Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
  • Vyprodáno
Škola sladkosti
Škola sladkosti
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín Škola sladkosti

Sestavili jsme Vám studijní kolekci, ve které mají vína vzestupný obsah zbytkového cukru

CO TO JE ZBYTKOVÝ CUKR?

Cukr se tvoří zráním v hroznech. V průběhu kvašení hroznového moštu jej přeměňují kvasinky na alkohol. Cukr, který ve víně po vykvašení zbyde, je zbytkový cukr. Existují různé metody, jak se kvašení zastaví, aby tam zbyl kýžený obsah cukru. Kdyby ho kvasinky totiž celý spotřebovaly, víno by bylo suché (tzn. s nízkým obsahem zbytkového cukru), ale mělo by hrozně vysoký obsah alkoholu a v chuti by tudíž nebylo harmonické. V extrémních případech vysokého hroznového cukru na začátku by ho ani sami kvasinky nespotřebovaly, protože v určité vyšší hladině alkoholu sami odumírají. Vinařům jde ale o harmonii mezi zbytkovým cukrem, kyselinkou, minerály a alkoholem, proto průběh kvašení a tyto veličiny bedlivě hlídají.

HARMONICKÝ TROJÚHELNÍK - CUKR-KYSELINA-ALKOHOL

Harmonie chuti vychází z ideálního poměru zbytkového cukru, kyseliny a alkoholu. Záleží však na subjektivních preferencích, v jakých veličinách harmonii hledat, zda se držet suchého zlatého pravidla, kdy je 7 g/l zbytkového cukru a 7 g/l kyselin. Záleží však i na vyzrálosti hroznů, to ovlivňuje možný obsah alkoholu, a také na složení půdy, která přináší vínu mineralitu, tedy slanost, která také neutralizuje působení zbytkového cukru. Neexistuje ideální ani univerzální recept, protože každý ročník, každá odrůda i každá trať je jiná, má jiná specifika a je jinak zpracovaná. Proto záleží jen na Vaší chuti, abyste si řekli, že je ve víně vše uladěno (uharmonizováno) tak, že Vám nic nevadí, nic nevyčnívá, nepálí, neštípe.

VÍNA, Z TÉTO KOLEKCE

Víno, které by bylo "jenom sladké" by bylo velmi nudné, protože by v chuti nemělo nic zajímavého, ovocného a šťavnatého. U vín z této kolekce ŠKOLA SLADKOSTI se dočkáte pestré škály chutí s pikantní kyselinkou pohybující se mezi 6,5 - 8 g/l a s nižším obsahem alkoholu od 9,5 - 11 % obj. s jednou výjimkou, která má 13,5 % alkoholu obj. Vína před konzumací doporučujeme vychladit cca na 10°C, aby si zachovala svou ovocnou svěžest, protože po nalití do sklenic víno o 1 - 2°C zteplá.

STUPNĚ SLADKOSTI - 30 - 40 - 50 - 60 - 70 - 80

Rulandské šedé 2011 výběr z bobulí - zbytkový cukr: 35,9 g/l - kyselina 6,5 g/l - alkohol 13,5 % obj. Muškát moravský 2011 pozdní sběr - zbytkový cukr: 41,3 g/l - kyselina 7,9 g/l - alkohol 10,5 % obj. Müller Thurgau 2011 výběr z hroznů - zbytkový cukr: 51,7 g/l - kyselina 7 g/l - alkohol 11 % obj. Rosé Lahofer 2011 pozdní sběr - zbytkový cukr: 67,8 g/l - kyselina 7,3 g/l - alkohol 9,5 % obj. Pálava 2011 výběr z hroznů - zbytkový cukr: 78 g/l - kyselina 7,7 g/l - alkohol 10,5 % obj. Sauvignon 2011 výběr z bobulí - zbytkový cukr: 83,7 g/l - kyselina 7,9 g/l - alkohol 10,5 % obj. Důležité je vyzdvihnout fakt, že bobulové výběry z Lahoferu jsou plněny do lahví o objemu 0,75 l a ne jenom do půllitrovek, jak je to běžnější. V tomto degustačním cvičení si můžete sami vyzkoušet, jaký stupeň zbytkového cukru Vám chutná a v jaké kombinaci s kyselinkou má ideálně být :-) Tak na zdraví!
Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.
11.11.2022
Tomáš Č

22.11.2020
Dana K

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.