SUCHÁ VÍNA
Tichá vína se podle obsahu zbytkového cukru rozdělují na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Do kategorie suchých vín mohou být zařazena pouze ta vína, která mají maximálně 4 g zbytkového cukru nebo splňují podmínku o 2 g rozdílu mezi zbytkovým cukrem a celkovými kyselinami avšak pouze do celkových 9 g cukru na litr.
Pro úplnost dodávám, že polosuchá vína mají zbytkový cukr v rozmezí 9 - 12 g na litr, polosladká jsou ta, která ho mají mezi 12 - 45 g a sladká vína jsou všechna s obsahem zbytkového cukru převyšujícím 45 g.
PROČ HOLDUJEME SUCHÝM VÍNŮM?
Napadá Vás otázka, proč bychom měli holdovat suchým vínům, když dražší a kvalitnější jsou vína s vyšším obsahem cukru tedy s vyšším přívlastkem jakým je například výběr z hroznů, výběr z bobulí nebo ledové víno? U sladších vín oceňujeme nádhernou vůni v kombinaci s harmonickým vyšším cukrem, který nám připomíná chuť hroznu. Zároveň platíme za exkluzivitu, protože hrozny nemusí každým rokem tak dobře vyzrát a uchovat si tak vysoký zbytkový cukr.
Suchá vína je jednodušší vypěstovat, ale rozhodně je větším kumštem z nich vyrobit kvalitní víno. Za vyšším cukrem se totiž nic neschová, vše je odhaleno již po prvním doušku. Skvělá suchá vína také nádhěrně zavoní a jejich pití je skvělým doplňkem k jídlu či k delšímu posezení s přáteli, protože neunaví, naopak osvěží a pomohou nám strávit vše, co jsme si s chutí dopřáli k nedělnímu obědu. Je důležité je dobře vychladit na 10 - 14° C.