Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Zweigeltrebe

Zweigeltrebe [čti Cvajgltrébe] je jedinečnou odrůdou vinné révy, která se používá při výrobě červených vín. Běžně je známá také pod zkráceným názvem Zweigelt. Toto víno stojí na špici produkce červených odrůd a je nejčastěji vysazováno v sousedním Rakousku. Pěstuje se také v dalších evropských zemích - v Itálii nebo Maďarsku a samozřejmě u nás na Jižní Moravě, z celosvětového hlediska je pěstování Zweigeltrebe spíše marginální, pěstuje se ale dokonce v Japonsku a na Novém Zélandu.

 

 

Aktivní filtry

Zweigeltrebe

Zweigeltrebe [čti Cvajgltrébe] je jedinečnou odrůdou vinné révy, která se používá při výrobě červených vín. Běžně je známá také pod zkráceným názvem Zweigelt. Toto víno stojí na špici produkce červených odrůd a je nejčastěji vysazováno v sousedním Rakousku. Pěstuje se také v dalších evropských zemích - v Itálii nebo Maďarsku a samozřejmě u nás na Jižní Moravě, z celosvětového hlediska je pěstování Zweigeltrebe spíše marginální, pěstuje se ale dokonce v Japonsku a na Novém Zélandu.

 

Víno Zweigeltrebe vystihuje temně rubínová barva

 

Intenzivní červená barva až tmavě fialová je jedním z hlavních znaků Zweigeltrebe. Je důležité zmínit, že se jedná většinou o suché víno se silnou vůní lesního ovoce, višních, jalovci. Díky zrání v sudech můžou být přítomny tóny rumu či vanilky. V aroma pak najdou labužníci i kouřové tóny a nádech pikantnosti. Pokud ochutnáte mladé Zweigeltrebe, pak bude jemné a harmonické. Obecně se víno Zweigeltrebe považuje za vynikající druh. 

 

Zweigeltrebe a párování s pokrmy

 

Možná je překvapením, že právě modrá odrůda Zweigeltrebe se v prvotřídních restauracích přidává jako základ do hovězích vývarů typu consommé. Jinak se jedná o víno se středními kyselinami, které libovolně spárujete jak se sladkými, tak i pikantnějšími pokrmy. Zweigeltrebe se nedoporučuje jen s příliš sladkým ovocem. Se sýry jako je Gouda nebo Roquefort, se švýcarským fondue nebo francouzským raclette však výrazně ano. Na Zweigeltrebe si pochutnáte také s kořeněným masem nebo biftekem.

 

Světlo světa poznalo Zweigeltrebe už ve 20. letech, u nás až o 45 let později 

 

Zweigeltrebe vyvinul v roce 1922 Fritz Zweigelt ve Spolkovém ústavu pro vinařství a pomologii v rakouském městě Klosterneuburg. Zkřížením dvou odrůd získal právě Zweigeltrebe, jehož hrozny vedly k výrobě dalších prvotřídních vín, čímž se zvýšila celková produkce, nabídka i poptávka a Zweigeltrebe se tak velmi rychle dostalo ve vinařském světě na první příčky kvalitních odrůd. U nás a na Slovensku se začala tato modrá odrůda pěstovat až v polovině 60. let 20. století a moravští vinaři o ni pečují stále s větším úspěchem.

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.