V prvé řadě si zde musíme osvětlit, co to vlastně SABRÁŽ je. Pod pojmem Sabráž se míní otevření lahve se šumivým nápojem odseknutím jejího hrdla. Sabráž proslavili zejména napoleonští vojáci, kteří si touto metodou otevírali šampaňské pomocí své šavle přímo na hřbetech svých cválajících koní. Slovo Sabráž je tudíž odvozené od francouzského i anglického slovíčka pro šavli (sabre).
V dnešní době se k otevírání šumivých lahví metodou sabráže používají kromě šavle i další roztodivné nástroje, jako kuchyňský nůž, lopatka na popel, iPhone 4, dno skleničky, popelník apod. V České republice se v této disciplíně dokonce pořádá republikové mistrovství!
Při jedné z našich letošních zahradních degustací jsme si v praxi odzkoušeli, že úplně nejlépe a nejspolehlivěji se sabráž provádí pořádnou sekyrkou. Odtud už byl jen krůček k vytvoření naší originální SEKTYRKY!
Originální SEKTYRKA je taková, co má v sobě vodním paprskem vyryto originální nápis!