Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
  • Vyprodáno
Odrůda č. 02: FRANKOVKA
Odrůda č. 02: FRANKOVKA
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Kolekce vín Odrůda č. 02: FRANKOVKA

Odrůdový seriál - naučte se nejdůležitější moravské odrůdy

VÍNOVERZITA - ODRŮDA Č. 2 - FRANKOVKA

Ve druhé lekci naší Vínoverzity Vám představujeme prvního zástupce červených, resp. modrých odrůd – Frankovku. (Červené víno se totiž dělá z hroznů modrých odrůd). Přestože název této odrůdy zavání francouzštinou, původ je spíše germánský, i když se přesně neví, z jakých rodičů vznikla. Dle DNA testů je jedním z rodičů odrůda Heunisch, druhý je zatím neznámý. Frankovka je aktuálně druhou nejpěstovanější modrou odrůdou na našich vinicích, více se vypěstuje jen Svatovavřineckého. Možná byste proto čekali, že bychom Vám jej měli představit přednostně. Není ale jednoduché vybrat reprezentativní svatovavřineckou kolekci, protože se ho hodně udělá v růžové nebo sudovkové verzi, a to není náš cíl.

FRANKOVKA U NÁS DOMA

V našich končinách má Frankovka velký potenciál, pokud se nepěstuje na kvantitu, ale na kvalitu. V porovnání s ostatními modrými odrůdami se vyznačuje vyšší kyselinkou a dozrává později, proto se úroda musí redukovat a nechat jí čas na vinici, v sudu i v lahvi. Jen pak se můžete těšit na tóny višní, ostružin a sametově kořenitou chuť. V mladších exemplářích můžete nalézt jemně zelené tóny pepře a hořké čokolády. Podle Radkovy teorie můžete ve starších exemplářích Frankovky cítit frankfurtskou polévku (Radkův etymologický můstek) – konkrétně červené papriky (tj. kořenitá pikantnost) a uzené klobásky (tj. kouřové tóny ze zrání v sudu).

KO-LEKCE č. 2 – FRANKOVKA

Jsme moc rádi, že Vám v této (DRUHÉ) studijní kolekci můžeme představit Frankovky ze všech moravských vinařských podoblastí (velkopavlovické, slovácké, mikulovské a dokonce i znojemské) a k tomu navíc dvě raritky – jednu nasládlou bobulovou a jednu archivní osmnáctiletou.

Vzorek č. 1 - Frankovka 2009 pozdní sběr - Réva Rakvice - Hustopeče, Růženy

Praktická cvičení zahajte Frankovkou 2009 z Révy Rakvice, která zde reprezentuje velkopavlovickou oblast aneb Mekku všech domácích Frankovek. Podle Radka je právě tato nejfrankfurtštější – má uzenou (kouřovou) dochuť. Díky ležení je v chuti už krásně hladce sametová.

Vzorek č. 2 - Frankovka 2009 pozdní sběr - Spielberg - Žarošice, Maliny

Pokračujte další uhlazenou 2009 ze Slovácka z vinařství Spielberg, která byla vybrána do Salonu vín 2013 mezi 100 nejlepších vín ČR. Spielberg se tam se svou Frankovkou dostal už podruhé, první byla v ročníku 2006. Je vidět, že se jí v Malinách* roste dobře (*Maliny = žarošičká viniční trať). Je hodně intenzivní a má dlouhatánskou kouřovou a minerální dochuť.

Vzorek č. 3 - Frankovka 2011 pozdní sběr - Galant - Mikulov, Pod Mušlovem

Třetím vzorkem je Frankovka z vápenitého podloží mikulovské trati Pod Mušlovem, která patří vinařství Galant. S jejich lahví v ruce si rovnou můžete zahrát na Slepého Sommeliéra a zkusit přečíst etiketu v Braillově písmu. Na ročník 2011 by se Vám mohla zdát teoreticky mladá, fakticky už je ale krásně uhlazená. Ze všech vybraných vzorků má asi nejvyšší barvu. Ve vůni se hodně projevují ovocné tóny višní i s peckou a pikantní zelené tóny, které Radek nazval pepper&pepper – opět pomůcka pro snadné zapamatování tónů zeleného pepře a zelené papriky (v angličtině se pro obé používá jedno slovo a musíte z kontextu vytušit, zda se jedná o zeleninu nebo o koření). V jedné fázi testování se projevovala vůně hodně hořké čokolády s pikantním čili. V chuti je hodně ovocná (černé třešně i s peckou), protože vůbec nezrála v sudu.

Vzorek č. 4 - Frankovka 2011 pozdní sběr - Lahofer - Na Vyhlídce

K porovnání zde máte i další mladý exemplář ročníku 2011 pocházející z jinak převážně bíloodrůdového Znojemska. Frankovka z Lahoferu je nejpikantnější ze všech vybraných, ucítíte v ní pálivou papriku. Je na ní také vidět, že je nejmladší, má totiž i přísnější tříslovinku, která se ale ležením zakulatí.

Vzorek č. 5 - Frankovka 1995 - Valihrach

První studijní raritou této ko-lekce je archivní Frankovka 1995 od Jožky Valihracha. S ohledem na méně intenzivní rubínovou barvu byste mohli předpokládat, že se jedná o Rulandu modrou. Barva červeného vína totiž při archivaci slábne (u bílého naopak), to je první výsledek našeho pozorování. O kolik je ale její barva řidší, o to je plnější její vůně. Naleznete v ní až koňakové tóny. Chuť je lahodná, teplá a krásně dlouhá zejména díky stále živé kyselince s lehce kouřovými tóny, které svědčí o zrání (tzv. školení) v sudu.

Vzorek č. 6 - Frankovka 2010 výběr z bobulí - Krist - Nechvalín, Borový čtvrtě

Další raritou je Frankovka ve výběru z bobulí!!!! od Tomáše Krista. Čekání na to, že Frankovka dozraje do parametrů přívlastku výběr z bobulí, je horší než čekání na Godota. Ale jak to tak často bývá, velké objevy se stanou díky náhodě. Nechvalínské hrozny zůstaly na vinici zapomenuté až do 18. listopadu. Díky tomu promrzly a proschly, takže se z nich odpařila přebytečná voda a vše dobré se zkoncentrovalo do tohoto téměř dezertního moku. Přestože byl rmut zahříván na 30°C, kvasil velmi, ale velmi dlouho. Vzhledem k tomuto dlouhému kvašení/ležení na šlupkách má víno krásně sytou barvu. Počkejte ale na tu chuť. Ve Víno-klubácké degustační komisi jsme se shodli na kompotu z červeného angreštu a čerstvé šťávě ze zralého manga. Je to tekutý skvost, za svůj život jsem se setkala s maximálně čtyřmi červenými bobuláči, ale nebyly tak sladké. Tento má 35 g zbytkového cukru a skoro neuvěřitelných 9 g kyselin (Frankovka na to má potenciál). Její analytika tedy dokazuje, že to není žádná plochá sláďura, ale příjemně koncentrované víno, na kterém si pochutnáte.

DOPLŇKOVÉ SAMOSTUDIUM – VOLNĚ VOLITELNÉ VZORKY

Mezi nejslavnější Frankovky se řadí slovenská „Skalická Frankovka“, která byla před 100 lety předepisována v pražských lékárnách jako "lék na chudokrevnost". Pozdější výzkumy potvrdily, že Frankovka ze Skalice obsahuje množství zdraví prospěšných antioxidantů. Volitelně si můžete prostudovat Skalickou Frankovku ročníku 2008 nebo 2009 od Masaryka. K prostudování také doporučuji jihoslovenskou Frankovku od Mrvy a Stanka. Pojmem v této odrůdě je i kounická Frankovka se svou specifickou kořenitou dochutí (s troškou smrádku) tzv. „kounickým kořínkem“, která se ale v dnešní době hůř shání. Až ji natrefíme, určitě se o ni s Vámi podělíme! Doufám, že se Vám téma dnešní (ko)lekce líbilo. Další tekutou látku Vám představíme za 14 dní.

MOUDRO NA ZÁVĚR:

Nově nalité postřehy si můžete zopakovat v tématické písni od Tří sester, která vyzdvihuje a potvrzuje závěry mnohých vědeckých týmů: „Po frankovce svítim suchej jsem jak troud na provozní nabití sedmičku či dvě každý další napití prodlouží můj věk...“ Na zdraví Frankovku, na kolena francovku!!! :-)

VÍNOVERZITA - ROČNÍ KURZ ODRŮD

Dvousemestrový kurz, který pro Vás připravil akademický tým Katedry Nevinné teorie a vinné praxe Fakulty vinných studií Benediktské vínoverzity v Praze v čele s prof. Veronikou Šilinkovou, WP (Wine Professor), vedoucí katedry a vědeckou kapacitou mezinárodního formátu (vysledovatelný intelektuální dopad až na Moravu!) Kurz s názvem ÚVOD DO TEORIE ODRŮD bude probíhat formou e-learningu a praktických degustačních ukázek, díky kterým studenti (tedy Vy, milí kolegové) získají základní znalosti o moravských odrůdách. Podmínky udělení zápočtu, zkoušky a titulu se dozvíte v následujícím sylabu.

ÚVOD DO TEORIE ODRŮD - SYLABUS

Rozsah: Přímá výuka každých 14 dní. Mezi přednáškami se předpokládá důsledné samostudium. Konzultace jsou možné v konzultačních hodinách – každý pracovní den od 14,00 do 21,00 v kanceláři Víno-klub-Baru, Benediktská 3, Praha 1. Vyučující: prof. Veronika z Víno-klubu, WP, Univerzita v Benediktské (přednášející, intelektuálně zaštiťující) prof. Radek z Víno-klubu, WP (přednášející, ležící, spící) odborná asistentka Tereza z Víno-klubu (asistující, píšící, pící) odborná asistentka Lucie z Víno-klubu (namátkově zkoušející) studijní oddělení: Jana z Víno-klubu (objednávky vyřizující, studentům napomáhající, stále se plaše usmívající) Cíle předmětu: Naučte se znát nejdůležitější moravské odrůdy. Každých 14 dní pro Vás připravíme průřezovou kolekci jednou z našich nejdůležitějších odrůd. Vybereme pro Vás 6 našich nejlepších vín, dodáme Vám studijní materiál a necháme Vás prochutnat si odrůdy, které s u nás nejčastěji pěstují. Osnova: S ohledem na ustanovení § 199 zákona č. 140/1961 sb. o šíření poplašné zprávy budou témata přednášek odtajňována postupně. Literatura: Jako základní pramen studia Vám poslouží naše newslettery, facebookový profil a internetové stránky Víno-klubu. Využít můžete také osobních setkání s námi v konzultační místnosti našeho BARU v Benediktské 3. Výukové metody: Převážně e-learningový kurz kombinující prvky e-výuky a získávání praktických zkušeností v podobě ochutnávek soukromých (v pohodlí Vašeho domova) i méně soukromých (v pohodlí našeho BARu). Podmínky pro udělení zápočtu, zkoušky, titulu - pro zisk víno-titulu Autorizovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 50 – 80 % víno-kreditů - pro zisk víno-titulu Certifikovaný degustátor Víno-klubu je třeba získat 80 – 99 % víno-kreditů - pro zisk titulu Sommeliér Víno-klubu, čímž se akademicky vyrovnáte kapacitám v oboru vinné teorie, prof. Veronice a prof. Radkovi!!!, je třeba získat min. 80 % víno-kreditů a složit zkoušku v rozpoznávání slepých vzorků bez etiket s kolekcí Slepý Sommeliér_odrůdový. V odrůdovém seriálu, který pro Vás budeme celý akademický rok připravovat, vyjde celkem 20 kolekcí, z toho 10 bílých a 10 červených. Kredity získáváte jejich nákupem. Pokud se rozhodnete některou z ko/lekcí vynechat, můžete kompenzovat tento svůj výpadek v plnění Vašich studijních povinností u nás na BARu, kde pro Vás bude připraveno údoučování ve formě degustačního menu 6 vzorků vín, které aktuální kolekce obsahuje. UPOZORNĚNÍ: Zkoušející odborná asistentka Lucie má právo provést namátkovou kontrolu znalostí studentů. (Neformálním způsobem můžete titul získat tak, že nám pošlete 5 000 Kč na bankovní účet pod tajným variabilním symbolem CHCITITUL, a my Vám obratem zašleme požadovaný diplom :-))))
Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

Produkt obsahuje siřičitany.

O vínech v kolekci

Krásný archivní kousek. Barva vína je vzhledem k jejímu stáří světle rubínová, vůně je příjemná, lehce koňaková, chuť je velmi dlouhá s živou kyselinkou a lehce kouřovými tóny. Suché.
Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.