O VINAŘSTVÍ COCKBURN´S
Vinařství Cockburn´s bylo založeno v roce 1815 vojákem Robertem Cockburnem. Nejdůležitější vinice, která tvoří základ těchto dezertních vín, se nachází v horní části oblasti Douro v Quinta dos Canais. Je tam 261 hektarů, které jsou z 27 % osázeny odrůdou Touriga Franca a z 30 % odrůdou Touriga Nacional, o jejíž záchranu se Cockburni zasloužili. Dnes patří tato odrůda k těm nejlepším v oblasti. Vinařství Cockburn´s se také vyzbačuje rekordem v počtu dřevěných sudů, kde portské zraje. Mají tolik sudů, že uživí i tým vlastních bednářů, kteří sudy vyrábí, ale neustále i opravují.
V roce 2010 koupila vinařství Cockburn´s rodina Symingtonů (sympatičtí majitelé vinařství Graham´s) a rozhodla se oprášit jeho slávu pod svými křídly. Je vidět, že to funguje, mimo jiné na získaných mezinárodních oceněních - viz medaile této Rezervy.
COCKBURN´S RESERVE
Cocburn´s víno typu RESERVE představili v roce 1969 a od té doby se to stalo standardem v těch nejlepších domech. Jsou to vína z nejlepších vinic, z nejlepších poloh s nejstaršími keři. Rezervy jsou koncentrovanější a bohatší v chuti, v sudech také zrají déle (4 - 5 let).
Cockburn´s Reserve může být krásnou sladkou tečkou po večeři samotné nebo jako doprovod poctivých čokoládových dezertů s oříšky nebo k sýrům. Přestože se obecně radí podávat portské při pokojové teplotě, nás portugalští vinaři nabádali k tomu, abychom ho servírovali vždy chlazené na 16 - 18°C, protože jen tak vynikne jeho svěžest a ovocnost.