- Typ
- Likér
- Obsah alkoholu
- Vysoký - nad 16 % obj.
- Země původu
- Itálie
Limoncello - italský likér z citronů
Limoncello je druhý nejpopulárnější likér v Itálii hned po Aperolu. Vyrábí se už více než 100 let z citronové kůry, lihu a cukru.
Příběhů o původu Limoncella, Lemoncella nebo Limoncina, italského likéru z citronů limone di Sorrento, se traduje několik. Ten oficiální je, že majitelka restaurace na ostrově Capri dlouhá léta vyráběla žlutý likér z velkých, aromatických citronů, které jí rostly na zahradě. Když restauraci převzal její vnuk, zařadil žlutý citronový likér podle receptu své nonny na menu a servíroval ho hostům jako digestiv.
Limone di Sorrento se pěstují v oblasti jednoho z nejkrásnějších a nejromantičtějších pobřeží Itálie, pobřeží Amalfi. Díky středomořskému podnebí mají citrony velmi silnou slupku, která je bohatá na éterické oleje a má mimořádně silnou vůni.
Limoncello koupíte kdekoliv v Itálii, a je to oblíbený suvenýr, ale nejvíce se vyrábí v Kampánii a na Sicílii.
Lemocello ze sicilského vinařství Carlo Pellegrino má velmi dobře vyvážený obsah cukru a alkoholu (32 %). Tradiční citronový likér vyráběný z infuze citronové kůry (15 dnů) je příjemně nasládlý s věrnou chutí a typickou vůní sicilských citronů.
Jak se pije Limoncello?
Pijte ho vychlazené. Tak si nejlépe vychutnáte jeho sicilské citronové aroma. Také ho můžete použít k výrobě koktejlů nebo sladkostí.
Aperol & Limoncello koktejl
Smíchejte vodku, Limoncello, Aperol a pomerančový džus a připravte si tento citrusový party drink.
Ingredience:
100 ml vodky, 100 ml Limoncella, 1 polévková lžíce triple sec, 200 ml Aperolu (příp. Campari), 300 ml pomerančové šťávy
Na ozdobu : nakrájené pomeranče a citronová kůra na špejlích
Všechny ingredience smíchejte ve džbánu. Vychlaďte v lednici a tam ho nechte, dokud ho nebudete podávat. Nalijte do 4 vysokých sklenic s ledem. Ozdobte pomeranči a citronovou kůrou na špejli.
O vinařství Carlo Pellegrino
V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii. Do vedení společnosti významě zasáhla Josephine Despagne, dcera slavného francouzského enologa ze Sauternes Oscara Despagne, a zároveň manželka Carla Pellegrina. Měla cit pro révu, přinesla do podniku své francouzské znalosti o vinařství, a položila tak základ dnešnímu úspěchu Cantine Pellegrino.
Vinařství se od svého založení soustředí na proslulé fortifikované víno Marsala (obdoba Sherry, Madeiry nebo Portského), které nese jméno po přístavu na jihozápadě Sicílie. Díky Marsale se Cantine Pellegrino dostalo do popředí zájmu o sicilská vína. Dnes však produkuje také velmi kvalitní tichá vína pro Sicílii typických (autochtonních) i netypických odrůd jako je například Syrah.
Více se o vinařství Carlo Pellegrino dozvíte zde →