Boschendal - Chardonnay Pinot noir 2013 (právě piju :) - bílé víno z bílých a modrých hroznů
Už mistři šampaňští přišli na to, že tyto dvě odrůdy z burgundské rodiny (Chardonnay a Pinot noir) spolu neobyčejně ladí. Ruku na srdce, jak často si ale najdete příležitost otevřít bublinky? A to se vůbec neptám na pravé šampaňské... Preferujete-li tichá vína, v puse široká, dlouhá a krémovitá, pak je tento bílý Boschendal pitím pro Vás. Já si ho úplně nejraději vychutnávám z polorozpité lahve na druhý den. Díky tomuto provzdušnění se víno nádherně otevře. Není prvoplánové, proto nedejte na první doušek, který Vás pravděpodobně neohromí. Při druhém napití Vás pohltí a budete ho chtít zkoumat až na dno. Je ideálním vínem k jídlu. Aktuálně jsem jím zapíjela salát s čerstvým kozím sýrem, broskvemi a medovou zálivkou. Salát ani víno už bohužel není :-(
J.J. Christoffel Erben - Riesling Spätlese - Ürziger Würzgarten 2013 - vynikající suchý moselský Ryzlink
Tento ušlechtilý Ryzlink vyrostl na vinici, kde se už od 13. století pěstovaly bylinky a koření určené k výrobě moselského léčivého vína (würzgarten = zahrádka s kořením). Rodina Christoffelů už taky nejsou v branži žádnými nováčky, vinařině se věnují přes 400 let. Proto se asi nebudete divit, že svá vína pěstují převážně na neroubovaných keřích s průměrným stářím 40 let, i když některé rostliny tam mají i přes 100 let. Nádherný, šťavnatý a dlouhý Ryzlink, který nás baví :)
Knipser - Cuvée Clarette rosé 2013 - růžový Sauvignon z Pfalzu
O německém vinařství Knipser jsem už psala v souvislosti s nejsušším Ryzlinkem HPB. Nyní jsem se ale zamilovala do jejich růžového vína, které chutná jak novozélandský Sauvignon. Díky Schneiderovi jsme si už zvykli, že v nejteplejší oblasti Německa - Pfalzu - se daří i jiným odrůdám, než je Ryzlink. Knipser se proslavil i plnými a hutnými červenými víny, jejichž hroznům před zpracováním vezme trochu šťávy a udělá z ní růžové. Čisté, svěží, jiskrné. Díky tomu pak červený mošt kvasí s větším podílem slupek a výsledná červená vína jsou hutnější a koncentrovanější. V tomto růžovém najdete to nejlepší a nejovocnější z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot.
Conte Estate - Shiraz Reserve 2007 - víno z nejstarší vinice v McLaren Vale
Když víno z Austrálie, tak to musí být Shiraz. Když Shiraz, tak jedině z údolí McLaren. Tento tmavěfialový Shiraz z vinařství Conte pochází dokonce z nejstarší Shiraz vinice v oblasti McLaren Vale, kde ji vysázeli už v roce 1880 !!! Těšte se na velmi komplexní víno s vůní lesních malin, višní, čokolády a kávy. Zrálo 12 měsíců na sudu a v lahvi Vám vydrží cca do roku 2020. Tedy pokud nebudete jako já ;) Už teď se nádherně pije! Jeho sláva prolétla skrze kontinenty - viz 7 medailí z významných světových soutěží.
Monte Cicogna - Sicli Chiaretto Garda Classico, 2013 - víno jedné noci
Rustikální růžové ze západního břehu jezera Lago di Garda Vám určitě na jednu noc stačit nebude. Říká se mu tak proto, že jej vinař nechává macerovat (šťávu se slupkama) vždy přes noc. Díky tomu má víno vyšší barvu a více tříslovin a skvěle se hodí k široké škále pokrmů, a to i k těm, ke kterým byste obvykle volili červené. Na rozdíl od jednoduššího a lehčího růžového Bardolina z protějšího břehu Gardy, je Chiaretto Garda vyrobeno ze 60 % z autochtonní odrůdy Groppello Gentile (název hroznu je odvozen od borové šišky), 20 % Barbery, 15 % Sangiovese a 5 % Marzemina.
Templáři - Sauvignon - pozdní sběr, 2010 - úžasný ročník 2010
Většina vinařů je ráda, že už má vína ročníku 2010 vyprodaná. Byl to celkem komplikovaný ročník s vysokou kyselinkou. Ten, kdo vyrobil vína na delší trať, je sice neprodal rychle, ale vyloupla se z nich nádherná vína s velkým potenciálem k archivaci. Pokud máte rádi broskvovo-hluchavkové tóny, pak určitě vyzkoušejte tento Sauvignon. Líbil se i novozélandské vinařce Michelle Richardson, která Sauvignonům fakt rozumí ;)