Na naše první červené KLUB-VÍNO jsme si vybrali "surovinu" od Jirky Horta, který se už před několika lety rozhodl, že si svá červená bude vyrábět ve Francii. Spolupracuje tam s francouzským vinařem Tierrym Tastym z Corbieres - jedné z nejlepších apelací Languedocu. Zajímavostí je, že teplota vína, které si převáží z Francie do Čech, se po dlouhé cestě zvýší jen o jeden stupeň Celsia.
Zpět ke KLUB-VÍNU. Našim cílem bylo vyrobit plné víno, ovocně sametové chuti s kořenitějšími a teplejšími tříslovinami. Spíš takový elegantnější a pitelnější Rhona-styl. Jirka nás při míchání skvěle vedl, abychom nemíchali jabka s hruškama a udrželi výrobní cenu vína v únosných mezích.
Ochutnali jsme celkem 10 druhů vín z tanků i ze sudů, a to i v různých kupážích odrůd, ze kterých jsme pak v odměrných válcích namíchali 7 verzí našeho cuvée. Mým největším zážitkem bylo zjištění, jak moc může ovlivnit finální chuť vína, když tam přidáte jen o procento víc výrazného vína, než jeho celková struktura unese. Se 2 % doplňujícího vína byl výsledek téměř nepitelný, protože se ve víně obě chutě popraly. Ovšem pouhé 1 % celek příjemně dokořenilo tak, jak jsme si na začátku naplánovali.
Proč se naše KLUB-VÍNO jmenuje CUVÉE 366?
Inu, mohlo se jmenovat TANK 16, ze kterého pochází 80% "základ" vína. To nám ale přišlo vtipné jenom chvíli po výsledném míchání a zřejmě na to měl vliv alkohol obsažený v naší krvi.
Název CUVÉE 366 vychází z podílů jednotlivých složek KLUB-VÍNA, jehož recepturu jsme si tím dobře zapamatovali:
300 ml z tanku 16
60 ml z tanku 25
6 ml z tanku 10
Celkem 366 ml -> Cuvée 366.
Přišlo nám to příhodné i kvůli tomu, že příští rok je přestupný, má tedy 366 dní, a my jsme si dali za cíl vyrobit červené víno na každý den ;-)
V limitované edici KLUB-VÍNO bylo vyrobeno 1501 lahví. Každá má číslovaný korek. Své číslo se tak dozvíte až po otevření lahve. Jestli najdete č. 1, dejte nám vědět ;-)
Chtěli bychom moc poděkovat Jirkovi Hortovi za to, že nám zprostředkoval tento životní zážitek, že s námi měl nekonečnou trpělivost s laděním všech detailů, ale hlavně za finální výsledek, na který jsme moc pyšní.
Na zdraví!
ANALYTIKA:
13,5 % alkoholu, 0,5 g/l zbytkového cukru, 4,9 g/l kyselin