Jaký je urychlovací fígl na červená vína? Težší stará nebo mladá tříselnatá červená potřebují čas a vzduch jako sůl. Navíc, někdy nevíte, kolik z lahve upijete, proto je škoda dekantovat ji celou. Inženýři v Kalifornii došli na to, jak využít fyzikální zákony a dekantovat víno instantně při nalévání.
Tito američtí experti, odkojení tříselnatými Zinfadely, zkonstruovali tzv. instantní dekantér, který nazvali VINTURI. Jeho funkcionalitu jsme Vám natočili na video, protože je pro mě těžko popsatelná. Ale použití je velmi jednoduché! Víno nalijete v požadovaném množství do VINTURI a pod něj dáte skleničku. Jak víno protéká spirálou VINTURI vzniká tam podtlak a VINTURI vsakuje vzduch dvěma malinkatými dírkami dovnitř. Tím se dostane správné množství vzduchu ve správný čas ke správnému objemu vína.
Výsledek testu pro mě byl obrovským překvapením, protože jsem musela překonat svou prvotní skepsi. Už jsem totiž viděla spoustu různých vychytávek kolem vína. Ale tohle je fakt super! Nejdřív jsme ochutnali víno ihned po otevření z lahve. Byla to 2007 s trpkým koncem, tříslovinky mi úplně stáhly jazyk. Říkala jsem si, že bych za tuto italskou nádheru 489 Kč nikdy nedala... A pak jsem se napila vína ihned po nalití přes VINTURI. Víno bylo krásné hladké, třísloviny upozadněné, cítila jsem jen, že tam kdesi v dáli drží pevnou strukturu vína. A navíc se víno příjemně rozvonělo.
Doporučená cena VINTURI je 1900 Kč. U nás si jej můžete přidat k nákupu vín za krásných 1590 Kč.