NEJLEPŠÍ VÍNA KE GULÁŠI
Ke guláši se nejlépe snoubí kostrbatá (tzn. nehladká) vína, plná tříslovin. Zkusili jsme ho nejdříve zasnoubit s bílým rustikálním jihofrancouzským vínem, poté i s růžovým. Svazky to ale byly naprosto nevhodné. Vadila mi rozdílná teplota tekutin a to, jak se obě nesourodé tekutiny praly o pozornost. Tak nějak jsem se podvědomě naladila na červená.
Z přípravné diskuze vzešlo, že ke guláši se budou hodit nehladká vína ze Syrahu (Shirazu) nebo Cabernetu Sauvignonu, která zrála v sudu (tzn. mají vyšší tříslovinku). Ze 13 předvybraných degustovaných vín nám ke guláši nejvíce sedla vína selská, ideálně s hovězími tóny (a to jak s jemnou teplou vůní chlívku, tak i s chutí hovězího vývaru).
1/ Naším tipem je italské červené z jižního Montalcina, tzn. z toskánské oblasti, kde se vyrábí slavná a silná Brunella. Základní víno z tradičního vinařství Collosorbo je vyrobeno z odrůdy Sangiovese. Mám u něj poznámku, že je takové farmářské. Ke guláši mi sedlo jako poklička na hrnec ;-)
2/ Po zkušenostech z ochutnávky Malbeců vím, že ve francouzské oblasti Cahors se pěstují ty nejsilnější a nejkostrbatější Malbecy na světě. Je to proto, že zde rostou na vápencovém podloží a také díky zrání v sudech. Ke guláši to byla značka ideál. Hodí se samozřejmě i ke steakům, ale s těmi nám to nepřipadá tak objevné.
3/ Drsná, rustikální, kořenitá, plná a minerální červená se vyrábí v jihofrancouzské oblasti - Rousillon. Vína, a nejen ta, zde mají temperamentní katalánský štych. Vinař Pierre Escudié zde vyrábí (pro Francii trochu netradičně) jednoodrůdová vína. Ke guláši nám ladil jeho 100% lékořicový a kořenitý Syrah, kterému říká La Pierroune, protože je jeho nejoblíbenějším vínem. Tato vína ovšem musí zrát, proto je ročník 2010 ideálním!
4/ Trochu překvapivě, u gulášhostů však na plné čáře, vyhrál Cabernet Sauvignon z argentinského vinařství ReNacer. Zřejmě jim konvenovaly tóny pepře a papriky, které s povedeným gulášem krásně ladily. Pravdou je, že toto víno je čím dál oblíbenější - viz jeho hvězdičky. Najdete ho např. i v lahodné kolekci PODZIMNÍ ČERVENÁ.
Pokud jsme Vás v tomto období topné (i lovecké ;-) sezóny navnadili na červená, doporučuji Vám ještě krásnou kolekci červených vín z prestižních vinařských oblastí (Toskánsko, Piemont, Bordeaux, Rioja, Cotes du Rhone a Sonoma), která významní světoví degustátoři ohodnotili 90 a více body. SVĚTOVÁ ČERVENÁ nad 90 BODŮ.