký podíl křídy, jejíž retenční vodní kapacita a střední propustnost pomáhají révě přežít při dlouhodobém suchu. Ve vinařství BODEGAS LUZÓN si zakládají především na dobrém zrání vín v kvalitních sudech z francouzského a amerického dubu - mají jich okolo 2 400.

 

APELACE JUMILLA DO

Na každého jednou dojde... Phyloxéra!

Naši novou apelaci Jumilla DO najdeme na náhorní plošině v jihovýchodním Španělsku v oblasti Murcia. Je obklopena horami Castille – La Mancha a vinice se proto nacházejí v nadmořské výšce 400 – 900 m. Klima v oblasti se třemi tisíci registrovaných vinařů je již kontinentální, nicméně ovlivňované blízkostí Středozemního moře – slunné (3 000 slunečných hodin za rok) a suché. Půda v oblasti je chudá na organickou složku, kamenitá, písčitohlinitá, bohatá na vápenec. Dozrávají zde proto hrozny s vysokou koncentrací cukru, dobrou kyselinkou a tlustou šlupičkou.

Monastrell, známý také pod francouzským názvem Mourvédre, je odrůdové číslo jedna Jumilly, s 85 % osázených vinic v oblasti jasně vede. Monastrell je zároveň třetí nejpěstovanější odrůdou ve Španělsku vůbec, je to tím, že mimo jiné dobře snáší sucho. Chuť Monastrellu bývá často zemitá s jemnými tóny vyzrálých červených bobulí.

Garnacha bývá označována za nejrozšířenější modrou odrůdu na světě. Synonym pro ni najdeme bezpočet - nejznámější Grenache Noir se používá ve Francii nebo třeba Cannonau na Sardinii. Garnacha dozrává pozdě, takže potřebuje horké, suché podmínky. Garnachu často najdete v cuvée s odrůdami jako je Syrah nebo Tempranillo. Obecně mívá pikantní chuť, která připomíná tmavé ovoce s něčím lehce štiplavým (například s bílým pepřem).

V 19. století byla Jumilla překvapivě ušetřena nákazy Phyloxérou. A region tak zaznamal skvělý ekonomický růst. Vinaři nemuseli využívat americké podnože jako ve zbytku Evropy. Štěstí však trvalo jen do roku 1989, kdy Mšička neočekávaně uděřila, zničila vinice a na příští dlouhá léta se produkce snížila o 60 %. Obnova stála nemalé investice, ale produkce postupně stoupá, stejně jako hvězda apelace Jumilla DO.

Hodnocení

22.03.2021

15.12.2020

21.11.2020

15.11.2020

15.09.2020

10.09.2020

31.07.2020

celkové hodnocení vín velmi dobré

  • 1 z 1 zákazníků ohodnotilo tento produkt jako užitečný.

O vínech v kolekci

Zákazníci, kteří koupili tento produkt, si také zakoupili:

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.