PRAHA 1 -  | PO - ČT  | 9 hod - 21 hod | PÁ | 9 hod - 19 hod

CHÝNĚ -   | PO - PÁ | 8 hod - 15 hod

BRNO -  | PO - PÁ | 15 hod - 20 hod

Odrůdy
VÍNA (2867) KOLEKCE (20) ALKOHOL POCHUTINY DEGUSTACE

VŠECHNY AKCE KTERÉ U NÁS CHYSTÁME

VINOMAT
 

Best for... CHŘEST

Nejlepší vína k nejlepší zelenině!

Chřestu se přezdívá král zeleniny, zejména pro jeho léčivé a regenerační účinky. Je to ovšem i gastronomická pochoutka, která má různorodé využití. Její čas právě nadešel. Vybrali jsme Vám zelenkavá vína, která se s ním nejlépe snoubí.

Fink - Wachau Grüner Veltliner - Alte Reben Domaine du Colombier - Sauvignon Gris - Vin de Pays du Val de Loire Pieropan - Soave Classico DOC Domaine Félines Jourdan - Picpoul de Pinet - AOP Picpoul de Pinet Kerner - kabinetní Pálava
Víno
Katalogové číslo: BOX-3533
Cena za kolekci: 1 299 Kč nebo 4 123 korků
Zisk korků za balení: 40

VYPRODÁNO

OBSAH KRABICE

  • RAK - Fink - Wachau Grüner Veltliner - Alte Reben ,
    Víno světle žluté barvy, silné, harmonické. Suché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaNevyplněná hvězdička (68)
    88  
    (objem: 0,75 l)
     
  • FRA - Domaine du Colombier - Sauvignon Gris - Vin de Pays du Val de Loire, 2014
    Odrůda Sauvignon v obou podobách je charakterizována tóny černého rybízu, grapefruitu, v některých ročnících se objevují kouřové tóny. Víno je svěží, se šťavnatými kyselinkami, s aromatikou po exotickém ovoci, ale také s delikátními květinovými podtóny.<
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaPůlhvězdička (14)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
  • ITA - Pieropan - Soave Classico DOC,
    Svěží a minerální Soave, to nejlepší z Itálie. I přes svoji slávu si stále drží velmi dobrou cenu. Hrozny pochází až z 60-letých vinic odrůd Garganega a Trebbiano z centra Soave Classico. Suché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaNevyplněná hvězdička (15)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
  • FRA - Domaine Félines Jourdan - Picpoul de Pinet - AOP Picpoul de Pinet, 2013
    Víno průzračné žluté barvy s nazelenalými odlesky můžeme bez nadsázky nazvat „středomořským ryzlinkem“. Překvapuje svou suchou, osvěžující chutí podkreslenou tóny květin, citrusů a bylinek. Suché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaPůlhvězdička (34)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
  • ČR - Hort - Kerner - kabinetní,
    Víno má žlutavou barvu se zelenými odlesky. Vůně je šťavnatě ovocná, intenzivní, s tóny liči. Chuť je velmi osvěžující s tóny pomela. Zbytkový cukr krásně vyrovnává šťavnatá kyselinka. Polosuché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaNevyplněná hvězdička (73)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
  • ČR - Trpělka & Oulehla - Pálava, 2013
    Netradičně suché víno z odrůdy Pálava. Vynikne svojí výraznou aromatickou po keři růží. V chuti je víno příjemné a lehce nazrálé. Suché.
    HvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaHvězdičkaNevyplněná hvězdička (68)
     
    (objem: 0,75 l) 
     
 

CHŘESTOVÁ SEZÓNA


Chřest je úžasná zelenina s regeneračními a léčivými účinky. Obsahuje velké množství vody, bílkovin i vlákniny a hodně málo tuků a sacharidů. Výhodou je, že se ho můžete přejíst do sytosti, protože má málo kalorií!

CHŘESTOVÁ VÍNA KE CHŘESTOVÉMU MENU


Můžete si pochutnat na chřestových polévkách, salátech, rizotu, chřestu vařeném s holandskou omáčkou, smaženém nebo restovaném. Ale co k tomu pít? Chřest má rád aromatická, mladá, křupavá, plná, gastronomická vínka.

DOPORUČENÁ VÍNA K VYBRANÝM CHŘESTOVÝM SPECIALITÁM


1/ Klasikou chřestových pokrmů je vařený chřest s holandskou omáčkou. K tomu se vždy hodí klasický rakouský jemně pepřový Veltlín, třeba můj oblíbený od Finka.

2/ Novinkou v naší nabídce je mladý a aromatický Sauvignon šedý od řeky Loiry, který půjde k chřestu s pošírovaným vejcem nebo třeba k chřestovému závinu s rebarborou.

3/ Výborné italské Soave se Vám v ústech nejlépe zasnoubí s chřestovým rizotem na víně s parmazánem nebo pecorinem.

4/ Slavný Picpoul od vinařky Claude Jourdan je naše chřestová stálice. Tím, že pochází od moře, se velmi dobře hodí k rybím pokrmům s chřestem, např. s takovým mořským vlkem na másle s citronovou trávou a zeleným chřestem je v naprostém souznění.

5/ Nový lehký Kerner od Horta s tóny pomela a pomeranče bude ideální k lehkým chřestovým předkrmům, např. k salátu z bílého chřestu marinovaném v citronovo-pomerančové šťávě podávaném na listovém salátu.

6/ Díky výrazné aromatice i kyselince Trpělkovo-Oulehlovy suché Pálavy ji můžete kombinovat k exotičtějším a pikantnějším chřestovým pokrmům, jako např. k salátu s čerstvým chřestem, mořskou řasou a zázvorem nebo k chřestovému sushi.


Další osvědčené kombinace, které se nám pro tentokrát nevešly do kolekce, jsou tyto:

chřest s kozím sýrem + VIOGNIER
chřest s tuňákem a lososem + ROSÉ, např. Chateau Bas d´Aumelas
chřest se sušenou španělskou šunkou + silnější (tmavší) ROSÉ, např. Tavel
!!! omeleta s chřestem + (překvapivě) ČERVENÉ, ideálně Clos Bagatelle - A l'Origine

CHŘEST = ASPARAGUS


Latinský název asparagus pochází z řeckého slova asparagos, což v překladu znamená výhonek nebo ratolest. České označení pro chřest vzniklo v době, kdy byl chřest jednou z rostlin, které měly chránit před "chřastnutím hromu".

„Zelenina králů“ či „máslo mezi zeleninou“ – tak se často chřestu přezdívá. Bílé, zelené nebo dokonce fialové hlavičky této jarní zeleninové vlaštovky se v našich podmínkách se sklízí v období od dubna do půlky června. Chřest se pěstuje na řádcích, které připomínají brambořiště, pod černou fólií. Největším exportérem chřestu je Francie, Belgie a Itálie. V posledních letech se ale čím dál častěji setkáváme s českým chřestem, který bývá díky kratší vzdálenosti pro transport daleko čerstvější než ten z dovozu.

Čerstvý chřest je pěkný, 1 cm tlustý, pevný a snadno se zlomí, takže pokud najdete v regálu v supermarketu nějakou gumovou vyžli (nedej bože s hnědými skvrnami), nechte ji tam raději ležet.

Zdřevnatělé konce před úpravou odřízněte a výhonky krátce povařte ve směsi vody, bílého vína, vymačkaného citrónu, soli, pepře a bobkového listu. Doba vaření závisí na typu chřestu. Zelený chřest stačí jen na několik minut ponořit do vařící vody, bílý chřest je třeba povařit o pár minut déle. Chřest můžete vařit, smažit, zapékat i grilovat. Jezte ho samostatně jako základní ingredienci pokrmu, hodí se ale i do salátů nebo k masu.

Chřest lze upravovat i do sladka (pokud máte dobrou chuťovou zkušenost chřestovo-jahodovým závinem, napište nám do redakce, vaším zážitkem se rádi poučíme, nadchneme a s radostí jej uveřejníme!) Jemná chuť chřestu však nejlépe vynikne s máslovými nebo sýrovými omáčkami v doprovodu s mladým svěžím bílým vínem.

Taková romantická jarní chřestová večeře může skončit nebývalým úspěchem. O chřestu se od nepaměti tvrdí, že má afrodiziakální účinky… I kdyby to ale nebyla pravda, nenápadné výhonky rostliny s latinským názvem Asparagus officinalis jsou skutečně darem z vitamínových nebes.

Chřest lékařský na organismus působí léčivě a regeneračně. Od Antiky jsou známé jeho močopudné vlastnosti, které už 2. století n. l. popsal římský lékař Galén. Konzumace chřestu zlepšuje fyzickou i psychickou kondici a pozitivně ovlivňuje krvetvorbu. Posledním „chřesticím“ objevem je blahodárný efekt chřestu při kocovině! Výtažky z chřestu prý obsahují vysoké procento enzymů, které odbourávají alkohol, což se nám akorát hodí! S malou nadsázkou, co si v krabici vypijte, to si pak chřestem odbouráte;)

Prostě a jednoduše

Chřest na jaře the best!




 
Mohlo by Vám také chutnat
 

DISKUZE K VÍNU

 
 

Nebyly nalezeny příspěvky k vybranému zboží!

PŘIDAT NÁZOR


Vkládat příspěvky do diskuze mohou pouze přihlášení uživatelé.

GoPay

Vyrobil: Zengon s.r.o.

Víno-klub.cz, s.r.o.  Benediktská 3,  110 00 Praha 1     Objednávky a zákaznická linka: + 420 724 239 045