Balthasar Ress - Riesling Kabinett trocken 2013 - TOP 3 z Porýní
Německé vinařství Balthasar Ress patří mezi 3 nejlepší vinařství v Porýní. Přestože rodinný podnik rozjížděli jako řezníci a hoteliéři, brzy se s hosty dokázali dělit i o tekuté poklady Porýní, zejména Ryzlink (po)Rýnský :) Jejich "základní" víno Riesling Kabinett trocken musíte ochutnat. Má takový náboj, že dokáže proniknout každým Vašim pórem (jak prý říkají Němci). Pozor, toto víno se určitě nehodí na rande, protože po polknutí nebudete ještě dlouho schopni mluvit! (protože budete vychutnávat každou jednotlivou kapku).
Chcete víc? Zkuste jeho sladší Balthasar Ress - Riesling Rheingau feinherb 2013, to už nebudete mluvit vůbec! ;)
Fred Loimer - Lois - Grüner Veltliner 2013 - TOP 3 z Kamptalu
Loimer - LoisAbyste mě nepodezřívali, že jsem až moc ulítlá na Ryzlinky, řadím sem jeden vynikající Veltlín z Kamptalu. Vinař Fred Loimer říká, že nejlepší lahev vína je vypitá. A pokud ji vypijete sami, máte mít chuť na další skleničku. Proto dělá vína lehká, s nižším obsahem alkoholu, svěží, ovocná a vzhledem k oblasti i krásně minerální. Lois, který je jeho základním Veltlínem, toto přesně splňuje.
Bertani - Valpolicella Ripasso DOC 2011 - malé Amarone
RIPASSO se vyrábí tak, že se do mladého vína z odrůdy Valpolicella přidávají výlisky hroznů z Amarone. Díky přírodním taninům ukrytých ve šlupkách tak víno získá komplexnější strukturu, pevné tělo, vymaceruje se intenzivnější chuť, barva i vůně, a prodlouží se jí možnost zrání. Víno je sametovější a elegantnější. Ucítíte třešně, višně a nádherné sladké taniny, což znamená, že je víno pevné, ale ne trpké. Velká paráda, třeba i ke grilovanému masu.
O úroveň výš je červené víno ze stejného vinařství - Bertani - Secco Vintage Edition 2010. Jedná se o výběrové Ripasso, které zraje v sudech z třešňového a kaštanového dřeva. Je vyrobeno podle původní receptury z roku 1870.