Konečně vám představujeme nové, mladé a perspektivní mikro, či spíše (jak sami říkají) - nano vinařství: ŠVÁSTA A KADLEC. Kluci z Rakvic, kteří jsou vyobrazeni i na svých super etiketách, kde kombinují moderní design s odkazem na tradice (modrotisk). Podobně jako k etiketám přistupují i ke svému vinaření, ve kterém navazují na zkušenosti svých otců a dědů, na něž aplikují moderní poznatky.
Igora Švástu znám od dětství, hodně jsme toto spolu protancovali a vypili (nebo naopak :-) Fakt mě potěšilo, že svou energii konečně napnul do sklepa (ve vinici se prý více napíná Honza Kadlec ;-)
Kluci hospodaří na 2 ha vlastních vinic v okolí Rakvic a s odrůdami, které pro svou (s)potřebu vysadili jejich otcové a dědové. Do portfolia dokupují ty, které mají rádi a které jsou v daném místě nejlepší (jako třeba hrozny mojí Pálavy z Pálavy ;-)
Přechutnala jsem jim sklep tam a zase zpátky a vybrala jsem vám k seznámení těchto 6 vín (všechna jsou z ročníku 2019):
- vynikající, fakt ukázkový Veltlín! S jemnou pepřovou linkou, ale ne tak výraznou kyselinkou jako v Dolním Rakousku. Určitě si na něm pochutnáte, doporučuji nejen ke chřestu. Na základě vypití tohoto vzorku jsem se rozhodla napsat Ódu na Veltlín, který se teď stává mou nejoblíbenější odrůdou.
- super svěží, lehce broskvičkový Hibernal, který mě zaujal hlavně tím, že je fakt suchý (a ne polosuchý, jak se často dělá tak mezi). Výborné pití pro tyto teplé (nejen májové) dny.
- Sauvignon je z vybraných suchých bílých vín nejpřísnější, vyladěn do zelených tónů mladých černorybízových lístečků.
- následují dvě odrůdy z burgundské rodiny: ovocnější Rulandské šedé (žlutá jablka) a toastovější Chardonnay (uzené máslo, lískový oříšek). První bez sudu, druhá se sudem. Je krásné si je porovnat vedle sebe. Obě mají příjemnou svěží kyselinku v dochuti.
- a konečně, víno na terasu, zahradu a časem věřím, že i k bazénu, výborná jahodová růžová Frankovka. Doporučuju hodně vychladit a se zvyšující se venkovní teplotou přidávat led nebo mražené jahody rovnou do skleničky. Tohle víno to snese. Dále ho vřele doporučujeme (já a Lucka) k ještě teplému roastbeefu.