Odrůda Sauvignon blanc je ideální odrůdou pro začátečnické degustátory, protože má intenzivní aroma, které se dá velmi dobře identifikovat a tudíž naučit - listy černého rybízu (nebo kopřiv - záleží na úhlu pohledu ), vůně broskve, angreštu nebo lépe josty (což je angreštorybíz).
Doplňkově v něm ucítíte nezralé fíky a další tropické ovoce, listy rajčete, chilli papriku, černý bez, šalvěj, rozmarýn, ve zralejších pak vařený chřest, anýz. Na základě specifičnosti podloží dále odhalíte vápennou omítku, kouř, pazourek nebo křesnutí křemenem.
V naší kolekci SVĚTOVÝCH SAUVIGNONŮ poznáte od každého něco. Vína jsou seřazena v degustačním pořadí, které zahajujeme Sauvignonem z Mekky této odrůdy, z Nového Zélandu, odkud pochází ty nejsvěžejší a nejintenzivněji vonící vína. Někteří vědci tato specifika sice přisuzují tamním ozonovým dírám, nicméně Sauvignon je aromatická odrůda a aroma ve víně se rodí ve slupkách bobulek. Zdejší velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí nutí bobulky vytvářet silnější a odolnější slupky - tj. více aroma a kyselinek v nich. Následná dlouhá a studená macerace slupek vede ke kýženým, světově unikátním výsledkům.
Svěží polovinu kolekce Sauvignonů uzavíráme krásným exemplářem ze Štýrska, kde dělají ty nejlepší rakouské a světově proslulé Sauvignony. Svěží styl vín je dokladován i použitím šroubových uzávěrů u prvních tří vín. Jsou to vína, která další zrání sice přežijí, ale ve většině případů se tím nevylepší.
Druhá, typově odlišná polovina kolekce, je uzavřena korky a je odrazem francouzského stylu plných vín s archivačním potenciálem (cca 5 - 7 let). Nejznámější francouzské Sauvignony pochází z vinic v údolí řeky Loiry - ovocnější jsou z oblasti Sancerre a kamenitější a kouřovější z Pouilly-Fumé (fumé = francouzsky kouř). Přípravnou lekci si na ně můžete udělat se Sauvignonem z italského Friulli, který v sobě kombinuje novozélandskou vůni a lehce kamenitou chuť.
O Sauvignonech si můžete počíst na našich Vínovinách.