Poznejte vína ze tří argentinských oblastí: Mendoza + Patagonie + La Rioja Argentina
Mendoza je největší a nejslavnější argentinskou vinařskou oblastí. Pěstuje se zde 70 % veškeré argentinské vinné produkce. Zdejší nejvýznamnější odrůdou je samozřejmě Malbec, který se zde pěstuje na 190.000 hektarech.
Mendozu v této kolekci reprezentuje jedno z nejstarších a nejprestižnějších argentinských vinařství - Pascual Toso, které založil imigrant z italského Piemontu a které už bylo v Londýně na výstavě IWSC dvakrát vyhlášeno jako Nejlepší argentinské vinařství roku (2007 a 2016).
Patagonie, chladnější pouštní oblast, je nejjižnější oblast Jižní Ameriky, kde se vyrábí víno, a to výhradně v údolí řek Neuquen a Rio Negro. V porovnání s Mendozou se zde pěstují hrozny v nižších nadmořských výškách. Vína z Patagonie mají blíže k elegantnímu evropskému stylu vín.
La Rioja Argentina leží severně od Mendozy. Vysokohorský terroir a vysoká nadmořská výška svědčí hlavně bílým odrůdám, zejména argentinské bílé vlajkové odrůdě Torrontés. Umístění vinic je závislé na možnostech zavlažování, bez kterého by zde hospodařit nešlo.
Vína z oblasti La Rioja Argentina ochutnáte díky Malbecu z vinařství La Puerta, který pěstují na vinicích nacházejících se na úpatí hory Famatina v nadmořské výšce 1000 m.n.m. VÍNA Z ODRŮDY MALBEC
Charakteristika této odrůdy Vám přesně prozradí, proč ji budete milovat. Víno má tmavší barvu, inkoustově červenofialovou. Ve vůni poznáte červené ovoce a fialky. V chuti vás budou bavit tóny krásně vyzrálého ovoce zejména višní. Struktura vína je středně plná se sametovými třísly, takže se velmi lehce pije, i když to není lehké (řídké) víno. Další příchutě, ať už čokolády, kávy, kouře nebo vanilky se do chutě vína dostanou zráním v barikových sudech.
V roce 1993 napsal britský novinář Harold Hechor o Malbecu, že je "Orgasmic". To je ale krásný dvojsmysl, že? Ukrývá v sobě fakt, že se vína pěstují s dodržováním zásad organického zemědělství, a druhým smyslem je to, že si ho okamžitě zamilujete tak, jak se to stalo i mně ;-).SVĚTOVÝ DEN MALBECU - 17. dubna
17. dubna se již tradičně koná Světový den Malbecu. Tento den je organizován sdružením Wines of Argentina, a týká se, jak název napovídá, především argentinské odrůdy Malbec. Pro nás je to příležitost, jak je na tuto odrůdu podívat (a vychutnat si ji) podrobněji. HISTORIE MALBECU
Malbec pochází z Francie a proslavil se zejména tím, že patří mezi 6 základních odrůd z Bordeaux. Jeho sláva zde po roce 1956 opadla, protože tehdejší kruté mrazy nepřežilo více jak 75 % vinic s odrůdou Malbec a vinice pak už nikdy nebyly obnoveny. Hvězda Malbecu ale vystoupala a zazářila ve vínech z Argentiny, kde si z této odrůdy postupně vypěstovali odrůdu národní. Proto jsou to právě Argentinci, kteří svátek Malbecu organizují. HISTORIE ARGENTINSKÉHO MALBECU
V roce 1852 najal Domingo Faustino Sarmiento, klíčová osoba na argentinské politické scéně, prominentního francouzského agronoma Michela Aimé Pougeta, aby se podíval na možnosti rozvoje argentinského vinařství. Pouget své zkoumání zahájil v Mendoze, kde vytvořil nové univerzitní programy zaměřené na vinařství. Do země přivezl odrůdy, jako jsou: Cabernet Sauvignon, Pinot noir a Malbec. Na základě jeho studií pak na vládu v onen slavný den (17. dubna 1853) putuje návrh pana Sarmienta, aby se Argentina zaměřila právě na oblast vinařství s důrazem na kvalitu a množství odrůd. A tak se i stalo...
Zatímco v Evropě řádila Phylloxera a vinice hynuly, v Argentině nastal rozkvět vinařství a v čele se skvěla (skvělá) odrůda Malbec. Vyhovuje jí totiž silné slunce a drsná krajina argentinských svahů a daří se jí zde lépe, než v její původní domovině. Po pohromě ve formě Mšičky přišel na Francii ještě holomráz a zpustošil to, con tam z Malbecu zbylo. Argentina se tak stala hlavní zemí Malbecu.
V roce 1977 byl poprvé v Argentině vyroben Malbec, který zrál v dubových sudech, čímž se zrodila světová ikona Malbecu. Když v roce 1980 zasáhla Argentinu ekonomická krize, setmělo se i nad osudem Malbecu. Většina keřů byla vyklučena, aby ustoupila nenáročným odrůdám, ze kterých se dělalo sudové víno se zaměřením na kvantitu. Na konci 20. století si ale Argentinci uvědomili, že je třeba zaměřit se spíše na prémiová vína určená pro export, a opět se ke své zapomenuté hvězdě vrátili. Malbec je dnes v Argentině nejpěstovanější odrůdou a své místo si získává i na světové scéně.