ITA, Toskánsko - Casa al Vento - Chianti Classico DOCG - "ARIA", 2012
Chianti z nejklasičtější oblasti v neklasické, ale povolené, odrůdové skladbě - 100% Sangiovese. Je to jedno z nejlepších Chianti Classico, co jsem kdy pila. Zraje 12 měsíců na bariku. Voní po ostružinách, koření a sojové omáčce se sezamem. Pozor, je vysoce elegantní a návykové.
Casa al Vento je malé vinařství v malebné středověké vesničce Barbischio (ideální místo pro svatbu) v katastru Gaiole in Chianti. Mají velmi malou produkci, ve vinařství i v hotelu se soustředí na ekologii a všechny hrozny pěstují a vína vyrábí v bio režimu. Vína nečiří, ani nefiltrují. Chcete-li víc, volte jejich Riservu.
ITA, Toskánsko - Casa al Vento - Chianti Classico DOCG Riserva - "FOHO", 2011
Riserva je mohutnější, protože zraje 18 měsíců v barikových sudech, a trochu ovocnější, protože je vyrobena s přidáním 10 % Merlotu. Každoročně získává řadu významných ocenění, tento ročník má 3 skleničky v soutěži Gambero Rosso. Kdybych to vydržela, dala bych ji tak na 3 roky do sklepa zrát.
ITA, Piemont - Produttori del Barbaresco - Barbaresco DOCG, 2010
Producenti Barbaresca (v překl.) jsou od roku 1894 jedním z nejlépe fungujících družstev. Dnes mají 56 členů, kteří společně vlastní 100 ha vinic s odrůdou Nebbiolo (asi šestina oblasti). Fungují dobře, protože dodržují přísná pravidla. Členové musí družstvu odevzdat 100% své úrody a dostávají zaplaceno až podle kvality hroznů. Když nemůžou vyrobit byť 1 ze svých 9 Cru vinic (9 specifických vinic na nejlepších polohách), tak nevyrobí žádné Cru. A když by mělo být základní Barbaresco příliš tvrdé, tak dají všechna Cru do svého "základního" vína.
To se stalo právě v ročníku 2010. V této lahvi tak máte i všechny Cru za cenu "základního" Barbaresca.
ITA, Piemont - Brezza - Barbera d´Alba DOC - Superiore, 2011
Kdyby na svých vinicích vysadil vinař Enzo Brezza hrozny odrůdy Nebbiolo, měl by skvělé Barolo. On se ale drží rodinné tradice a od roku 1942 zde pěstuje Barberu, aby dokázal, že i Barbera může být skvělá. Ve svých poznámkách mám zapsáno, že je ve vůni teplé, i když ho vytáhnete z ledničky (určené pro červená vína). Enzo svou Barberu nechává zrát 1 rok v 1000 litrových sudech. Ve vůni jsem cítila lesní jahůdky a sladké, ale pikantní koření. Zamilovala jsem se hlavně do její hladké ovocné chuti s tóny švestek, ostružin a borůvek. Není to však žádné ořezávátko - na Vaše smysly i rovnováhu působí silou na etiketě přiznaných 15 % obj. alkoholu. Doporučuji proti němu postavit pořádné hovězí, sami u televize byste ho nepřeprali ;)
ITA, Toskánsko - Poggio Nardone - Brunello di Montalcino DOCG, 2009
Tento skvost vyrobili v malinkatém rodinném vinařství působícím na 5 ha teplejších jihozápadních svahů Montalcina. Toto víno svou zenovou harmonii přenese i na Vás. Klidně ho otevřete, ochutnejte deci až dvě, opět uzavřete korkem (nevakuujte) a týden si ho nevšímejte. (Protože je tato metoda náročnější na sebekontrolu, je dobré mít rozpracováno několik lahví najednou ;)
Ve vůni ucítíte borůvky, černý rybíz, zralý černý bez. Chuť je hustá, strukturovaná, ale zároveň velmi jemná a elegantní. Třísloviny má krásně zralé, zakomponované a uležené. Je to víno hodné mimořádných příležitostí.
CHILE - Leyda - Syrah Reserva, 2011
S tímto Syrahem se někteří z Vás setkali už v kolekci Zimní červená. Leyda Syrah zde působí velmi nenápadně, vzhledem k nejvyššímu hvězdičkovému hodnocení (4,6) si ale zaslouží speciální pozornost i v tomto ŠLÁGRU. Své kvality potvrdil i tím, že se nechal krásně popíjet i po této italské sadě ;)
Narodil se na vinicích DO Leyda, pouhých 7 km od Tichého oceánu. Po vykvašení zrál 6 měsíců v dubových sudech. Líbí se mi na něm, že je silný, nadupaný, ale zároveň hladký a dobře pitelný. Dochuť je dlouhá, příjemná, ne marmeládovitá, ale s pěkně vyladěnými tóny dubu.
Je to krásně plné a koncentrované víno za velmi rozumnou cenu.