

V kolekci najdete dvojici významných modrých odrůd horkého trojúhelníku Španělsko - jižní Francie - Sardinie (a dalších ostrovů v tomto prostoru), a sice Monastrell (Mourvédre) a Garnacha (Grénache Noir).
Čekají na vás tmavě červené sametové chutě jižní Evropy s kořeněnými a vanilkovými tóny. Višně, ostružiny, čokoláda, hřebíček a lékořice. Navíc alkohol u těchto vín se pohybuje mezi 14 a 15 %, ale ani ho tam nepoznáte, protože je perfektně zakomponován v chuti. Pojďte se s námi ponořit do teplého Středozemního moře...
Vypili jsme pro vás
Degustaci začněte vínem Castillo de Madax, voní po jehličí, chuť má ovocnou s višňovými tóny a jeho příjemná kyselinka vám pomůže zdolat například vepřové výpečky nebo grilované kuře s nakládanými cibulkami.
Finca La Solana svou zakulacenou chutí připomene švestky a čokoládu s jemnými toastovými nuancemi. Luxusní bude ke švestkám pečeným ve slanině.
Luzón Colección - Monastrell je víno tmavě inkoustové barvy. V chuti je extrémně suché s tóny černé švestky, v závěru je lehce slané a kořenité - asi jako když kousnete do hřebíčku. Pokud ještě nemáte dojedené to grilované kuře, otevřete si k němu i tuto lahev ;-).
Luzón Roble je vyroben ze 100 % Monastrellu, "roble" je takový předstupeň stupně "crianza" a znamená, že víno leželo v sudu jen velmi krátkou dobu - pouhé 3 měsíce. Toto víno má neproniknutelně tmavou barvu, v chuti i ve vůni višně, čokoládu, kávu a badyán. Jemná toastová chuť způsobuje nasládlost na patře. Perfektní bude k přes noc pečenému hovězímu masu s kakaem a badyánem.
Garnacha Tintorera ležela v sudu o něco déle. V chuti je toto víno velice výrazné s výraznými tříslovinami a tóny lékořice a eukalyptu. Jak jsme se s Radkem shodli, je to víno "pro ty, kdo to mají rádi." Zkuste si s vínem v ústech pohrát, překvapí vás, jak zajímavé škály chutí může tříslo dosáhnout.
Luzón Crianza je směs Monastrellu (80 %) a Syrahu (20 %). Víno je pěkně kulaté s výraznými tříslovinami, na patře připomene ostružinovou marmeládu s dlouhou nasládlou kořenitou dochutí. Více o vínech typu "roble" a "crianza" se dozvíte na stránkách jednotlivých vín.
Vinařství BODEGAS LUZÓN bylo založeno v roce 1916 a vlastní více než 500 ha vinic v apelaci Jumilla DO, v oblasti širých plání a údolí. Podnebí v tomto regionu je slunné, suché s malými srážkami, které nedosahují ani 300 litrů na metr čtvereční za rok. Průměrná teplota oblasti je 16 stupňů Celsia. Zimy jsou chladné. Teploty padají až k nule. Léta jsou horká. Teploměr často ukazuje více než 40 stupňů. Půdní profil vykazuje velký podíl křídy, jejíž retenční vodní kapacita a střední propustnost pomáhají révě přežít při dlouhodobém suchu. Ve vinařství BODEGAS LUZÓN si zakládají především na dobrém zrání vín v kvalitních sudech z francouzského a amerického dubu - mají jich okolo 2 400.
Na každého jednou dojde... Phyloxéra!
Naši novou apelaci Jumilla DO najdeme na náhorní plošině v jihovýchodním Španělsku v oblasti Murcia. Je obklopena horami Castille – La Mancha a vinice se proto nacházejí v nadmořské výšce 400 – 900 m. Klima v oblasti se třemi tisíci registrovaných vinařů je již kontinentální, nicméně ovlivňované blízkostí Středozemního moře – slunné (3 000 slunečných hodin za rok) a suché. Půda v oblasti je chudá na organickou složku, kamenitá, písčitohlinitá, bohatá na vápenec. Dozrávají zde proto hrozny s vysokou koncentrací cukru, dobrou kyselinkou a tlustou šlupičkou.
Monastrell, známý také pod francouzským názvem Mourvédre, je odrůdové číslo jedna Jumilly, s 85 % osázených vinic v oblasti jasně vede. Monastrell je zároveň třetí nejpěstovanější odrůdou ve Španělsku vůbec, je to tím, že mimo jiné dobře snáší sucho. Chuť Monastrellu bývá často zemitá s jemnými tóny vyzrálých červených bobulí.
Garnacha bývá označována za nejrozšířenější modrou odrůdu na světě. Synonym pro ni najdeme bezpočet - nejznámější Grenache Noir se používá ve Francii nebo třeba Cannonau na Sardinii. Garnacha dozrává pozdě, takže potřebuje horké, suché podmínky. Garnachu často najdete v cuvée s odrůdami jako je Syrah nebo Tempranillo. Obecně mívá pikantní chuť, která připomíná tmavé ovoce s něčím lehce štiplavým (například s bílým pepřem).
V 19. století byla Jumilla překvapivě ušetřena nákazy Phyloxérou. A region tak zaznamal skvělý ekonomický růst. Vinaři nemuseli využívat americké podnože jako ve zbytku Evropy. Štěstí však trvalo jen do roku 1989, kdy Mšička neočekávaně uděřila, zničila vinice a na příští dlouhá léta se produkce snížila o 60 %. Obnova stála nemalé investice, ale produkce postupně stoupá, stejně jako hvězda apelace Jumilla DO.
celkové hodnocení vín velmi dobré