BARIK x NEBARIK

BARIK x NEBARIK
BARIK x NEBARIK

Průřezová kolekce 6 různých podob Chardonnay. Polovina je složena z čistých, nedokrášlených Chardonnay, druhá polovina byla pomazlena dubem.

Běžná cena
Zisk korků: 52
1 699 Kč
Množství:

Kód: BOX-224

Obsah kolekce

Připravili jsme vám tři kolekce ukázkových Chardonnay - jednu složenou jen z čistých, nepřikrášlených Chardonnay, druhou kolekci vonící po vanilce, karamelu a opékané topince s máslem (vína byla školena v dubových sudech) a

Třetí ko-lekci máme tady. Je pěkně průřezová
- takový Barik x Nebarik rychlokurz ;-)


Chardonnay patří mezi 6 nejpěstovanějších odrůd na světě. Je to způsobeno tím, že ze všech bílých odrůd má Chardonnay nejuniverzálnější charakter. Daří se mu na široké škále terroirů - v chladnějších (Chablis) i teplejších oblastech (Kalifornie). Vyrábí se proto prakticky po celém světě. Chardonnay je ale také velice tvárná odrůda. Umožňuje vinařům pohrát si s ním, krášlit ho, školit ho a předvést jeho různé podoby a styly - od minerálních vín (Chablis) , v jejichž chutích cítíte křídový prach, přes aromatičtější vína s tóny tropického ovoce (Morava), až po extravagantní, dubem pomazlená novosvětská vína.

Když jsme s Víno-klubem začínali, bylo ještě Chardonnay na světovém trůně. Ve světě bylo na vrcholu už v 90tkách, u nás trochu později. Vinaři se předháněli v jeho výsadbě, produkci a zejména pak v "dokrášlování" dřevem s využitím různých (i různě nákladných) praktik, až toho bylo prostě příliš. A čeho je moc, to se časem přepije a přestane být cool. Vzniklo dokonce hnutí ABC - "Anything But Chardonnay", které sdružuje pravověrné a aktivní odpírače Chardonnay.

Pojďme založit malou frakci Víno-klubu s názvem Make Chardonnay Cool Again (MCCA) ;-) Už dlouho jsme totiž neměli tak dobrý výukový materiál, jaký teď máme k Chardonnay!!!

3 UKÁZKOVÁ NEBARIKOVÁ VÍNA

mineralita

Jestli máme začít logicky podle obsahu cukru, musíme si jako první otevřít nejznámější francouzské Chardonnay, které dostalo jméno podle oblasti Chablis. Pokud máte rádi suchá suchá (suchá) vína, s Chablis neuděláte nikdy chybu. Chablis vyniká vysoce minerální chutí. V našem vzorku Chablis z Domain Fevre se odráží hlavně tóny křídového podloží.

aromatičnost

Novosvětská vína, pokud nejsou bariková (na americkém trhu jsou "unoaked" Chardonnay v podstatě neprodejná, protože spotřebitelé jej bez chuti vanilky a toastu na patře nedokáží identifikovat), bývají kulatá a chutnají po vyzrálém exotickém ovoci - vyzkoušejte to na našem vysokohorském Chardonnay z vinařství Finca el Origen, vinice v nadmořské výšce 1200 m produkují hrozny s dobrou kyselinkou, víno má proto čerstvý, svěží, živý projev.

šťavnatost

Aromatická a šťavnatá Chardonnay pak najdete u nás, ve střední Evropě - ochutnejte moravské Chardonnay z tratí Vracov a Klínky od Zámeckého vinařství Bzenec.

3 UKÁZKOVÁ BARIKOVÁ VÍNA

novosvětská vína ve starosvětském stylu

Na porovnání jsme vám zařadili elegantní, rukou ženy v tradičním burgundském stylu vyrobené, Chardonnay z novozélandského vinařství Anna´s Way (zrálo 6 měsíců ve francouzském dubu) a méně uhlazené, ovocnější Ventisquero - Chardonnay Reserva z Chile, které také zrálo 10 měsíců ve francouzském dubu.

barikované Chardonnay z Moravy

Také na Moravě se víno krášlí pomocí sudů. Ochutnejte barikované Chardonnay z Mikrosvínu, Rosentické, 2017, které zrálo v bariku stoprocentně (nové sudy). Objevíte tóny karamelu a lískového oříšku, café latté, jak my říkáme ;-)

VŠECHNO, CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O SUDECH

Barik je dubový zevnitř vypálený (vytoastovaný) nebo nevypálený sud o objemu 225 litrů, který se používá k vyzrávání vín. Školením v sudu získává víno aroma v závislosti na typu sudu, délce zrání v něm a intenzitě jeho vypálení. Roli hraje také, jaká část z celkového objemu vína v sudu zrála - zda 100 % nebo jen určitý podíl.

Z pohledu výroby se ukázalo jako ideální prostředek zpracování vína dřevo z dubu. Využívá se především dřevo amerického bílého dubu (= americký dub), ze stromů starých alespoň 70 let, a dřevo evropského dubu letního nebo zimního (= francouzský dub) – u nich se stáří stromu pohybuje od 100 let výše. Dubová prkna se pak nechávají zrát (několik let na slunci, nebo kratší dobu v peci). Z jednoho stromu je pak možné vyrobit pouhé dva sudy.

Nákladná výroba sudu se odráží i na jeho ceně – jeden sud vyjde vinaře na cca 20 000 Kč a smí být naplněn pouze třikrát. Z toho je patrno, že každý vinař si dobře rozmyslí, jaké víno má dobrý potenciál pro krášlení barikem.

Vypálení, pokud se vůbec provádí, provádí se ve čtyřech stupních intenzity od lehkého (light), kdy je barva vnitřku sudu stále ještě dost světlá, po těžké (heavy), které opravdu vypadá jako ohořelý kus dřeva.

Během zrání víno ze dřeva sudu absorbuje aromatické látky, jako je vanilin, laktony (vyskytují se u neopáleného nebo lehce opáleného dřeva předávají vínu dřevité tóny a vanilkové, někdy až kokosové aroma), třísloviny a sacharidy (u středně vypálených sudů - dodávají sladké tóny karamelu a pražených mandlí), dehtové látky (u těžce opálených sudů – kořenité aroma hřebíčku, skořice, a také kouřové aroma toastu).

Víno, které zraje v sudu z nového dubového dřeva, v něm získává toastové tóny. Francouzský dub předává vínu kouřově, toastové, zakulacenější aroma. Víno z amerického dubu je pikantnější, štipkavější, vanilkovější.

Důležité je také, zda je sud starý či nový. Případně, o kolikáté ze tří použití se konkrétně jedná. (Po červených vínech bývá často sud naplněn nějakým pěkným destilátem, třeba brandy nebo rumem.)

Hodnocení

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.