PROČ ARCHIVOVAT?
Archivace vín je nejen skvělým koníčkem, ale i hodnotnou investicí. Otevírejte s námi každý půlrok jednu láhev, zapisujte si své postřehy a dělte se s námi o Vaše degustační zážitky. První láhev, a tzv. nultý neboli kontrolní vzorek archivace, společně ochutnáme 22.2.2012 od 19 hod - offline - v naší degustační místnosti v Benediktské 3, Praha 1 - nebo online - na našem facebookovém profilu - www.facebook.com/vinoklub.
POPIS RIESLINGU 2008 - 20.1.2012
Tento Riesling 2008 je v přívlastku pozdní sběr, hrozny při sklizni obsahovaly 23,2°NM cukru. Pochází z viniční tratě Valtická (Mikulov) a číslo jeho partie je 0608. Analytika vína v láhvi je následující: 21,2 g zbytkového cukru na litr, 8,3 g/l kyselin a 12,5 % alkoholu.
Nyní v něm ucítíte intenzivní vůni sušené meruňky s náznaky medových tónů. Na jazyku se projeví bohatě strukturovaná a kořeněná chuť, která připomíná chuť meruňkové marmelády, ale zároveň má minerální plnost. Připomíná alsaský typ Ryzlinku. Mineralita, cukr a kyselinka mu dává dobrý předpoklad k zrání na lahvi.
KURZ ARCHIVACE - lekce 1.0 - propedeutika:
Požádali jsme zástupce firmy Reisten, aby mezi svými skvosty ve sklepě identifikoval nějaký s velkým potenciálem zraní v láhvi. Bylo jich několik, ale my jsme si vybrali Riesling 2008.
Při archvici je nejdůležitější právě to sledování vývoje vína v průběhu času, abychom nepropásli jeho nejlepší dobu. Proto se chceme s vámi a s přizvanými odborníky každého půl roku on-line (nebo i off-line) sejít a vývoj Rieslingu sledovat. My jsme zvolili půlroční frekvenci sledování, a proto dnes potřetí v historii nabízíme karton, ve kterém je šest úplně stejných lahví.
Připravte si:
a/ alespoň jeden výběr Archiv of ... Riesling
b/ lahve uložte ve vodorovné poloze tak, aby byl korek stále namočen, do chladného tmavého prostředí - sklep, domácí vinotéka, lednice
c/ připravte si Vinný bloček, do kterého si budete psát poznámky z degustací archivovaného vína - bloček dostanete ZDARMA
KURZ ARCHIVACE - praktická cvičení - lekce 1.1.:
Pomůcky povinné:
a/ Lahev Riesling 2008 z vinařství Reisten, vychlazenou na teplotu 11° - 14°C - dle počtu praktikantů
b/ Vinný bloček a tužku
c/ Vývrtka - nejlépe dvoufázovou, bílou utěrku, talířek
d/ Sklenice na stopce ve tvaru tulipánu z čirého skla - dle počtu praktikantů
Pomůcky nepovinné - pokročilé:
e/ Karafu na odlévání, odplivávání
f/ Teploměr do lahve nebo na lahev
g/ Nálevku